Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rüşdi yine gerdi

İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Geoffery Adams’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağıran İran, Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’ye şövalyelik nişanı verilmesini kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Batı Avrupa Genel Müdürü İbrahim Rehimpur, İngiliz Büyükelçi Adams’a İran devleti ve halkının olaydan duyduğu rahatsızlığı iletti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in önerisi ve Kraliçe 2. Elizabeth’in de onayı ile Rüşdi’ye söz konusu ödülün verildiğini hatırlatan Rehimpur, “Tahrik ve hakaret edici bu davranış İngiltere’nin İslam karşıtlığının en barız delilidir” dedi. Rehimpur, 1 buçuk milyar Müslüman’ı ve ayrıca diğer ilahi din mensuplarını derinden yaralayan bu davranışın sorumlusunun İngiltere ve İngiliz Kraliçesi olduğunu söyledi.

İngiliz Büyükelçi Adams da İslam’ın İngiltere’de en çok mensubu olan 2. din olduğunu hatırlatarak, Rüşdi’nin ödüllendirilmesinin siyasi olmadığını savundu. Adams, İngiltere’ye yaptığı hizmetlerden dolayı Rüşdi’ye “şövalyelik ödülü” verildiğini bildirdi. Adams’ın bu sözleri üzerine Rehimpur, “Bu davranış siyasi olup hem İngiltere’deki dinlerin vahdetinin aleyhine ve hem de tüm dünyadaki Müslümanların incitilmesine neden olmuştur” dedi. Adams ise İran’ın protestosunu İngiliz hükümetine aktaracağını sözlerine ekledi. Bu arada İran’ın Londra Büyükelçisi Resul Movahedyan da İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek İran’ın tepkisini iletti. Bu arada, İngiltere’nin Salman Rüşdi’ye şövalyelik vermesi üzerine Malezya’da İngiltere Büyükelçiliği’nin önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi.

Muhalefetteki İslami partinin 20 üyesi 30 dakika kadar süren bir protestoda bulundu. “İngiltere cehenneme git! Rüşdi cehenneme git!” şeklinde sloganlar atan göstericşler, elçiliğe bir sayfalık bir bildiri teslim etti. Polis göstericilere müdahale etmedi.

“Salman Rüşdi’yi yok edin” ve “İngiltere’yi yok edin” şeklinde slogan atan 30 kadar muhalefet partisi üyesi, İngiliz hükümetinin Rüşdi’ye şövalyelik vermesinin İslam dünyasında çok ciddi karşı sonuçlara neden olabileceğini belirtti. Parti sözcüsü Hatta Ramli, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şövalyelik unvanı ve İngiltere lekelenmiştir. İngiliz hükümeti İslam dünyasının öfkesinden sorumludur. Sonuçlarına katlanacaklardır” dedi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, İngiltere Yüksek Komiseri Robert Brinkley’e, “İngiltere’nin bu tür adımlarının, inançlar arasında uyum sağlama çabalarını baltalayacağı” mesajının verildiğini kaydetti.

/ TAHRAN

21.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rüşdi yine gerdi

  Kosova bağımsızlığını ilân edecek

  İngiliz büyükelçisi Gates gibi konuştu

  Bağdat’ta ölenlerin sayısı tırmanıyor

  Jung: HAMAS’ı tecrit etmeliyiz

  ABD diplomatları da ruh sağlıklarını kaybetti

  Bush’dan İsrail’e 10 yıllık yardım

  Katedralde Esma-i Hüsna bestesi

  Vatikan: Hatalı sollama günah


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004