Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bebeğinizi beslerken yanlış yapmayın

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, yemeği zorla yedirmeye çalışmanın, anne ile bebek arasındaki ilişkiyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kılınç, ek gıdalara başlamak için bebeklerde çiğneme fonksiyonunun gelişmesi gerektiğini belirtti. 6-8 ay döneminde bebeklerin dişlerinin çıkmaya başladığını ve bu dönemde ek gıdalara geçilebileceğini ifade eden Kılınç, şöyle konuştu: “6’ncı aya kadar anne sütü, bebeklerin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. 6’ncı aydan sonra ise anne sütü yetersiz kalıyor. Ek besinlere geç bir dönemde geçilmesi, beslenme yetersizliğine ve büyüme geriliğine neden oluyor. Ayrıca fizyolojik açıdan bebekler 6’ncı aya kadar sadece yutuyor, 6’ncı aydan sonra ise çiğnemeye başlıyor. Çocuklar diş çıkarmaya başladığından itibaren ek besinlere geçilebilir.’’

Kılınç, ek besinlere öncelikle sebze ve meyve püresiyle başlamak ve daha sonra çorba ve diğer besinlere geçmek gerektiğini dile getirdi. Bebeğin bu dönemde ek besinlere alışmakta güçlük çekebileceğini, bu nedenle birçok annenin, ‘’çocuğum yemiyor’’ diyerek telaşa kapıldığını ifade eden Kılınç, şöyle devam etti: “Bu dönemde annelerin çoğunluğu bebeğin yemek yememesinden şikayetçi olur ve bebeğe besinleri zorla vermeye çalışır.

Birçok anne çocuğun dikkatini televizyona ya da oyuncaklara çekerek yemek vermeye çalışır. Ancak bu çok yanlıştır. Bu yanlışı birçok anne yapıyor. Yemeği zorla yedirmeye çalışmak, anne ile bebek arasındaki ilişkiyi olumsuz yönde etkiler. Bebeğin de bir kişiliği olduğu unutulmamalı. Anne ile bebek arasındaki ilişkiyi sıcak tutmak her zaman çok önemli. Bu dönemde zorla yemek yedirilen ve bu şekilde kilo alan bebeklere, 1-1,5 yaşından sonra yemek yedirmek iyice zorlaşır.’’

ANNELER ÖNCELİKLE SABIRLI OLMALI

Kılınç, annelerin bebeklerini beslerken çok sabırlı olması ve yemeği yememesi durumunda biraz bekleyerek tekrar denemesi ya da yemeğin tadını farklı besinler katarak değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Yemek konusunda annelerin ısrarcı davranmaması ve mutlaka yemeği bebeğe aç karnına vermesi gerektiğini dile getiren Kılınç, ‘’Ek besinlerin biberonla da verilmemesi gerekiyor. Ek besinleri verirken kaşık kullanılmalı. 7. aydan sonra bebek kıyma ve yumurta da yiyebilir’’ dedi. Kılınç, çocuğun bir yaşına geldiğinde aileyle birlikte sofraya oturabileceğini ve ailenin yediği yemeklerden yiyebileceğini belirterek, bebeğin bu dönemde kendisinin yemek yemeye çalışması gerektiğini kaydetti.

/ GAZİANTEP

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Devlet dini imhaya, Bediüzzaman ihyaya çalıştı

  SEVGİ SEFERBERLİĞİ

  Medya çifte standartçı

  Türkiye’ye rağmen birşey yapılamaz

  Şener: Biz de imtihandayız

  AB süreci radikal değişim sağladı

  Yaşlı nüfusumuz artıyor

  Ailedeki saygı ve sevgi yok oluyor

  Çanakkale ruhunu kaybetmeyeceğiz

  Sıcaklıklar artacak

  Berlin Emniyetine Antalya modeli

  ‘Sevgi Şemsiyesi’ umutları oldu

  Yoksula sahip çıkmak görevimiz

  12 yıl sonra ikiz bebek sevinci

  TTK’da işçi açığı var

  Hastaların hemşire memnuniyeti artıyor

  Eğitim çalışanı yoksullaşıyor

  ÖSS takviminde sona yaklaşılıyor

  Şiddet dizileri beyinleri yıkıyor

  Bebeğinizi beslerken yanlış yapmayın

  Kuru yemişler, sağlığa iyi geliyor

  Şehir plancılarından küresel ısınma reçetesi

  Bireysel tedbirler alınabilir

  Küresel ısınmaya bisikletli tepki

  250 bin şehide 250 bin çiçek

  Avrupanın 2,5 katı ekmek tüketiyoruz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004