Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB süreci radikal değişim sağladı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB süreci içinde kaybedecek bir şey olmadığını, ancak kazanılacak çok şey olduğunu kaydederek, demokratikleşme, temel haklar, hukuk devleti gibi alanlarda çok sayıda reform gerçekleştirerek Türkiye’nin ikliminde radikal bir değişim sağladığını dile getirdi.

Türkiye’yi ziyaret eden Northwestern Üniversitesi Kellogg İşletme Okulu öğrencileriyle bir araya gelen ve Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veren Babacan, konuşmasının başında, kendisinin de mezunu olduğu bu okuldaki yıllarından bahsetti. Daha sonra Türkiye ekonomisinin 2001 krizinden sonraki durumu hakkında bilgi veren Babacan, Türkiye’nin zor bir coğrafyada yer aldığını belirterek, AB hedefiyle ilgili olarak, ‘’İnsanların önümüzdeki 10-15 yıl içinde Türkiye’den ne bekleyeceklerini bilebilmesi için, tüm çabaları harekete geçirmek üzere uzun vadeli sağlam hedeflere ihtiyacımız vardı’’ diye konuştu.

Babacan, AB süreci içinde kaybedecek bir şey olmadığını, ancak kazanılacak çok şey olduğunu kaydederek, demokratikleşme, temel haklar, hukuk devleti gibi alanlarda çok sayıda reform gerçekleştirerek Türkiye’nin ikliminde radikal bir değişim sağladığını dile getirdi. Güçlü bir ekonomi için siyasî istikrarın bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Bakan Babacan, ihracat, doğrudan yabancı yatırım, turizm gibi ekonomik alanlarda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak öğrencileri bilgilendirdi. Babacan, Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak ise Müslüman ve aynı zamanda demokratik değerleri paylaşan bir ülke olarak Türkiye’nin önemine ve müzakerelerin, İslâm kültürünün Batı dünyası tarafından daha iyi anlaşılmasında oynadığı role değindi.

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Babacan, Türkiye ile ilgili olarak iletilmesini istediği temel mesajın ne olduğu yönündeki soru üzerine, ‘’Türkiye kolaylıkla Avrupa ülkesi, Orta Doğu ülkesi, Akdeniz ülkesi veya Balkan ülkesi olarak sınıflandırılabilecek bir ülke değil. Türkiye’nin dahil olduğu düşünülen pek çok grup var ancak bu aynı zamanda onu kendi kategorisinde bir ülke yapan benzersiz bazı yönleri olduğu anlamına geliyor’’ dedi.

Türkiye’nin AB üyesi olamaması durumunda genç nüfusa istihdam sağlamak için ne tür planları olduğunu hakkında bir soru üzerine ise Babacan, giderek artan nüfusu ve her yıl iş gücüne dahil olan büyük gençlik kesimiyle Türkiye’de istihdam sağlamanın, Fransa ya da Almanya gibi ülkelerden farklı olduğunu, ancak son yıllarda işsizliğin yavaş da olsa azalmaya başladığını dile getirdi. Babacan, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin açık uçlu bir süreç olduğunu ve AB için Türkiye’nin üyeliğinin zor bir karar olacağını kaydederek, üye olacağı dönemde Türkiye’nin yüksek nüfusu, geniş yüz ölçümü ve Gayri Safi Millî Hasılası (GSMH) ile bütün karar alma mekanizmalarında en büyük oy hakkına ve en fazla sayıda temsilciye sahip olacağını belirtti. Bakan Babacan, ‘’Özellikle eski üyeler için güçlerini paylaşmak isteyip istemedikleri, yolun sonunda konuşulacak bir mesele olmakla birlikte, zor bir karar olacak’’ dedi.

“ÖNEMLİ OLAN HEDEFE DOĞRU İLERLEMEK”

Babacan, ‘’Biz şöyle düşünüyoruz: Önümüzde açık bir hedef olduğu sürece, doğru yol üzerinde hedefimize doğru ilerlediğimiz sürece, yolun sonunda üye olup olmamak belki de o kadar önemli olmayabilir. Bizim için kesin üyelik tarihi çok da şu anda tartışılacak bir şey değil. Elbette bir zaman çerçevemiz var ama bu tarihlerden bahsetmek konusunda o kadar da yüksek sesli değiliz’’ diyerek, bazı AB üyesi ülkelerin genişleme konusunda kendi iç politika ortamlarını hazır hale getirmeleri gerektiğini ancak sürecin yine de bir kazan-kazan süreci olduğunu anlattı.

/ İSTANBUL

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Devlet dini imhaya, Bediüzzaman ihyaya çalıştı

  SEVGİ SEFERBERLİĞİ

  Medya çifte standartçı

  Türkiye’ye rağmen birşey yapılamaz

  Şener: Biz de imtihandayız

  AB süreci radikal değişim sağladı

  Yaşlı nüfusumuz artıyor

  Ailedeki saygı ve sevgi yok oluyor

  Çanakkale ruhunu kaybetmeyeceğiz

  Sıcaklıklar artacak

  Berlin Emniyetine Antalya modeli

  ‘Sevgi Şemsiyesi’ umutları oldu

  Yoksula sahip çıkmak görevimiz

  12 yıl sonra ikiz bebek sevinci

  TTK’da işçi açığı var

  Hastaların hemşire memnuniyeti artıyor

  Eğitim çalışanı yoksullaşıyor

  ÖSS takviminde sona yaklaşılıyor

  Şiddet dizileri beyinleri yıkıyor

  Bebeğinizi beslerken yanlış yapmayın

  Kuru yemişler, sağlığa iyi geliyor

  Şehir plancılarından küresel ısınma reçetesi

  Bireysel tedbirler alınabilir

  Küresel ısınmaya bisikletli tepki

  250 bin şehide 250 bin çiçek

  Avrupanın 2,5 katı ekmek tüketiyoruz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004