Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush’un tamir atakları geri tepiyor

Amerikan Associated Press ajansı, ABD- Türkiye ilişkileriyle ilgili ‘’ABD, Türkiye ile gerilimi giderme arayışındayken, engellerle karşı karşıya’’ başlıklı bir yorum haber yayınladı. George Bush yönetimi yetkililerinin, Türkiye’deki son seçimleri, önemli bir müttefikle gerilimli ilişkileri iyileştirmek için bir fırsat olarak gördüğü ifade edilen haberde, ancak ABD’nin kendi kontrolü dışında olabilecek engellerle de karşı karşıya olduğu yorumu yapıldı.

Haberde, bu engellerden ilkinin, muhalefetteki Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre’de görüşülmesi teklif edilen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının kabul edilmesini öngören karar tasarısı olduğu belirtildi. Diğer sorunun da Kerkük’te referandum düzenlenmesi olasılığı olduğu kaydedilen haberde, bu konunun Irak hükümetinin elinde olduğu değerlendirmesine yer verildi. Haberde, Uluslararası Çalışmalar ve Strateji Merkezinde Türkiye araştırma programı sorumlusu Bülent Alirıza’nın ‘’Türklerin, Kerkük referandumunun engellenmemesi konusunda ABD’yi suçlayacağını, çünkü işgalci güç olarak etkisinin bulunduğunu düşündüğü’’ yönündeki ifadesi yer aldı.

ABD’nin; Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya’nın kavşak noktasında stratejik önemi bulunan NATO müttefikiyle ilişkilerini güçlendirmek istediği vurgulanan haberde, Amerikalı yetkililerin, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan laik bir demokrasi olan Türkiye’yi, diğer ülkeler için model olarak gördüğü kaydedildi.

Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük ölçüde Irak savaşıyla gerildiği yorumu yapılan haberde, Türkiye’nin, 2003’te Irak’ın işgali için Amerikan askerlerinin topraklarını kullanmasına izin vermediği hatırlatıldı.

Haberde, Pew Araştırma Merkezinin son kamuoyu yoklamasında, ABD’nin Türkiye’de sadece 9 oranında destek gördüğünün ortaya çıktığı belirtildi.

Türkiye’nin, ABD’yi, terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’tan düzenlediği saldırıları durdurmamakla eleştirdiği kaydedilen haberde, 22 temmuz seçimleri öncesinde sınır ötesi operasyon düzenlenmesi olasılığıyla ilgili değerlendirmelerin gündeme geldiğinden bahsedildi.

ABD’nin AK Parti’nin seçimleri kazanmasının, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için bir fırsat sağladığını düşündüğü kaydedilen haberde, AK Parti’nin İslami köklerine rağmen parti liderlerinin, Batı ile bütünleşmeye ve ABD ile ilişkilerin geliştirilmesine açık olduğunun görüldüğü yorumu yapıldı.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Matt Bryza’nın bir demecinde, seçimlerle ilgili ‘’En uygun sonuç’’ dediğine, ‘’AK Parti’nin bilinen bir potansiyeli olduğu’’ yolundaki değerlendirmesine işaret edildi.

Amerikan yönetimine ilişkin bazı eleştirilerde, Beyaz Saray’ın, Türkiye ile ilişkileri onarmak için acil hareket etmesi gerektiği görüşünün ortaya konulduğu kaydedilen haberde, Bill Clinton döneminin BM Büyükelçisi Richard Hollbrooke’un bu konuda ‘’büyük siyasi ihmal bulunduğu’’ görüşüne yer verildi.

Haberde, Holbrooke’un, ‘’Türkiye’ye bölgedeki en önemli stratejik müttefik olarak davranılması gerektiğini’’ söylediği kaydedildi.

’ENGELLER’’

Kongredeki Demokratlar, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen karar tasarısı için bastırırken bunun (bölgedeki en önemli müttefik olarak davranılması gerektiği) zor olabileceği ifade edilen haberde, Türk yetkililerin, karar tasarısının geçmesi durumunda ABD’nin Irak’a askeri teçhizatının çoğunu geçirdiği Türkiye üzerinde yolunun kapatılacağı uyarısında bulunduğu kaydedildi.

ABD ile Türkiye arasındaki diğer gerilim kayağı olan Kerkük’te referandum konusunda, Irak anayasasına göre referandumun yıl sonuna kadar yapılması gerektiğine, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani’nin geçen haftaki merkezi hükümetin referandumu yapmaması durumunda ‘’gerçek iç savaş’’ çıkacağı tehdidine ve ABD’nin kararı Irak hükümetinin alacağını söylediğine yer verildi.

Uzmanların, ABD’nin, Irak’ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK’ya karşı askeri harekat talimatı vererek Türkiye’nin güvenini kazanabileceğini söylediği kaydedilen haberde, ancak Amerikalı yetkililerin, Irak’ta çatışmaların genişlemesinden, Irak’taki en istikrarlı bölgede şiddetin artmasından endişe ettiği belirtildi.

/ WASHINGTON

08.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’un tamir atakları geri tepiyor

  Maliki Ankara’da

  Nejad’ın işi gücü İsrail’i yıkmak

  Müşerref, ABD’ye dil döktü

  6 Amerikan ve 1 İngiliz askeri öldürüldü

  Kosova, müzakerelere dönmek istemiyor

  ‘Barikatlar, Filistinliler için toplu cezalandırma’


 Son Dakika Haberleri