Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

GAP seferberliği başlatılsın

Yurtta tarımın yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçiler, özellikle devam eden sulama projelerinin tamamlanması ve tarımdaki girdi fiyatlarının düşürülmesini bekliyor.

Türkiye’de tarımın önemli merkezlerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçilerin öncelikli beklentisi, GAP’ın bir an önce tamamlanması.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, yeni kurulacak hükümetten, GAP’ın tamamlanması için ‘’seferberlik’’ ilan etmesini beklediklerini ifade etti. Diyarbakır’da tarım arazilerinin sadece yüzde 12’sinin sulanabildiğini, kalan 4 milyon dekarlık alanın suya kavuşturulmasını istediklerini belirten Erdem, ‘’GAP’ın tamamlanması için ekonomik seferberlik ilan edilmesini bekliyoruz. Bu kapsamda Silvan Barajı acilen hayata geçirilmelidir’’ dedi.

GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLSÜN

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru da, girdi fiyatlarının dünya piyasalarında Türkiye’nin rakibi durumundaki ülkelere göre çok yüksek olduğunu söyledi. YTL’nin aşırı değerlenmesi sonucu tarımın rekabet gücünü kaybettiğini kaydeden Doğru, ‘’Yeni kurulacak hükümetten öncelikli beklentimiz, kaybettiğimiz rekabet gücümüzün yeniden kazandırılmasıdır. Bu kapsamda, ilk olarak tüm girdilerde KDV yüzde 1’e indirilmeli, özellikle de çiftçilerin kullandığı mazot üzerinden alınan ÖTV ve KDV makul ölçülere çekilmeli’’ dedi.

Modern sulama sistemlerinin desteklenmesini isteyen Doğru, Aşağı Seyhan Ovası Sulama Projesi’nin, daha fazla kaynak aktarılarak tamamlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ve küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle büyük sıkıntı yaşanan Konya’daki çiftçiler, tarım arazilerinin önemli bölümünü sulanabilir hale getirecek Konya Ovaları Sulama Projeleri’nin (KOP) bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, köklü bir tarım reformu beklediklerini belirtti. Çiftçinin girdi maliyetlerini teşkil eden gübre fiyatlarının düşürülmesini istediklerini kaydeden Köse, ‘’Mazottaki ÖTV’nin kaldırılmasını, ürün maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz’’ diye konuştu.

Sedat Köse, küresel ısınma nedeniyle üretim yapamayan çiftçilerin mağdur olmaması için sulama barajlarına ve göletlerine önem verilerek bütçeye yeterli kaynak aktarılmasını da istediklerini ifade etti.

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural da, bölgenin geçim kaynağının hayvancılığa dayandığını belirterek, ‘’Yeni hükümetten hayvancılıkla ilgili sorunların çözümünü bekliyoruz’’ dedi. Hayvancılığın geliştirilmesi için bölgesel teşvikler çıkarılması gerektiğini kaydeden Sural, ‘’Hayvancılığın istenilen noktaya gelmesi ve canlanması bölgesel teşviklere bağlı. 9 ay kış altında olan bir ili başka bir ille aynı tutmak doğru değil. Şu an bölge hayvancılığı ciddî sıkıntılar içindedir’’ diye konuştu.

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Ekmen, desteklemelerin açıklanan takvimde ve üreticinin ekim yapacağı dönemde ödenmesi gerektiğini belirtti. Ekmen, ayçiçeği gibi bazı ürünlerde ekimden önce, verilecek prim desteklerinin miktarlarının açıklanması gerektiğini ifade etti. Süleyman Ekmen, ‘’Desteklemeler açıklanan tarihte ödenmediği takdirde üretici ekonomik olarak sıkıntıya düşüyor. Bu durumda üretici gübre ve ilâcı zamanında ve yeterli miktarda atamadığı için verim kayıpları oluyor’’ dedi.

/ ANKARA

01.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vergide e-haciz dönemi

  GAP seferberliği başlatılsın

  Faizlerin düşmesini bekliyoruz

  Hedge fon şirketi, Türkiye’de

  Dış borç stoku 112,7 milyar dolar

  Hızlı trene 100 milyon dolar kredi

  Şehir içi ‘alo’da tekel kalkıyor

  Yabancı yatırımcı Türkiye’de ısrarlı

  Suriye sınırında petrol bereketi


 Son Dakika Haberleri