Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Seçmen listeleri askıda

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, herkesin muhtarlıklarda askıya çıkan seçmen kütüklerini 7 gün içinde kontrol etmesi, kaydı olmayanların muhtarlıklara başvurup kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini belirterek, ‘’Herkes sandık başına gitsin, halkımızın iradesi sandıktan çıksın’’ dedi. Seçmen kütüğünün TC kimlik numarası ile adrese dayalı olarak belirlendiğini ifade eden Aydın, vatandaşın ikameti neredeyse orada oy kullanacağını söyledi. Seçmen sayısına ilişkin tartışmalarla ilgili olarak da konuşan Aydın, bütün seçmenlerin şu anda bilgisayar ortamına kayıtlı olduğunu, web tabanlı bir yazılımla herkesin bilgisayar ortamına geçirildiğini belirtti.

Aydın, TRT-2 Televizyonu’nda ‘’Büyüteç’’ programına katılarak canlı yayında soruları cevapladı. Seçmen kütüklerinin muhtarlıklarda askıya çıkarıldığını ve bir hafta askıda kalacağını belirten Aydın, bu süreçte vatandaşların kütükleri kontrol ederek itirazlarını muhtarlıklara yapabileceklerini kaydetti.

Seçmen kütüğünün TC kimlik numarası ile adrese dayalı olarak belirlendiğini ifade eden Aydın, vatandaşın ikameti neredeyse orada oy kullanacağını söyledi.

Seçim tarihinin yaz dönemine gelmesi sebebiyle tatile gidecek vatandaşların gittikleri yerde oy kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin sorular üzerine Aydın, şöyle konuştu:

‘’Yasaya göre kural bu. 10-20 günlüğüne tatile giden kişinin kütüğünü oraya götürmesi mümkün değil. Gidilen yere nakil belgesi alacaksın, orada muhtara ‘ben buraya yerleşmek için geldim. Beni kütüğe yaz’ diyeceksin. Muhtar onay verirse seçmen kütüğüne kayıt yapılacak. ‘Yazları yazlığımda kalıyorum’ diyenler var. Asıl ikamet edilen yere bakmak gerekir. Bu kişi geçici olarak yazlığa giderse ve nakil işlemini yaptıktan sonra muhtarlar ikametgah belgesi verirse biz kaydetmek zorundayız. Kanuna göre seçmenin adres bildirme zorunluluğu var. Adresin olduğu yerde oy kullanmak zorunlu.’’

Adrese dayalı nüfus kayıt sayımının Türkiye genelinde yapıldığını hakırlatan Aydın, bu uygulama kesinleştikten sonra ikametgâhın gelişi güzel nakledilemeyeceğini söyledi. Aydın, ‘’Gerçekten taşınıyorsa adres değişiyorsa bu değişikliğin 2 ay içinde yapılması zorunlu’’ diye konuştu.

Seçmen sayısına ilişkin tartışmalarla ilgili sorular üzerine de Aydın, bütün seçmenlerin şu anda bilgisayar ortamına kayıtlı olduğunu, web tabanlı bir yazılımla herkesin bilgisayar ortamına geçirildiğini belirtti.

10 YIL ÖNCE ÖLEN

SEÇMENİN KÜTÜĞÜ DURUYOR

Askıya çıkan seçmen sayısının 41 milyon 295 bin 934 olduğunu bildiren Aydın, ‘’Birileri çıkıp ‘mükerrer oy var’ diyor. 2002 seçimlerinde 10 milyona yakın seçmen oy kullanmamış. Bunların arasında gelmeyenler var, mükerrer yazılanlar, ölenler var’’ dedi.

Aydın, geçmiş dönemlerde seçmen kütüğü oluşturulurken sokağa çıkma yasağının uygulandığını, en son 1997’de bu şekilde bir yazım yapıldığını ifade ederek, ‘’1997’den bu yana yazım yapmadık. Örneğin 97’de yazılan bir kişi 98’de öldü. Seçim dönemlerinde kayıtlı seçmen sayısını güncelleştirdik ama buna itiraz edenlerin olması lazım. 10 yıl önce ölen seçmenlerin kütüğü hâlâ duruyor. Biz kütükten 1 milyona yakın ölü seçmen çıkardık’’ diye konuştu.

Aydın, mükerrer veya ölümün yanı sıra askere giden seçmenlerin kaydının dondurulması gerektiğini, bu kişilerin askerden döndükten sonra bildirim yapmalarının zorunlu olduğunu söyledi.

“TARİHİ DEĞİL, SÜRECİ BELİRLEDİK”

Yaz döneminde seçim yapılmasına ilişkin eleştirileri de cevaplayan Aydın, mevcut yasalara göre YSK’ya seçim için 105 günlük süre verildiğini hatırlattı. Aydın, ‘’Seçim yasası bize günleri uzatma yetkisi vermemiş ama kısaltma yetkisi vermiş. Bize erken seçim için başvuruldu, biz de ‘80 günde yaparız’ dedik’’ şeklinde konuştu.

Erken seçim kararı alma yetkisinin TBMM’de olduğunu vurgulayan Aydın, 22 Temmuz tarihini YSK belirlemiş gibi bir izlenim oluştuğunu aktardı. Muammer Aydın, ‘’Tarihi belirlemek bizim yetkimizde değil. Biz sadece süreci belirledik. 80 günü kısaltamadık. TBMM 80 günü dikkate alarak seçimin başlangıç tarihini 4 Mayıs 2007 olarak belirledi. Üzerine 80 gün koyunca seçim tarihini 22 Temmuz olarak karar aldı. Biz de bunu uyguluyoruz’’ dedi. Vatandaşlara da seslenen Aydın, herkesin muhtarlıklarda askıya çıkan seçmen kütüklerini 7 gün içinde muhtara giderek veya internet kayıtlarına bakarak kontrol etmelerini istedi.

Kaydı olmayanların muhtarlıklara başvurup kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Aydın, ‘’Tüm seçmenlerin hangi partiye oy verirse versin mutlaka sandık başına gitmesini istiyorum. Herkes sandık başına gitsin halkımızın iradesi sandıktan çıksın’’ dedi.

/ ANKARA

16.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Din üzerinden de, laiklik üzerinden de siyaset yapılamaz

  Seçmen listeleri askıda

  Ağar: DP tescilli marka

  Seçim yasakları bakanlara iletildi

  25 yaşa son nokta: Aday olamayacaklar

  Solda birlik bilmecesi

  Şemdinli dâvâsında gözler Yargıtay’da

  Ankara'da susuzluk alarmı

  Batıda yaz, Van'da kar

  Sınır kapılarını sel suları bastı

  Manyas Gölü alarm veriyor

  Kaybolan uçaktaki 2 kişi öldü

  Tren faciasında TCDD kusurlu bulundu

  Diyarbakır’da terör saldırısı: 2 şehit

  Eğitimcilerden örnek davranış

  “Akıllı Kart"ta hazırlık sürüyor

  Bireysel silâhlanmaya tepki

  Papa'ya İtalyanca Mesnevî

  Bilim Şenliğinde 100 proje sergileniyor

  10 bine yakın hemşire alınacak

  Anne sağlığında gerilerdeyiz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004