Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Vergide e-haciz dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin mücadele için ‘’borç takip sistemi, e-haciz ve cep telefonlarıyla sorgulama’’ gibi çeşitli projeleri devreye sokuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bütçe gelir performansının artırılması amacıyla bundan sonraki dönemde gerçekleştireceği faaliyet konularını belirledi.

Bu çerçevede, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla öncelikle uygulamalar basitleştirilecek, işlem süreleri kısaltılacak, yazılı dokümanlarda anlaşılabilirlik sağlanacak ve vergi dairesine gitmeksizin işlemlerin tamamlanabilmesine imkân tanınacak. Aynı şekilde mükellef beklentilerine daha kaliteli şekilde cevap verilebilmesine yönelik işlemler yürütülecek.

Gelir idaresinde otomasyonun yaygınlaştırılması ve daha etkin denetim metotları için Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nin üçüncü ayağını da (VEDOP-3) devreye sokmaya hazırlanan Başkanlık, bu Projeyle ilgili ihaleyi de sonuçlandırdı. Bu çerçevede 585 mal müdürlüğü, 4 ay içinde sisteme entegre olacak. Yeni projeler kapsamında, mükelleflerin bilgi edinme, ihbarda bulunma, vergi borcunu on-line öğrenme, mükelleflere borçlarını hatırlatarak, ödemelerini sağlama ve mükelleflere tecil ve taksitlendirme konusunda yol gösterme gibi hizmetleri telefon yoluyla verecek vergi iletişim merkezi de yıl sonuna kadar kurulacak.

Yeni sistem ile cep telefonları vergicilik hizmetlerinde de kullanılacak. Cep telefonlarından kısa mesaj göndererek, vatandaşlara vergi değişiklikleri bildirilecek, beyanname ve ödemede son günlere kalmadan yükümlülüklerini yerine getirmeleri istenecek.

Ayrıca cep telefonlarının interaktif kullanımı kapsamında borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mükellefiyet belgesi talebi ve mobil imza benzeri uygulamalar hayata geçirilecek. İdare de, vatandaşa elektronik ortamda borç yoktur yazısı ile mükellefiyet belgesini ulaştıracak.

Türkiye genelinde borç takip sistemi kurulacak. Merkezde oluşturulacak bir ekip, elektronik ortamda hangi ilde, kimin ne kadar vergi borcu olduğunu, bunun niye ödenmediği, vergi dairesinin de buna karşı ne yaptığını izlemeye alacak.

E-haciz: vergi borçlularının listesi e-imza ile elektronik ortamda bankalara gönderilecek ve borçlu mükelleflerin hesaplarına anında haciz uygulanacak.

BÜYÜK MÜKELLEFLERE ÖZEL MODEL

-Vergi uygulamaları ve denetim stratejilerinin belirlenmesine yönelik olarak vergi boşluğu (tax gap) hesaplama çalışmalarına devam edilecek. Bu yolla kayıt dışı ekonominin büyüklüğü, hangi sektörlerde yoğunlaştığı gibi bilgilere daha çabuk erişilecek.

-Büyük mükelleflerin beyanları sürekli olarak izlenecek. Bu mükellefler için ayrı bir risk modeli uygulanacak. Bu şekilde ekonominin yüzde 30-40’lık bölümü daha etkin şekilde kavranacak.

/ ANKARA

01.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vergide e-haciz dönemi

  GAP seferberliği başlatılsın

  Faizlerin düşmesini bekliyoruz

  Hedge fon şirketi, Türkiye’de

  Dış borç stoku 112,7 milyar dolar

  Hızlı trene 100 milyon dolar kredi

  Şehir içi ‘alo’da tekel kalkıyor

  Yabancı yatırımcı Türkiye’de ısrarlı

  Suriye sınırında petrol bereketi


 Son Dakika Haberleri