Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Küçük çiftçi yok sayılmasın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın sadece ekonomiden ibaret olmadığını, sosyal ve insanî yanının da önemli olduğunu ifade ederek, belirlenecek politikalarda bu hususun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Bayraktar, ‘’14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’’ sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonunun (IFAP) son dönemlerde kalkınma alanında, Tarım ve Gıda Teşkilatı (FAO) ve Dünya Bankasından, kalkınma programlarını çiftçi odaklı yaklaşım modeline göre oluşturmalarını talep ettiğini bildirdi.

IFAP’ta yapılan tesbitlere göre, gelişme yolundaki ülkelerde küçük işletme sahiplerini tarım sektöründen ayırarak diğer sektörlere aktarma çabalarının sorunlar meydana getirdiğini ifade eden Bayraktar, çok sayıdaki küçük işletmenin oluşturduğu yoğun tarım nüfusu karşısında sanayi ve hizmetler sektörünün yeterince gelişemeyişi sebebiyle, gelişmekte olan ülkelerde böyle programların uygulanmasında zorluklar yaşandığını belirtti.

Bayraktar, bu durumda, herhangi bir tarım ve kırsal kalkınma stratejisinin başarılı olabilmesi için küçük ölçekli tarım işletmelerine yatırım yapılmasının hedeflenmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘’Böylece küçük işletmeler, küçük ölçekli teşebbüsler haline gelecek ve büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmayacaktır. Söz konusu küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin gelişmeleri için kooperatifler şeklinde örgütlenmeleri de bu yöndeki gelişmeyi hızlandırabilir’’ görüşünü aktardı.

IFAD’ın da bu amaçla kırsal yoksulluğu önlemek üzere yeni programlar geliştirdiğini belirten Bayraktar, Türkiye’de tarımda yapısal dönüşüm meselesinin en çok tartışılan konulardan olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: ‘’Hepimiz tarımdaki verimsiz yapının değişmesini istiyoruz, ancak esas sorun bunun nasıl yapılacağıdır. Bu husustaki tartışmalarda bazı kesimler, çiftçi ile köylüyü ayıralım veya çok büyük hayvancılık işletmeleri kurarak hayvancılığımızı sorunlarından kurtaralım gibi yaklaşımlar ortaya koymuşlardır. Ülkemizdeki bu tartışmalar, küçük çiftçiyi ‘’köylü’’ sayma anlayışına kadar varabilmektedir. Bunlar, yanlış yaklaşımlardır. Bize göre tarım, sadece ekonomiden ibaret değildir; tarımın sosyal yanı, insani yanı da önemlidir. Ülkemizde bu anlayışların dikkate alınması ve küçük çiftçilerimizi yok sayan politika önerilerinden vazgeçilmesi, kırsal kalkınma esaslı stratejilerin uygulanması gerekmektedir’’

/ İSTANBUL

14.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Küçük çiftçi yok sayılmasın

  Buğday tarlada kurudu

  GAP barajlarında su seviyesi düşük

  Tavukçulukta yem sıkıntısı

  Tarımda toz ilâçlar yasaklandı

  İşadamlarına Avrupa Birliği anlatılacak

  MTA’ya tam donanımlı sismik gemi

  Kayısı üretiminde dünya birincisiyiz

  Başkan Parlak’ın görev süresi doluyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004