Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Pop müzik, gelenekleri dejenere ediyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Yener, popüler müzik eserlerinde Türkçe’nin yanlış kullanılması ve argo kelimelerin yer almasının kültürel değerleri ve geleneksel müziği dejenere ettiğini öne sürdü.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Yener, kitle iletişim araçlarındaki gelişmenin, kültürlerin birbirinden etkilemesine sebep olduğuna dikkat çekerek, “Popüler kültürle kendilerine lanse edilen hayat tarzına karşı koyamayan insanlar, kendi hayat şekillerini korumakta yetersiz kalıyor” diye konuştu.

Günümüzde batı merkezli tarih ve kültür anlayışının ön plana çıktığını ifade eden Yener, şunları söyledi:

“Popüler müzik eserlerinde Türkçe’nin yanlış kullanılması ve sözlerinde argo kelimelerin yer alması kültürel değerlerin ve geleneksel müziğin dejenere olmasına neden oluyor. Bununla beraber geleneksel müziğimizin de doğal ortamı değişmiş, insanları bıktıran usandıran ya da karamsar duygulara iten, düşünmesini engelleyen melodiler ortaya çıkmıştır. Bunlar da insanı düşünmekten uzaklaştırmış, insanı sömürüp, bir makine haline getirmektedir.”

Popüler kültürün, geleneksel halk kültüründen beslendiğini, ancak geleneksel kültüründen aldığı otantikliği, toplumda yaşanılanın tam aksi yönde değiştirerek yine topluma sunduğunu anlatan Yener, “Popüler kültür böylece halk kültürünü ve geleneksel kültürü yok etmiş, yok edemediğini de kitle kültürüne dönüştürmüştür. Böylece ağıt olarak yakılan bir türkünün zamanla oyun havasına dönüştüğünü görebilmekteyiz. Bu da geleneksel müziğimizin yok olmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

POPÜLER MÜZİĞİN GENÇLERE VE

ÇOCUKLARA ETKİSİ

Popüler kültürle gelen rock gibi müzik türlerinin gençleri ve çocukları olumsuz etkilediğini belirten Yener, şöyle devam etti:

“Kitle iletişim araçları sürekli aynı şeyleri yayınlayarak dinleyiciye seçme şansı bırakmamaktadır. Gerçeklik algısı da kitle iletişim araçlarıyla sunulan üzerinden oluşmaktadır. Böylece gençler ve çocuklar simgesel dünya ile gerçek dünya arasında ilişki kurmakta zorlanmakta, gerçekler simgesel dünyada sunulan ile özdeşleşmektedir. Bunun sonucunda da boşluğa sürüklenen gençler arasında intihar olayları artmaktadır.”

Geleneksel müziğimizin korunması için eğitimde müziğe daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yener, müzik piyasasına yönelik denetim artırılması gerektiğini söyledi.

16.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya müzelerine ücretsiz seyahat

  Pop müzik, gelenekleri dejenere ediyor

  Tarihî hamamlar yok oluyor

  Anne sevgisi şiir ve ödüllerle taçlandı

  İSMEK ebru sergisi açıldı

  Karikatür Bienali sokaklara taştı

  En “sıcak” yarışma

  Kubbealtı yaz kursları başlıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004