Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Kızlar ayrı sınıfa!



Yarıyıl tatilinin sona ermesiyle birlikte milyonlarca öğrenci yeniden okullara koştu. Böylece “kalıcı gündem” maddemiz olan eğitim yeniden gündeme geldi.

Eğitim sistemimizin problemleri sayılamayacak kadar fazla. Ancak temel bir problem var ki, bunu gündeme getirmek bile garip karşılanıyor: Karma eğitim!

Önce şunu ifade edelim: “Doğru” olan şey, inkâr etmekle “yanlış” olmaz. “Karma eğitim”in fayda değil, zarar verdiğini en başta eğitimciler bilir. Çünkü onlar karma eğitimin sonuçlarının şahitleridir. Buna rağmen, yapılan “reklâm” sebebiyle “karma eğitim” aleyhinde konuşmak “suç” kabul edilir. Nitekim, eğitimci Ali Erkan Kavaklı’nın, bir dergide yayınlanan konu ile ilgili yazısı medya tarafından suç unsuru sayılmış.

“Öğretmendeki kafaya bak!” başlıklı haberde ‘doğru’ tesbitleri dile getirmek özetle şöyle suçlanmış: “Eğitimci Ali Erkan Kavaklı, (...) Türkiye’de tüm okullarda uygulanan kız erkek karma eğitimini ağır bir dille eleştiriyor. Kavaklı (...) özetle şunları savunuyor: “(...)Türkiye bu ilkel eğitim anlayışı yüzünden hiçbir bilim dalında başarı gösteremedi. Peki, bakanlık bu kararı neden aldı? Çok sayıda veli karma eğitime karşı. (...) Kızlar, erkeklerin bulunduğu sınıflarda çekingenleşiyor, alay edilme korkusuyla içe kapanıyor. (...) Ya erkekler? Yanına mini etekli bir kız oturan delikanlı kaybetmiyor mu? O nasıl ders dinleyecek? Âşık olup dersleri tamamıyla boş verenlerin sayısı hiç de az değil. (...) Karma eğitim, pedagojik bir ham ölüdür. Matematik, kimya, fizik, bilgisayar, elişi, spor gibi derslerde kızlar, erkeklerle yarışamıyor, ikinci kategoride kalıyorlar. (...) Karma eğitim toplumda kadın-erkek eşitliğini sağlamaya katkıda bulunmuyor. Kadın ve kızların sözlü ve fizikî taciz edilmesine zemin hazırlıyor.” (Vatan, 1 Şubat 2007)

Doğruları dile getiren bir eğitimcinin bu şekilde suçlanmasının üzerinden fazla zaman geçmeden, suçlanan eğitimciyi doğrular bir haber Amerika’dan geldi. Meğer, dünyanın süper gücü Amerika, eğitimde ‘karma’ modeli değil, kız-erkek ayrı okutulan eğitimi teşvik ediyormuş!

İlgili haberi şöyle özetlemek mümkün: “Karma eğitimin birçok soruna yol açtığını tesbit eden (ABD) yönetim, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı. 1995 yılında 3 devlet okulunda yürütülen ayrı eğitim uygulaması, günümüzde 253 okula çıktı. 51 okula ise tamamen kız ya da erkek öğrenciler alınıyor. 200 okulun daha kız-erkek ayrı eğitim yapmak için başvuruda bulunduğu öğrenildi.

“Yapılan araştırmalar, kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda bulunmasının getirdiği faydaları gözler önüne serdi. Öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların ayrı eğitim veren okullarda en aza indiği gözlendi. (...)

“New York’ta 9 devlet okulu tamamen kız-erkek ayrı eğitim veriyor. Chicago, Dallas, Seattle ve Washington DC’de kız-erkek ayrı sınıfların bulunduğu devlet okulları var. Gelecek yıl, Miami, Atlanta ve Cleveland’da da bu uygulamaya geçilmesi planlanıyor. Wisconsin eyaletinde kız-erkek ayrı sınıfları olan 3 okul bulunurken, velilerden gelen talep üzerine bu sayının arttırılacağı kaydediliyor.” (Zaman, 12 Şubat 2007)

Tabiî ‘karma eğitim’e karşı çıkan sadece Amerikalı eğitimciler değil. İngiltere de aynı kanaatte: “(İngiltere’de) Okulları denetleyen ve eğitimleri inceleyen bir merkez olan Ofsted’in araştırmasına göre yapılması gereken ilk şey, kız ve erkek öğrencileri farklı sınıflarda okutmak.” (Sabah, 5 Ocak 2007)

Örnekleri çoğaltmak mümkün, ama gerekli mi? Bir ‘veli’ olarak ben de karma eğitimin yanlış olduğu kanaatindeyim. Lütfen, Türkiye’yi ‘idare edenler’ bu konularla da ilgilensin...

13.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.02.2007) - Gaziantep’in derdi, hepimizin derdi

  (10.02.2007) - Rutin dışı işler

  (09.02.2007) - Stad mı, beşik mi?

  (08.02.2007) - Başörtülü polis görev başında

  (07.02.2007) - Niyetiniz nedir?

  (05.02.2007) - ‘Japon modeli’nden örnek almak

  (04.02.2007) - Küresel ısınmaya karşı tasarruf

  (03.02.2007) - Barışın önündeki engel

  (02.02.2007) - İnsaf mektebi

  (01.02.2007) - ‘O kafa’ ile uzlaşılabilir mi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004