Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Paris’te Osmanlı fermanları

Türkiye’nin Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nde açılan Osmanlı el yazması arşivleri sergisinde yeralan el yazması fermanlar, tarihe ışık tutuyor.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği Paris Şubesi, Osmanlı el yazması arşivlerinin sergilendiği bir faaliyet düzenledi. Serginin, Paris Kültür ve Tanıtma Ofisi karşısında birkaç gün önce sözde Ermeni soykırımı iddiasıyla Osmanlı İmparatorluğu’na “katil ve soykırımcı” iddiasında bulunan Ermeni Diasporası tarafından açılan sergiden hemen sonra düzenlenmesi dikkat çekti. Sergide yeralan bir fermanda, Ermeni komite reisleri A. Amadonu, Liyon Hıraçya, K. Mıhitarof, A. Kirkoryaniç, K. Milenyan, Y. Masisyan ve Ş. Kananyan tarafından kaleme alınarak Osmanlı Sarayı’na gönderilen 1898 tarihli mektupta, yaptıklarından pişman oldukları ifade ediliyor. Söz konusu metinde “Bizler Ermeni milleti olarak, Osmanlı padişahlarının diğer tebaaya olduğu gibi Ermenilere de pek çok lütuf ve ihsanda bulunduklarına şahidiz. Zaten İslâm ve Ermeni milletleri arasında eskiden beri dostluk münasebetleri mevcuttur. Bazı bozguncuların yalan sözlerine rağmen biz Osmanlı devletinin hizmetinde sadıkane çalışmaktan geri durmayacağız. Zira Osmanlı uyruğunda olmak, bizim için bir iftihar vesilesidir” cümleleri yeralıyor.

Öte yandan 2. Abdülhamit tarafından Ermenilere gösterilen hoşgörünün bir örneği, Muş’un Akçasırt Köyünden evlerini yakarak dağa çıkan 13 Ermeni kökenlinin pişmanlıkları dolayısıyla 2. Abdülhamit tarafından affedilerek iskân edildiğini gösteren fermanı sergide görmek mümkün.

Türkiye’nin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Serpil Varol ve UETD Fransa Şubesi Başkanı Ahmet Ogras açılışı gerçekleştirilen sergiye Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ile Başkonsolos Aydın Sezgin, Elçilik Müsteşarı İnan Özyıldız, Paris Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Ö. Faruk Harman, Eğitim Müşaviri Hasan Servili, Çalışma Müşaviri Ali Sandal, Basın Müşaviri Derya Tutumel, Ticaret Başmüşaviri Tarık Tunalı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda dâvetli katıldı. UETD Başkanı Ahmet Oğraş’ın yaptığı kısa bir konuşmayla serginin açılış amacını anlatıp, davette hazır bulunan Büyükelçi Osman Korutürk’ü derneğin altın defterini imzalaması için kürsüye dâvet etti. Deftere günün önemini yazan Büyükelçi Korütürk’e çiçek takdim edildi. El yazması fermanları Dernek Başkanı Ahmet Oğraş ve Din hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Ömer Faruk Harman ile birlikte inceleyen Büyükelçi Korutürk, sergilenen 31 el yazması fermanın hepsinin ayrı bir anlam taşıdığını söyledi. Yaklaşık 600 yıl, 3 kıt’ada çeşitli milletlerden insanları barış içinde bir arada tutan Osmanlı’nın hoşgörü ve adaletinin belgelere yansıyan örnekleri olan eserler, orijinal Osmanlıca el yazımları ve günümüz Türkçe’sine çevrilmiş halleri ile sergileniyor.

02.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Paris’te Osmanlı fermanları

  Seyyar Kitap Anadolu yolculuğunda

  Mehmet Elbi 4. sergisini açtı

  Dil Bayramında Türkçe konuşun ikazı

  Eğitim-Bir-Sen’den kitap kampanyası

  Demokrat Hukukçular’dan panel

  Ayasofya sanal ortamda

  Başka Safranbolu yok


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004