Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

‘Sevgi Şemsiyesi’ umutları oldu

Sevgi Şemsiyesi Derneği, Diyarbakır’da kurduğu atölyede sokakta çalışan çocukların aile fertlerini işe alarak çocukların sokakta çalışmasını engellemeyi hedefliyor.

Geçen yıl araların da mühendis ve avukat gibi çeşitli meslek gruplarına mensup gönüllerin işbirliği ile kurulan Sevgi Şemsiyesi Derneği, sokakta çalışan çocukları, sokaktan çekmek ve gelecekte kardeşlerinin de sokakta çalışmaması için bölge iş adamlarının desteğiyle Balıkçılar Semtinde yaklaşık 2 ay önce tekstil atölyesi kurdu.

Dernek üyelerince daha önce Suriçi beldesindeki yoksul mahallelerde anket sonucu belirlenen yoksul ailelerin, çalışabilir bireylerinden tesbit edilen 15’i kız toplam 25 genç, atölyede işe yerleştirildi. Aile bütçelerine katkıda bulunmak için kendileri de bir dönem sokakta mendil, simit, tatlı ve su satarak sokakta çalışan yaşları 16-22 arasındaki gençler, hayatlarında ilk kez düzenli bir işe kavuşmanın heyecanını yaşarken, omuzlarına binen yüke aldırmadan kardeşlerini sokaktan kurtarmak için işlerine dört elle sarılıyorlar.

Sevgi Şemsiyesi Derneği Başkanı Mehmet Salih Doğrul, şehirde sokakta çalışan çocuklar sorununun ciddî boyutlara ulaştığını belirterek, konuyla ilgili birçok gönüllü kuruluş olduğunu, ancak somut bir çözüm üretilmediğini söyledi.

Aralarında mimar, doktor, avukat, psikolog, gibi çeşitli meslek gruplarına mensup gönüllülerle bir araya gelerek geçen yıl sorunun kökenine inerek çözüm üretmek amacıyla derneği kurduklarını ifade eden Doğrul, şunları söyledi: “Bazı mahallelerde anket çalışması yaptık. Çocukları sokakta çalışan ailelerde anne ve babaların yüzde 90’ının işsiz olduğunu gördük. Bunun üzerine atölyeyi açtık. Ailelere balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmeyi hedefliyoruz. Bu ailelere çocuklarını okutabilmeleri için maddî yardımda bulunuyoruz. Yetkililerden bu atölyeyi örnek alarak teşvik edici projeler üretmelerini bekliyoruz. Gençleri seçmemizdeki amaç hasta ve çalışamayacak durumda olan anne ve babalar vardı. Yaklaşık 2 aydır eşofman üretiyoruz. Şimdilik çocuklara aylık 200-300 YTL harçlık veriyoruz. Ürünümüzü pazarlamak için yurt içinde ve dışında görüşmelerimiz sürüyor.’’

İŞADAMLARIMIZ İŞ YERLERİ AÇSIN

Bir dönem sokakta çalışan 21 yaşındaki Fevzi Aksoy ise 8 kardeşi olduğunu kardeşlerinin kendisi gibi sokakta çalışmasını istemediğini bu sebeple dernek sayesinde bulduğu işe dört elle sarıldığını söyledi. Bölge iş adamlarının batı illeri yerine Diyarbakır’da bu atölye gibi iş yerleri açmasını isteyen Aksoy, iş imkânı sağlanması durumunda çocukların sokakta çalışmak zorunda kalmayacağını vurguladı.

İşe kavuşmanın sevinciyle gözleri ışıl ışıl parlayan Birgül Kaya, 6 kardeşi olduğunu ve babasının rahatsızlığı sebebiyle çalışamadığını söyledi.

Kaya, şöyle konuştu: “Para kazanarak kardeşlerimi okutmak istiyorum. Onlar sokaklara düşmesinler. Sokakta her türlü pislik var. “Nedret Kaya da 7 kardeşinden 4’ünü kıt imkânlarıyla okutmaya çalıştığını önceki gün ilk kez atölyeden aldığı harçlıkla kardeşlerine meyve aldığını ifade ederek, şunları anlattı: “Babamın bizi terk ettiği bir dönemde ortaokula giden kardeşim sokaklara düşmüştü. Sokakta peçete satarken yağmurda ıslanmanın ne demek olduğunu iyi biliyorum.’’

Gençlerin yanı sıra çocukları sokakta çalışmış 2 anneden biri olan ve atölyenin mutfağında çalışan Naile Yıldırım, eşini kaybettiğini, 3 çocuğuyla hayata tutunmaya çalıştığını söyledi. Yıldırım, “Sokaklar kötülük dolu. Oğlumu bıçakladılar. Şimdi onların çalışmasını istemiyorum. Tek amacım onların okuması ve adam olması’’ dedi.

/ DİYARBAKIR

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Devlet dini imhaya, Bediüzzaman ihyaya çalıştı

  SEVGİ SEFERBERLİĞİ

  Medya çifte standartçı

  Türkiye’ye rağmen birşey yapılamaz

  Şener: Biz de imtihandayız

  AB süreci radikal değişim sağladı

  Yaşlı nüfusumuz artıyor

  Ailedeki saygı ve sevgi yok oluyor

  Çanakkale ruhunu kaybetmeyeceğiz

  Sıcaklıklar artacak

  Berlin Emniyetine Antalya modeli

  ‘Sevgi Şemsiyesi’ umutları oldu

  Yoksula sahip çıkmak görevimiz

  12 yıl sonra ikiz bebek sevinci

  TTK’da işçi açığı var

  Hastaların hemşire memnuniyeti artıyor

  Eğitim çalışanı yoksullaşıyor

  ÖSS takviminde sona yaklaşılıyor

  Şiddet dizileri beyinleri yıkıyor

  Bebeğinizi beslerken yanlış yapmayın

  Kuru yemişler, sağlığa iyi geliyor

  Şehir plancılarından küresel ısınma reçetesi

  Bireysel tedbirler alınabilir

  Küresel ısınmaya bisikletli tepki

  250 bin şehide 250 bin çiçek

  Avrupanın 2,5 katı ekmek tüketiyoruz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004