Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AİHM’den Rusya’ya Çeçenistan mahkûmiyeti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 2000 yılında gözaltında işkence gördüğü gerekçesiyle dâvâ açan 2 Çeçen kardeşi haklı bulup Rusya’yı para cezasına çarptırdığı bildirildi.

Rus haber ajansları, Rus güvenlik güçlerinin Çeçenistan’daki davranışları sebebiyle aldığı ilk mahkumiyetin, “Adam ve Arbi Çitayev adlı Çeçen kardeşlerin, 2000 yılında Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence gördükleri” için açtıkları dava sonucu olduğunu duyurdular. Çitayev kardeşler, AİHM’ne başvurularında 6 aylık gözaltı sırasında içi su dolu şişelerle ve coplarla dövülme, boğazlarının bantlarla sıkılması, köpeklerin üstlerine salınması ve derilerinin kerpetenle çekilmesi gibi işkence yöntemlerine maruz kaldıklarını ileri sürmüşlerdi.

Moskova’da geçen yıl uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya’nın kendileriyle ilgili yazdığı haber sayesinde hayatta kaldıklarını belirten Çitayev kardeşler, insan hakları örgütlerine de destekleri için teşekkür ettiler.

AİHM’nin davayla ilgili nihai kararında, ‘’Mahkeme söz konusu güvenlik güçlerini, davacılara işkence yaptığı konusunda suçlu bulmuştur. Ayrıca konuyla ilgili kamuya açık bir soruşturma yapılmadığı sonucuna da varılmıştır’’ ifadelerine yer verildi. AİHM, iki kardeş için toplam 70 bin avro tazminat ödenmesi cezasını verdi.

/ MOSKOVA

20.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Savaş, çocukları vuruyor

  Avrupa’da hayat felç oldu

  AİHM’den Rusya’ya Çeçenistan mahkûmiyeti

  İsrail, Filistin’in parasını serbest bıraktı

  ABD askeri tecavüzü itiraf etti

  Rice, Malikî’yi kırdığı için üzülmüş

  Malikî’den geri adım


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004