Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush’un kurmaylarından Ortadoğu çıkarması

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, ülkenin Arap müttefiklerini İran, Suriye, Hamas ve Hizbullah’ın artan nüfuzuna karşı birleştirmeyi amaçlayan bir Orta Doğu turuna başlıyor.

Rice ve Gates’in bölgedeki ilk durağı Mısır

Bu turun ilk ayağı olan Mısır’da beraberce Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le görüştüler. Şarm el Şeyh’te yapılacak bu toplantıya Ürdün ve Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları da katılacak.

Amerikalı bakanlar Suudi Arabistan’a da beraber gittikten sonra diğer Körfez ülkelerini ayrı ayrı ziyaret edecek. Amerikan yönetimi İsrail ve Mısır’a toplam 43 milyar dolarlık askerî yardım yapma planlarını kamuoyuna duyurmuştu. Aynı plan çerçevesinde Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine de gelişkin silâhlar satılması düşünülüyor. Condoleezza Rice açıklamasında bu paketle El Kaide, Hizbullah, Suriye ve İran’ın bölgedeki ‘olumsuz etkilerini dengelemeyi amaçladıklarını’ söylemişti. Amerikan dışişleri bakanı ayrıca paket kapsamındaki ülkelerin bölgedeki en önemli stratejik ortakları olduğunu belirtmişti.

İran tepkili

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammad Ali Hüseyni, Washington’u bölgede bir korku siyaseti gütmekle suçladı.

Hüseyni’ye göre Washington bölgedeki ilişkileri bozarak kendisine silâh satma imkânı bulmaya çalışıyor.Amerikan Kongresi’nden onay gerektiren plan uyarınca Mısır gelecek 10 yılda 13 milyar dolarlık askeri yardım alacak. İsrail’in aynı zaman diliminde alacağı yardım miktarıysa 30 milyar doları aşacak.

Silâh satışı anlaşmalarında ayrıntılar net olmasa da, Suudi Arabistan’a uydu güdümlü füzeler verileceği düşünülüyor. Satış gerçekleşirse bu teknoloji ilk kez bir Arap ülkesine verilmiş olacak. Askerî yardım ve silâh alımı anlaşmalarının hayata geçmesi için, hem alıcı ülkeler hem de Amerikan Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak Washington’da özellikle Suudi Arabistan’a silâh satışı konusunda muhalefet var. Muhalefetteki Demokrat Parti’den iki milletvekili bu satışı engellemek için harekete geçeceklerini söyledi.

/ KAHİRE

01.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’un kurmaylarından Ortadoğu çıkarması

  Fetih ve Hamas ayrı telden

  Araplar, Bush’un planına mesafeli

  Halkın yüzde 54’ü Bush’un azlini istiyor

  Bağdat, Kerkük’e hazır değil

  ABD konvoyuna intihar saldırısı

  Avusturya’dan alkole karşı kampanya

  Berlin belediyelerinden alkole sıkı denetim

  Zippo çakmağa 37 bin dolar

  İklim değişikliği kasırga sayısını arttırdı


 Son Dakika Haberleri