Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Erken emzirme çocuk için önemli

Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla 120’den fazla ülkede Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve başka örgütlerin de katılımıyla çeşitli faaliyetler düzenleniyor.

Bu yıl Dünya Emzirme Haftası’nın teması erken emzirme. UNICEF’in hafta sebebiyle yaptığı açıklamaya göre gelişmekte olan ülkelerde bebeklerin doğumdan sonraki ilk saat emzirilmesi yüz binlerce bebeğin hayatını kurtarabilir.

UNICEF Beslenme Başkanı Werner Schultink “Anne sütü bir yenidoğan için ideal olan miktarda karbonhidrat, yağ ve protein içeriyor. Ayrıca, annesütü çocuğun hayatında kazandığı ilk bağışıklığın kaynağıdır” dedi. UNICEF yetkilileri, “erken emzirmenin bebekleri ölümcül hastalıklara karşı güçlendirdiğini ve bebeklerin büyüme ve gelişmelerini hızlandırdığını, bu sebeple kadınlara kendi evlerinde, yaşadıkları yerlerde ulaşmanın çok önemli olduğunu” vurguluyor.

HIV TAŞIMA KORKUSU

Anne sütünün ispatlanmış bütün faydalarına rağmen durum pek iç açıcı değil. Geleneksel inanışlar, bebek maması piyasası ve anneden bebeğe HIV virüsü geçmesi endişesi anneleri emzirmekten alıkoyan etkenlerden. Oysa ilk iki ayında biberonla beslenen bebeklerin ishalden ölme ihtimali ya da diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali, anne sütüyle beslenen bebeklere nazaran altı kat daha fazla.

UNICEF doğum sonrası ve öncesi kontrolleri arttırarak, anneler için beslenme eğitimi sağlayarak, doğumdan hemen sonra çocuklarını emzirmeleri için kadınların güçlenmesine yardım ediyor. Türkiye’deki faaliyetlerde çalışan Annebebek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Seral Çelik, Türkiye’de ilk aylarda yüzde 97 olan emzirme oranının üçüncü ayda yüzde 14’e düştüğünü belirterek, birkaç yıldır bu oranda artış gözlenmesine rağmen durumun hiç iç açıcı olmadığını belirtti.

Çelik’e göre toplumsal alışkanlıklarımızdan ötürü bebekler yanlış besleniyor. Annelerin bilinçsiz olması yanlış beslenmenin bir sebebi ancak sorunun asıl kaynağı sosyal düzenlemelerin yetersiz olması ve annelerin çalışmak zorunda kalması.

SAĞLIK MERKEZLERİ ETKİNLEŞTİRİLMELİ

“Yeterli sayıda bebek hemşiresi istihdam edilmesi, ana-çocuk sağlığı merkezlerinin daha etkinleştirilmesi gerekiyor. Hizmetin annelere taşınması veya annelerin hizmet almaya gitmesi için nitelikli kadroların arttırılması ve annelerin özellikle hamilelik süresince eğitilerek bu konuda bilinçlendirilmesi oldukça önemli.”

Sağlık Bakanlığı’nın 2002 verilerine göre, Türkiye’de canlı doğan her bin bebekten yaklaşık 38’i bir yaşına gelemeden ölüyor.

Emzirmeye başlangıç oranı yüzde 95’in, ortalama emzirme süresi ise 12 ayın üzerinde. Beş yılda bir gerçekleştirilen Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları’na göre ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenen bebek oranı 1998’de yüzde 1.3’ken 2003’te yüzde 21’ e çıktı. Buna rağmen bebeklerin ölüm sebepleri arasında beslenme bozuklukları ikinci sırada yer alıyor.

/ NEW YORK / İSTANBUL

05.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  23 ihracın 10’u “irticaî kusur”dan

  Alkol tüketme yaşı 12'ye indi

  Vekiller yemin etti

  ‘Su Bakanlığı kurulmalı’

  En büyük su kaynağı tasarruf

  DSP’liler CHP’den koptu

  Referandum takvimi işliyor

  Türkiye-İsrail’in yeni işbirliği

  “TSK bütçesi ve harcamaları denetim altında”

  Kara paraya sıkı tedbir

  Sezer, Erdoğan ile görüşecek

  Tunceli'de PKK cephaneliği

  Tahliye gerekçesinin değiştirilmesine red

  HSYK yedek üyeliğine Fatma Anıl Genç atandı

  Gül, adaylığını açıkladı

  24 saatte 10 bin yolcu

  Fındık tezgahı kazaya dâvetiye çıkarıyor

  İhmal, bir yıla mal oldu

  Aşırı sıcaklar ve sulama Ladik Gölü’nü kuruttu

  Sıcak havada spora dikkat

  El temizliğiyle hastalıklardan korunabilirsiniz

  Erken emzirme çocuk için önemli


 Son Dakika Haberleri