Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çatışmacı söylemler bitsin

Türkiye’nin Irak’taki tüm gelişmeler gibi Kerkük’te yaşanan hak ihlâllerine de duyarlı olması gerektiğini belirten Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, “Hem Türkiyeli, hem de Iraklı siyasetçileri sağduyulu, sorumlu davranmaya, çatışmacı söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Bilgen, “Bütün Iraklıların hak ve özgürlüklerine duyarlılık göstermesi gereken Türkiye’nin, Irak’ta barışın egemen olmasının önündeki engelleri görmezden gelerek takınacağı tutumlar yeni bölgesel çatışmalara da zemin hazırlayacaktır” görüşünü dile getirdi.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ayhan Bilgen, Türkiye Irak’ta ki tüm gelişmeler gibi Kerkük’de yaşanan hak ihlallerine de ilgili olması gerektiğini belirterek, “Hem Türkiyeli hem de Iraklı siyasetçileri sağduyulu, sorumlu davranmaya, çatışmacı söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Bilgen yaptığı açıklamada, bugüne kadar Irak’ta yaşanan insanlık dışı uygulamalar karşısında sessiz ve tepkisiz kalan Türkiye’nin son günlerde konuya etnik ya da mezhebî gerekçelerle gösterdiği ilginin ciddi bir tehlikeyi de bünyesinde barındırdığını belirterek, “Bütün Irak’lıların hak ve özgürlüklerine duyarlılık göstermesi gereken Türkiye’nin, Irak’ta barışın egemen olmasının önündeki engelleri görmezden gelerek takınacağı tutumlar yeni bölgesel çatışmalara da zemin hazırlayacaktır. Irak’ın bütün komşuları gibi Türkiye de sadece bir gruba yönelik ilgi ve destek politikası ile Irak’lıların bir arada barış içinde yaşaması ihtimalini zora sokmaktadır” diye konuştu.

HAKLARINI KORUMANIN YOLU MÜDAHALE DEĞİL

Irak’taki yabancı askerlerin bir an önce bölgeden çıkmasını hızlandıracak ortak bölgesel politikalar geliştirilmesinin Irak’taki tüm grupların çıkarına olduğunu vurgulayan Bilgen, Türkiye’nin yıllardır izlediği politikaların Irak Türkmenlerini büyük bir risk altında bıraktığını ileri sürdü. Bilgen, “Kerkük’de Türkmenlerin haklarını korumanın yolu askeri bir müdahale değildir. Aksine bu tutum en çok Türkmenleri diğer grupların hedefi haline getirerek uzun dönemde tehdit altına itecektir” dedi.

Sınır ötesi operasyonun, bir yandan Türkiye’nin iç barışını telafisi imkansız zararlar vereceği gibi sivil siyaset kurumlarının da zayıflamasına sebep olacağını da söyleyen Bilgen şunları kaydetti: “Maceracı dış politika yaklaşımları sadece içerde statükocu reflekslerin güçlenmesine sebep olacaktır. Türkiye Irak politikasını mezhebi ya da etnik temellere değil, insan hakları ve barış eksenine oturtmalıdır. Sınır ötesi askeri müdahaleler sadece Irak’lıları değil Türkiye’nin güvenliğini de tehdit etmektedir. Türkiye elbette Irak’ta ki tüm gelişmeler gibi Kerkük’te yaşanan hak ihlallerine de ilgili olmalıdır. Ancak Kerkük’ün statüsü ile ilgili sergilenecek yanlış bir politika Kerkük’lü Kürt, Türkmen ve Arapların barışına katkı sağlamayacaktır.”

Recep GÖREN / ANKARA

18.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD Irak’ı cehenneme çevirdi

  Çatışmacı söylemler bitsin

  EMASYA planı yürürlükten kaldırılmalı

  “Başörtüsü yasağı utanç verici”

  AKP’de seçim kampı toplantısı

  ‘Dış gezileri azaltın’ talimatı

  Erdoğan'a madalya sorusu

  Çiçek’e F tipi kartı

  AB-Türkiye birbirine muhtaç

  Bakan Güler: Nükleer santralleri çevre için yapıyoruz

  Hacıların etli pilav geleneği

  Bilinçli tüketici arttı

  İhtimal hesapları, yaratılış gerçeği karşısında susar

  Kadınlar daha çok ağrı kesici kullanıyor

  Stresin en iyi ilâcı bal

  Osmanlı mutfağına hayran


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004