Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

FT: ‘İslâmcılar’ yakın takipte

İngiltere’de yayınlanan The Financial Times gazetesinin yazarı Roula Khalaf dünkü yazısını Türkiye’ye ayırdı. “Arap İslâmcılar, Türkiye’deki krizi demokrasi için bir sınav olarak görüyor” başlıklı yazısında özellikle ılımlı İslâmcı grupların Türkiye’deki gelişmeleri dikkatle izledikleri belirtildi.

Roula Khalaf’a göre bu kesim, demokratik siyasetle bütünleşmenin avantajlarını sınıyor. Financial Times yazarı, son dönemde Ankara’da yaşananlarınsa, seçimlere katılmaya karşı olan radikallerin işine yarayabileceği görüşünde. Yazı için görüşleri alınan kişilerden biri, Mısır’daki Müslüman Kardeşler Örgütü’nün üst düzey yetkilisi İssam el-Eryan.

El-Eryan, Türkiye’deki siyasi anlaşmazlığın, bölgedeki İslamcı hareketlerin gelişimini önemli ölçüde etkileyebileceğini belirterek, “Radikaller, demokrasiye yönelmenin nafile olduğu konusunda kendilerinden daha da emin olacaklardır” dedi.

Roula Khalaf bazı Arapların, Türkiye’de yaşananların akıllara Cezayir’deki gelişmeleri getirdiği görüşünde olduklarını söylüyor. Ancak hem Müslüman Kardeşler yetkilisi İssam el-Eryan, hem de yazarın kendisi, bu noktada aradaki farkları belirtme ihtiyacı hissetmiş:

“Cezayir’de ordunun iktidara gelmesini engellediği İslâmî Kurtuluş Cephesi, yeni kurulmuş radikal bir partiydi. Seçim zaferi sonrası tutarlı bir mesajı yoktu, bu da yıllar sürecek bir mücadeleye yol açtı. Ayrıca Cezayir ordusunun müdahalesini Batılı ülkeler de büyük ölçüde destekledi. Türkiye’de ise hükümet, kendisine meydan okuyan askerle mücadele ederken, cumhurbaşkanının meclis yerine doğrudan halk tarafından seçilmesini istedi. Bu da, kendisini laikliğin koruyucusu olarak gören ordunun müdahalesinidaha da zorlaştırıyor”.

Financial Times yazarı Roula Khalaf’ın yazısı için görüşlerini aldığı kişiler arasında, İslami hareketler konusunda uzman Fransız akademisyen Olivier Roy da var. Roy’a göre, Türkiye’deki krizin seçim sandığında çözülmemesi halinde, bu İslamcılar için, bir argümanın daha da teyit edilmesi anlamına gelecek. Fransız akademisyen bu argümanı; Batı demokrasisinin “hoşgörüsüzlüğü” ve “otoriter laiklik” yönündeki tercihi olarak belirtiyor.

/ LONDRA

16.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’den Sarkozy’ye Türkiye uyarısı

  Wolfowitz yolun sonuna geldi

  FT: ‘İslâmcılar’ yakın takipte

  Talabani: Sünnîler için birinci tehdit İran

  Gazze’deki çatışmalarda İsrail parmağı

  Bush yumuşama değil savaş peşinde

  Kerkük referandumunun iptali için düğmeye basıldı

  Şiddet Peşaver’e sıçradı

  Talat: AB harekete geçmeli

  Danimarka halkından başörtülü vekile destek

  Fransız televizyonunda Müslüman dizisi

  New York’ta küresel ısınma zirvesi

  ‘Bebek kapağı’ ahlâkî çöküşe dâvet

  Evine uzay çöpü düştü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004