Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Adalet var mı?

O deprem, ülkemizin yaşadığı en büyük felaketti. Acıları hâlâ tam olarak dinmiş, yaraları sarılmış değil, sonuçlarını yaşamaya devam ediyoruz.

Biliyoruz ki o büyük felaketin sorumluları, çürük binaları yapanlar, yapılmasına izin verenler, göz yumanlardır. Yani müteahhitler, onların teknik sorumluları ve yerel yöneticiler.

Resmi sayıya göre 17 bin insanımız öldü. Bu 17 bin insanımızın katillerinin kimler olduğu da bellidir.

Ve bugün şu soruyu soruyoruz: Ülkemizde hukuk var mı, adalet var mı?

Bu cinayetlerle ilgili 2 binden fazla dava açıldı ve karar alınan birkaçı dışında bütün davalar dün düştü. Cinayetleri işleyenler kurtulmuş oldu.

***

Yargı sistemimizin işleyişindeki sorunların fazlalığı sürekli olarak “Hukuk devleti” ile ilgili soru işaretleri üretilmesine neden oluyor. Hep “bağımsız yargı”dan söz ediliyor ama son olaydaki gibi yargının işleyişinin adaleti sağlayıp sağlamadığını da her vatandaş kendi kendisine soruyor.

Vatandaşın hukuk devletine inancı kalmayınca, toplum kendisini koruma ya da kendine göre adaleti sağlama sistemlerini devreye sokuyor.

17 bin kişinin ölümünden sorumlu olanların böylesine kolayca kurtulmaları üzerine insanlar adaleti kendileri sağlamaya kalkarlarsa onları kim, nasıl suçlayabilecektir?

***

Depremde yakınlarını kaybetmiş bir vatandaş gidip sorumlu bulduğu ve zaman aşımıyla kurtulmuş bir kişiyi kendisi cezalandırmaya kalksa, alacağı hapis cezası on yıldan aşağı olmaz. Buna karşılık depremin faciaya dönüşmesine yol açanların yargılandıkları maddelerde istenen tavan ceza beş yıldır. Sonuçlanan davalarda verilen ve onaylanan cezalar da 1 yıl ile 3 yıl arasında. Bazıları da ertelendi.

Bu kıyaslama bile hukuk düzenimizin nasıl bir düzensizlikten oluştuğunu gösteriyor.

Gerçek bir hukuk reformu ülkemizin bundan sonraki en büyük, en önemli çağdaşlaşma adımı olacaktır. Ama böyle büyük bir işe el atma cesaretini gösterebilecek siyasiler olup olmadığı da asıl soru olarak ortadadır.

Vatan, 17.2.2007

Okay GÖNENSİN

18.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  20 bin kişi öldü, suç cezasız kaldı

  Adalet var mı?

  Mehmet Ağar ve iç barış umudu

  Yeni ulusalcılık ile bildik milliyetçilik arasındaki fark nedir?

  Hepsi yırttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004