Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Mortgage 2008’e sarkacak

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, “Mortgage hemen yürürlüğe girmeyecek, çünkü bir çok eksiği var. Bu nedenle kanun çıksa bile uygulaması 2008’e sarkacak” dedi. Ateş, Mortgage’nin TBMM gündemine gelmesiyle ilk etapta konut fiyatlarında yüzde 20-35 arasında sun'î bir artışın gözleneceğini belirtti.

Adana’da yapılan Tüm Emlakçılar Meslek Odası’nın toplantısına katılan Sabri Ateş, sektörde 2005 yılında yaşanan hareketliliğin ardından, geçen yılın ikinci yarısından itibaren durağan bir döneme girildiğini belirtti.

Durgunluk döneminde konutların satılamaz hale geldiğini anlatan Ateş, durgunluğun halen devam ettiğini bildirdi. İpoteğe dayalı konut finansman sisteminin (mortgage) TBMM gündemine gelmesiyle herkesin sektörü hareketlendireceği beklentisi içine girdiğini vurgulayan Ateş, şunları kaydetti:

‘’Ancak, sistem hemen yürürlüğe girmeyecek, çünkü bir çok eksiği var. Bu nedenle kanun çıksa bile uygulaması 2008’e sarkacak. Sistemin gündeme gelmesiyle birlikte hemen yürürlüğe girecekmiş gibi söylentiler çıkarılarak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekileceği ve dar gelirlilerin 50 YTL taksitle konut sahibi olabilecekleri beklentisi oluşturuldu. Bu sebeple önümüzdeki günlerde işi bilmeyenler ikinci el olarak satılan konutların fiyatını kanun çıkmış gibi sun'î bir şekilde yüzde 20-35 arasında artıracaklar. Ancak bilinçli bir firma geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlattığı indirimli konut satışlarını devam ettirmeli. Bu firmalar geçen yılki zor durumu bu şekilde aştılar. Eğer fiyatlarını artırırlarsa biterler. İnşaat sektörü bu yılı ‘yok’ saymalı. Kanunun hazırlıksız çıkarılması inşaat sektörünün belini kıracak.’’

“DAR GELİRLİLERİN KONUT

SAHİBİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’’

Faiz ve enflasyon oranlarının da daha düşük olması gerektiğini bildiren Ateş, şöyle devam etti: ‘’Dar gelirlilerin yararlanabilmesi için alım güçlerinin yükseltilmesi gerekir. Brüt 562 YTL 50 YKr, net 403 YTL 3 YKr asgari ücretle çalışanın ‘kira öder gibi ev sahibi olma’ şansı maalesef yok. Artık, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde 100 bin YTL’ye ev satın almak mümkün değil. Bu nedenle dar gelirlilerin sistemle ev sahibi olması mümkün değil. Konut sahibi olabilmeleri için asgari ücretin en az 2 bin YTL olması gerekir.’’

/ ADANA

18.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mortgage 2008’e sarkacak

  Telekom’un yeni ücret tarifesine iptal dâvâsı

  Sanayinin problemi, rekabet gücü kaybı

  Esnaf ve rekabet bitmek üzere

  THY, 2006’da 17 milyon yolcu taşıdı

  Sevgiliye 502 milyon YTL harcandı

  Kredi kartı ücretleri iade edilmeli

  Petrol fiyatları geriledi

  Sigaraya ÖTV zammı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004