Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Konya’da kardeşlik mesajları

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, vefatının 47. yıldönümünde Konya’da rahmetle anıldı. Konya Konevi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Yeni Asya Gazetesi Konya Temsilciliğinin ev sahipliği yaptığı anma toplantısına, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular ve Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz katıldı. Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin vefatının 47. yıldönümü dolayısıyla yapılan toplantıyı kalabalık bir dinleyici topluluğu takip etti.

Toplantı, Said Gürbüz Hoca’nın okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile başladı. Yeni Asya Gazetesi Konya Temsilciliği adına bir teşekkür konuşması yapan İbrahim Gürbüz: “Ülkemizin birlik ve beraberliği, sevgi, saygı ve hoşgörü ile gerçekleşir. Bunun en güzel örnekleri Hz. Mevlânâ ve Bediüzzaman Said Nursî Hazretleridir. Bediüzzaman Hazretleri, ırkçılığın ve menfi milliyetçiliğin bu ülkeye zarar verdiğini söylemiştir. Dolayısıyla bizim hakikî milliyetimiz İslâmiyet milliyetidir. Terakkimiz de ancak bununla mümkündür” şeklinde konuştu. Gürbüz: “Yaptığımız anma toplantısı ile İslâmiyetin milliyet anlayışını nazarlara vermek istedik” dedi.

KUTLULAR: “IRKLARIN BİRİBİRİNDEN

ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR”

Anma toplantısının açış konuşmasını yapan Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular: “Irkçılık hangi toplumda ileriye gitmişse başlarına belâ olmuştur. Hiçbir ırkın bir başka ırka üstünlüğü yoktur, üstünlük ancak takva iledir. Bütün insanları yaratan Allahtır. Allah herkesi eşit yaratmıştır. Meselâ kendimi örnek vereyim, ben Türk'üm, ama benim başka ırktan bir insandan insan olarak ne fazla ne de eksik yanım vardır. Allah hepimizi insan olarak yaratmıştır. Bir ırktan olmak başka ırklara köle nazarı ile bakmayı netice veremez. Türk olmam Türkçü olmamı gerektirmez. Irkçılık yerine İslâmı, İslâmın bize bahşettiği birliği ve beraberliği nazarlara sunmak zorundayız. Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, bütün hayatı boyunca ırkçılığa karşı olmuştur” diye konuştu.

Ecdadımızın tarihte kurduğu devletlerde milletlerin eşitliği prensibinin dikkat çektiğini ifade eden Kutlular, “Tarihimiz bunun en başarılı örneklerini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu. Kutlular konuşmasına şöyle devam etti: “Osmanlı bizim için güzel bir örnektir. Asırlardır çok uluslu olarak yaşamalarına rağmen ırkçılık yapmamışlardır. Osmanlının yönetim kadrosu Türk olmasına rağmen Türkçü değillerdi ve ırklarını Kur’ân’a hizmetkâr yapmışlardı. Gayrimüslimlere renkleri, dinleri ve dilleri dolayısıyla ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmamışlardı.”

Mehmet Kutlular; “Müslümanlar ne zaman ırkçılıkta ileri gitmişlerse başlarına belâ olmuştur. Emeviler ırkçılık yaparak Müslüman toplumları küstürmüşlerdir. İman ve ahlâkın zaafa uğraması ve Avrupalıların işin içine girmesiyle menfi milliyetçilik fikri yaygın hale gelmiştir” dedi.

Kutlular tarihimizde kara bir lekenin olmadığını, masum bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer olduğunu hatırlatarak, “Bizim memleketimizde ırkçılık anlamında Türkçülüğü başlatanlar Türk bile değildir. Meselâ Türk ırkçılığının fikir babası olan Sosyolog Ziya Gökalp Türk değil Kürttür” dedi.

Günümüzle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kutlular; “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan insanlar çok dinli, çok ırklı, çok mezhepli ve çok renklidir. Bu çok renkli unsurları ancak din çatısı altında bir araya getirebilirsiniz. Dinin şefkat ve himayeti devreye girmezse insanları bir araya getiremezsiniz. Sevgi, saygı ve barışın temel taşı din kardeşliğidir. Günümüzde insanların bu kardeşliğe çok ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

Konuşmasına demokrasinin önemine vurgu yaparak devam eden Kutlular: “Devlet millet için vardır. Millet devlet için olmaz. İnanç ve fikir hürriyeti demokrasinin temelidir. Bir devlet fikir, inanç ve vicdan hürriyetini temin etmezse payidar olmaz. Demokrasi asgari müşterekimizdir. Antidemokratik teşebbüsler hiçbir zaman netice vermez” dedi.

Toplantıda, Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri ile aziz hizmetkârı ve Ermenek kahramanı Zübeyir Gündüzalp’in vefatlarının bir hafta arayla gerçekleştiğini hatırlatan yazarımız İbrahim Kaygusuz ise, “Bediüzzaman Hazretlerini, aziz hizmetkârı Zübeyir Gündüzalp’i ve dar-ı bekaya irtihal eden bütün saff-ı evvel Nur talebelerini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

Toplantıda, Bediüzzaman’ın müsbet milliyet anlayışını çeşitli yönleri ile irdeleyen Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz de, “İslâm kardeşliği çerçevesinde herkesi kucaklamak zorundayız. Milliyetçi fikrin hakim olduğu bir sistemde adalet tam olarak işlemez” diyerek ifadelerini çeşitli örneklerle delillendirdi.

Güleçyüz şöyle konuştu: “Meselâ herhangi bir mahkemede savcı olarak görev yapan birisi karşısına çıkacak olan başka milletten birisine gerçek anlamda adaleti uygulayamaz. İnsanları birleştirecek ortak payda İslâmiyettir. Uzaklara gitmeye gerek yok. Ümmet olma bilinciyle çok şey kazanılmıştır ve kazanılacaktır. Menfî milliyetçi olmakla da çok şey kaybedilmiştir, bunu hepimiz görüyoruz.”

Güleçyüz, Bediüzzaman Hazretlerinin insanları hastalar, yaşlılar, çocuklar ve gençler gibi çeşitli gruplara ayırdığını hatırlatarak, milliyetçiliğin sadece heyecanları galeyanda olan gençlerin bir kısmını ilgilendirdiğini öteki grupların böyle bir durumla yakından uzaktan alâkasının bulunmadığını söyledi.

Cumhuriyetimizin kuruluşunda din yerine milliyetçilik anlayışının ikame edilmeye çalışıldığını hatırlatan Güleçyüz: “Eğer cesaret bulsalardı daha ileri boyutta yanlışlar yapacaklardı. Ama buna cesaret edememişlerdir. Çünkü bu millet Müslümandır, yanlışa yol vermez” ifadelerini kullandı.

Risâle-i Nur’dan hareketle Bediüzzaman’ın “Müsbet Milliyet” anlayışını irdeleyen Kâzım Güleçyüz, Eski Said ve Yeni Said dönemine ait Risâlelerden deliller getirerek, “Bediüzzaman Hazretleri bütün hayatı boyunca İslâm kardeşliğini nazarlara vermiştir. Irkçı olmamıştır” dedi.

“MEDRESETÜ’Z-ZEHRA

TEKLİFİ DİKKATE ALINMADI”

Bediüzzaman Hazretlerinin gerek Osmanlı döneminde gerekse de Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu zamanında devlet idarecilerine İslâmiyet milliyeti ile ilgili önemli hatırlatmalarda bulunduğunu söyleyen Güleçyüz, bir önemli teklifin de “Medresetü’zzehra Projesi” olduğunu söyledi.

Güleçyüz: “Eğer Bediüzzaman’ın son dönemlerinde ve Cumhuriyetin kuruluşu zamanında teklif ettiği Medresetü’zehra projesi dikkate alınsa idi bugünkü sıkıntıların hiçbirisi olmazdı. Bediüzzaman, Mısır El Ezher usulünde bir üniversitenin Doğu Anadolu bölgesinde açılmasını istemişti. Eğer bu üniversite farklı şubeleri ile birlikte açılsa idi, ırkçılık gelişme istidadı gösteremezdi. İslâm kardeşliği tesis edilirdi. Eğitim ile birlikte cehalet bertaraf edilecek ve insanlar biribirini sevecekti” şeklinde konuştu.

Bediüzzaman’ın kurulması için teşebbüs ettiği üniversitenin bugün manen tesis edildiğini hatırlatan Güleçyüz, “Risâle-i Nur manevî bir Medresetü’zzehra’dır. Doğudan batıya kadar girdiği her ev onun bir şubesidir. Bu kardeşliğin teminine büyük katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Programın sonlarına doğru Mehmet Kutlular ve Kâzım Güleçyüz’e plaket takdim edildi. Mehmet Kutlular’ın plaketini yazarımız Halil Uslu takdim ederken, Kâzım Güleçyüz’e plaketini İbrahim Gürbüz verdi.

Toplantıya Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, DYP Meram İlçe Başkanı, Meram Belediye Başkan Yardımcısı katılırken birçok kurum ve kuruluştan tebrik mesajları geldi. Toplantıya Zübeyir Gündüzalp’in kardeşi Haydar Gündüzalp de katıldı.

Recep ALBAYRAK / KONYA

11.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Öyle bir süreçten geliyoruz ki...

  Rektörler, Sezer'e teşekkür kuyruğunda

  Tunceli ve Bingöl’de 4 şehit

  Hisarcıklıoğlu: Yetki TBMM’nin

  STK’lardan AB atağı

  Demirel: Barzani haddini aştı

  ‘Susurluk’ ve ‘Şemdinli’ ‘Adalet Gemisi’nde

  MGK dün toplandı

  Toplumsal huzurun çaresi, Kur’ân ahlâkı

  Konya’da kardeşlik mesajları

  Dünyada Kutlu Doğum coşkusu

  Eğit-Bir-Sen’den Yeni Asya’ya plaket

  Acaristanbul tapularına ihtiyatî tedbir

  Çocuk, medya mağduru

  Çocukların parasının geçmediği market

  Irak Fuarı bölgeye umut taşıyacak

  İstanbul’da su kesintisi

  Sosyal Hizmete yoğun ilgi var

  Dedeye niyet, toruna kısmet

  Köylü kadınlar bilgisayar öğreniyor

  Virginia’da kandil gecesi

  Kuru fasulye protein deposu

  TÜBİTAK’tan ‘PARDUS’ daveti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004