Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

GAP’ yüzde 59’u tamam

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesinde (GAP) fiziki gerçekleşmenin yüzde 59’a ulaştığı bildirildi. Bu arada Türkiye’de geçen yıl üretilen 44 milyar kilowatsaatlik (kwh) hidroelektrik enerjinin yüzde 48,5’i (21 milyar KWH), GAP bölgesindeki barajlardan karşılandı.

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, bölgede sulama, enerji, turizm ve ulaştırma sektörlerinde yürütülen yatırımlar konusunda son duruma ilişkin sorularını cevapladı. GAP Master Planın belirlediği hedef ve büyüklüğe ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacının, 2006 yılı fiyatlarıyla toplam 37 milyar 239 milyon 198 bin YTL (37,2 Katrilyon TL) olduğuna işaret eden Özgül, söz konusu dönem içerisinde fiziki gerçekleşme bakımından ilk sırayı enerji yatırımlarının aldığını, bunu diğer sektörlerdeki yatırımlar, ulaştırma, haberleşme, turizm ile tarım sektörlerinin izlediğini belirtti.

1990 ile 2006 yılları arasında GAP Bölgesindeki yatırımlar için genel bütçeden yılda ortalama yüzde 7 oranında pay aktarıldığını ifade eden Özgül, ‘’GAP’ta fiziki gerçekleşme yüzde 59’a ulaştı. 2007 yılı yatırım programında GAP kapsamındaki projelere, yaklaşık 1 milyon 200 bin YTL tahsis edildi’’ dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI HIZLI

Muammer Yaşar Özgül, Türkiye’de geçen yıl üretilen 44 milyar kilovat saatlik hidroelektrik enerjinin, yüzde 48,5’inin (21 milyar kWh) GAP Bölgesindeki barajlardan karşılandığını söyledi. GAP kapsamında 2006 yılı sonu itibariyle 8 hidroelektrik santralinin tamamlandığını belirten Özgül, santrallerin kurulu güçleri itibariyle değerlendirildiğinde, hidroelektrik enerji projelerinin yüzde 74’ünün gerçekleştirilmiş olduğu sonucuna varıldığını dile getirdi.

GAP’ın bir süredir Türkiye ekonomisi ve bölge halkının refahına doğrudan katkı sağladığına işaret eden Özgül, Karakaya, Atatürk, Batman, Kralkızı, Dicle, Birecik ve Karkamış hidroelektrik santrallarının işletmeye alınışından bu yana yaklaşık 274,3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildiğini kaydetti. Özgül, ülkenin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün bu barajlardan karşılandığını anlattı.

SULAMA YATIRIMLARI

Özgül bu arada, GAP Bölgesinde yer alan Fırat ve Dicle havzalarında 260 bin 955 hektar alanın sulamaya açıldığını, 114 bin 67 hektar alanda ise halen sulama şebeke inşaatlarının devam ettiğini söyledi. GAP kapsamındaki 22 baraj ve 19 HES’in yapımı ile sulama projelerinin Devlet Su İşleri Genel müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ifade eden Özgül, ‘’Bölgedeki sulama projeleri tamamlandığında, şimdiye kadar Türkiye’de devlet eliyle gerçekleştirilen sulama alanına eşit bir alan, sulamaya açılmış olacak’’ diye konuştu.

İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Şanlıurfa, Harran, Adıyaman, Gaziantep’in Nizip ilçesi ve Batman’da toplam 9 sulama projesinin inşaatının devam ederken, bu projelerin tamamlanmasıyla 114 bin 67 hektarlık arazi sulamaya açılacak.

Bölgede yaklaşık 271 bin 366 hektarlık, 11 sulama projesi inşaatının, ‘’Hükümetler Arası İşbirliği’’ çerçevesinde yapılmasının planlandığını aktaran Özgül, buna göre Mardin-Ceylanpınar Sulaması I,II ve III. kısım inşaatı, Kralkızı Cazibe Sulaması II. kısım ve Kralkızı-Dicle PIV Pompaj Sulaması inşaatı için İsrail ile protokol imzalandığını hatırlattı. Muammer Yaşar Özgül, Bozova Pompaj Sulaması II. Kısım, Kralkızı Cazibe Sulaması II. Kısım, Kralkızı Pompaj Sulaması I ve II. kısım inşaatları için Hollanda, Suruç Ovası Pompaj Sulaması için de AGİT Zirvesi sırasında ABD ile protokol imzalandığını kaydetti.

/ ŞANLIURFA

16.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  GAP’ yüzde 59’u tamam

  İşsizlikte mevsiklik düşüş

  Ege’de tersane yatırımı atağı başladı

  Sebze ve meyvede yaz ucuzluğu

  ETSO Başkanı: Her şeye rağmen siyasî istikrar şart

  ÇAYKUR, 600 bin ton yaş çay alacak

  Katılım Bankaları Genel Kurulu topland


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004