Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Aradaki fark budur!



‘İşsizlik’, Türkiye’nin en büyük problemi olmaya devam ediyor. Ekonomideki ‘iyileşme’nin tabana yayılmaması, ‘büyüme’nin de yatırım ve üretimden değil; ‘tüketim’ ve ‘dış kaynak’tan sağlanmış olması sıkıntıların devam etmesine sebep oluyor.

İşsizliğin azalmamasının bir sebebi de, ‘iş beğenmeme’nin yanında; ‘kalifiye’ eleman yetersizliğidir. Gerçekten de bu durum, Türkiye’ye has çelişkilerden biridir. Bir yanda ‘işçi’ arayanlar, öte yanda ‘iş’ arayanlar... Bazı gazetelerin hafta sonu ‘ilân’ eklerine bakınca, “Bu kadar ‘işçi/eleman’ arayanların var olduğu bir ülkede, bu kadar işsizlik nasıl olur?” diye insanın aklına takılıyor.

Bir yanda işsizler, öte yanda işçi arayanlar. Ortak problem, ‘eğitilmiş, kalifiye eleman’ olmaması... Çünkü işçi arayanlar, ‘Ne iş olursa olsun, yaparım abi’ diyenleri değil; haklı olarak tarif edilebilir, eğitilmiş ve kaliteli iş gücü istiyor.

İşte bu noktada ‘meslek liseleri’ devreye giriyor ya da girmeli. ‘Meslek liseleri’ her konuda eğitim veriyor, ancak son yıllarda imam hatip liselerinin önünü kesmek için alınan kararlar, bütün bir sistemin canına okudu. Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girme hedefini sona erdirir hale gelen uygulama, dolaylı olarak sanayicileri de vurdu.

28 Şubat sürecinin icraatlarından olan bu uygulamaya başlangıçta sanayicilerimiz itiraz etmedi. Ancak son yıllarda kalifiye işçi bulmakta zorlanan sanayicilerimiz, bu suskunluğun faturasını dolaylı olarak kendilerinin ödediğinin farkına vardı. Öyle ki, en büyük holdinglerimizden biri “Meslek lisesi, memleket meselesi” diyerek meslek liselerini destekleyici kampanyalar açmak mecburiyetinde kaldı.

AB sürecinde ‘meslek’ ve ‘kalifiye eleman’ o derece önemli ki, meselâ bizce ‘basit’ gibi görülen ‘dönerci’ler için Almanya’da ‘Meslek Yüksek Okulu’ açılmış. “Almanya’da ‘Döner Üniversitesi’ açıldı” başlıklı haberde şu bilgiler yer almış: “Almanya’da dönerci ustalarına 6 aylık kurs ve ardından birer sertifika verecek olan Gıda ve Gastronomi Meslek Okulu, çalışmalarına başladı. (...) Türkler arasında kısaca, ‘Döner Üniversitesi’ olarak anılan okul, Temmuz ayında ilk mezunlarını verecek.” (Hürriyet, 8 Nisan 2007)

Meslek liselerinin önünü kesen YÖK’ü eleştiren Enis Berberoğlu da şöyle yazmış: “İmam hatipliler ülkeyi ele geçirmesin diye teknik okul mezunları üniversite kapısında mağdur ediliyor. Türban ipoteği nedeniyle laik aydınlar, YÖK’ü eleştirmekten kaçınıyor. Yabancı sevmez Almanya, 1970’de tanıştığı dönerin okulunu kuruyor. Türkiye’de üniversite giderek yasaklar cenneti haline geliyor. Aradaki fark budur!” (Hürriyet, 8 Nisan 2007)

Başlangıçta meslek liselerinin önünün kesilmesine ses çıkarmayan sanayiciler, ‘Meslek lisesi, memleket meselesi’ demeye başladıklarına göre, ciddî anlamda sıkıntı yaşadıkları anlaşılıyor. Türkiye’yi ‘idare eden’lere düşen, lüzumsuz inadı bir kenara bırakıp meslek liselerinin önünü açmak olmalıdır. Bu yolda atılacak küçük adımlar, büyük neticeler verebilir.

Aksi halde, ‘iş’ arayanlar da, ‘işçi’ arayanlar da katlanarak büyür.

12.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.04.2007) - Anayasa değişmesin mi?

  (19.02.2007) - Doğru söyleyeni kovmayın!

  (18.02.2007) - Duâya sığınmak

  (17.02.2007) - Modern ‘hurafe’ler

  (16.02.2007) - Çok yönlü tehlike

  (15.02.2007) - Dün 301, bugün 288, yarın?

  (14.02.2007) - Kaç kişi “düşünce suçlusu?”

  (13.02.2007) - Kızlar ayrı sınıfa!

  (12.02.2007) - Gaziantep’in derdi, hepimizin derdi

  (10.02.2007) - Rutin dışı işler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004