Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şehir plancılarından küresel ısınma reçetesi

Alınan bilgiye göre, oda tarafından ‘’Küresel Isınmaya Kentsel Çözümler’’ adlı rapor hazırlandı.

Raporda, dünya kamuoyunda tartışılan ‘’Küresel Isınma’’ olgusunun neden, sonuç ve tedbirleriyle ilgili sağlıklı bir bilgilenmenin zorunlu olduğu, bununla da sınırlı kalınmayarak kentsel ölçekte yapılması gerekenlerin, alınması gereken tedbirlerin tartışılıp, olgunlaştırılması gerektiği dile getirildi.

Küresel ısınmayla ilgili tedbirlerin, ‘’daha çok parçacıl düzeyle sınırlı kaldığı’’ ifade edilen raporda, ‘’Sera gazı emisyonlarının ortalama yüzde 70-80’inin üretildiği kentlerde alınması gereken önlemler ve hayata geçirilmesi zorunlu çözümler çoğu kez yeterince gündeme getirilmemektedir’’ denildi.

Küresel ısınmanın, kentsel ölçekte de ele alınmasının zorunlu bir sorun olarak tanımladığı raporda, şu değerlendirme yapıldı:

‘’Büyük ölçüde mutabakat sağlandığı halde rafa kaldırılan İmar ve Şehircilik Kanunu Tasarısı’nın, çevreyi, doğayı ve alternatif enerjileri dikkate alan ‘Sağlıklı Kent Planlama Yaklaşımı’nı da içerecek biçimde yasalaştırılması, son yıllarda yaşanan ‘yasa kirliliği ve karmaşasını’ da sona erdirebilecek en ivedi ve kapsamlı çözüm olarak görünmektedir.

Bununla birlikte tüm kentsel alanlar ve imar planları, kirlenme ve sera gazı üretimleri açısından denetlenmeli, kirlenmeye neden olan unsurlar, planlama aşamasında önlenmelidir. Kısa vadede tüm kentlerimizde, küresel ısınmaya yol açan nedenleri azaltıp, ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır.’’

KÜRESEL ISINMAYA KARŞI TEDBİRLER

Raporda, şehirlerin, küresel ısınmanın meydana getireceği olumsuz etkilerden en asgarî seviyede etkinlenmesini sağlamak adına alınacak tedbirler de yer aldı.

Güneşe, tabiî enerjilere ve yerel ekolojik sistemlere uygun şehir planlarının yapılması ve mevcut planların da dönüştürülerek, tek merkez tarafından denetlenmesinin önemine değinilen raporda, şu bilgilere yer verildi: ‘’Enerji gereksinimini başladığı noktada azaltabilmek amacıyla yerleşimlerin özgün doğal, topoğrafik, coğrafik koşulları özümseyen bir anlayışla analiz edilmesi, yerleşimlerde güney cephelerin seçiminin sağlanması, tükettiği enerjiyi doğal kaynakları ve atıkları ile üretebilen mahalle ve kentler tasarlanmalı, yapı cephelerinin iklimlendirme (ısıtma-soğutma) gereksinimleri göz önüne alınacak biçimde tasarlanması özendirilmelidir.’’

GÜNEŞ MİMARİSİ VE GÜNEŞ PİL

Avrupa ortalamasının ortalama iki katı fazla güneş enerjisi imkânına sahip Türkiye’de, güneş enerjili, eko-mimarî uygulamalarının başlatılmasının gerektiği belirtilen raporda, şu tavsiyeler yer aldı: “Konutlarda doğal enerji üreten sistemlere geçilmelidir. Yapıların çatılarında güneş pili uygulamaları başlatılmalıdır. Yeni yapılan binalarda, güneş ısı sistemleri zorunlu hale getirilmeli, bu sistemlerin eski yapılarda uygulanabilmesi özendirilmelidir.

Toplu konutların ve yapı adalarının, güneş enerjili ve ekolojik olarak tasarlanması ve uygulanmasını zorunlu kılan bir yasal düzenleme yapılmalı, belediyelerin, kooperatiflerin ve TOKİ’nin bu yasal düzenlemeye uygun yatırım yapması sağlanmalıdır.’’ Raporda, ayrıca kamusal kullanıma açık ve kamu idarelerince düzenlenip, işletilen tüm açık alanlar, parklar, cadde ve sokakların güneş enerjisiyle aydınlatılabilecek teknolojiye kavuşturulması tavsiye edildi. Kamu binalarında ve öncelikle okullarda ivedilikle güneş sistemlerine geçilmesine ilişkin arayışlara hız verilmesi gerektiği ifade edildi.

TABİÎ ENERJİ SANTRALLERİ

Şehirler ve çevresindeki tabiî enerji kaynaklarının tabiatla bütünleşen bir biçimde kullanılmasının sağlanması gerektiği vurgulanan raporda, şu görüşlere yer aldı: ‘’Bu amaçla yerleşimin büyüklüğü ve ölçeği uyarınca yeri geldiğinde su değirmenleri, küçük ölçekli barajlar, rüzgâr tribünleri-santralleri, kaynak potansiyeli dikkate alındığında Avrupa’da 1 numara olabileceğimiz biyo-enerji santralleri, kentsel atık ve çöpleri enerjiye çevirecek merkezler kurulmalı, tüm alternatif doğal enerji olanak ve potansiyelleri etkin şekilde değerlendirilmelidir.’’

ŞEHİRLERDE TEMİZ ULAŞIM SİSTEMLERİ

Raporda şehirlerde, petrole ve fosil yakıtlara dayalı, bireysel ulaşım, araç odaklı, araç talebine göre biçimlenen ulaşım seçiminden vazgeçilmesi gerektiği belirtilerek, otomobil kullanımını özendiren gereksiz kavşak yatırımlarına son verilmesi, toplu taşımayı özendirip, güçlendiren, yaya ve bisiklet ağırlıklı sistemlere gerekli değerin verilmesi istendi.

Raporda, ayrıca bütün tedbirlerin planlama, tasarım ve uygulamalarının yapılabilmesi için ‘’Temiz Enerjili Ekolojik Planlama Merkezi’’nin ivedilikle kurulmasının da gerektiği ifade edildi.

/ ANKARA

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Devlet dini imhaya, Bediüzzaman ihyaya çalıştı

  SEVGİ SEFERBERLİĞİ

  Medya çifte standartçı

  Türkiye’ye rağmen birşey yapılamaz

  Şener: Biz de imtihandayız

  AB süreci radikal değişim sağladı

  Yaşlı nüfusumuz artıyor

  Ailedeki saygı ve sevgi yok oluyor

  Çanakkale ruhunu kaybetmeyeceğiz

  Sıcaklıklar artacak

  Berlin Emniyetine Antalya modeli

  ‘Sevgi Şemsiyesi’ umutları oldu

  Yoksula sahip çıkmak görevimiz

  12 yıl sonra ikiz bebek sevinci

  TTK’da işçi açığı var

  Hastaların hemşire memnuniyeti artıyor

  Eğitim çalışanı yoksullaşıyor

  ÖSS takviminde sona yaklaşılıyor

  Şiddet dizileri beyinleri yıkıyor

  Bebeğinizi beslerken yanlış yapmayın

  Kuru yemişler, sağlığa iyi geliyor

  Şehir plancılarından küresel ısınma reçetesi

  Bireysel tedbirler alınabilir

  Küresel ısınmaya bisikletli tepki

  250 bin şehide 250 bin çiçek

  Avrupanın 2,5 katı ekmek tüketiyoruz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004