Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hukuk üstünlüğü sağlanmalı

Antalya Barosu Başkanı Zeki Durmaz, ‘Sivil anayasa tartışmaları gündemde. Türkiye’nin bunu bir şans bilerek yeni, sivil, demokratik, insan haklarından yana bir anayasayı gerçekleştireceğine inancımız sonsuz’’ diye konuştu. Hatay Barosu Genel Sekreteri Cihat Açıkalın da, “Yargının tam bağımsız işleyişi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin hayat bulması için zorunlu düzenlemeler yapılmalı’’ dedi.

Adli yılın başlaması dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde törenler düzenledi.

Antalya Barosu Başkanı Zeki Durmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM’nin yenilendiğini belirterek, ‘’Hukukçular yeni adli yıldan çok şey bekliyor’’ dedi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in Antalya milletvekili olmasının büyük şans olduğunu belirten Durmaz, yeni adliye binasının tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı. Durmaz, kadro takviyeleriyle birlikte yargının daha hızlı işleyeceğini umut ettiklerini söyledi.

Anayasa tartışmalarına da dikkati çeken Durmaz, ‘’Sivil Anayasa tartışmaları gündemde. Türkiye’nin bunu bir şans bilerek yeni, sivil, demokratik, insan haklarından yana bir Anayasayı gerçekleştireceğine inancımız sonsuz’’ diye konuştu.

TOPLUMDA HUKUK BİLİNCİ YERLEŞMELİ

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, bireylerin birbirlerini anlamaya çalışması, demokratik tahammül ile uzlaşı kültürünün ülkede egemen olması ve hukukun üstünlüğü fikrinin toplumda yerleştirilmeye çalışılması konularında belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

Denizli Valiliği önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, toplumlarda, hukukun üstünlüğünün her zaman ön planda olması gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, ‘’Hukukun üstünlüğü fikrine inanmayan toplumların ilerlemesi mümkün değildir. İnsan hakları ve demokratikleşmeyi içermeyen yasaların yapılması da toplumları yeni yüzyıla taşıyamayacaktır’’ dedi.

Denizli Baro Başkanı Adil Demir de hukukun üstün ve egemen kılınması, yargının bağımsızlığının sağlanması ve toplumda hukuk bilincinin yerleştirilmesinin hukukçulara düşen en önemli görev olduğunu ifade etti. Demir, sadece hukuk bilgisiyle değil, hukuk bilinciyle demokratik, sivil bir anayasa konusunda uzlaşılması gerektiğini kaydetti.

YENİ ANAYASA MİLLET İRADESİNE DAYANMALI

Sivas’ta yeni adli yılın başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan, Baro Başkanı Mustafa Coşkun, Sivas Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Akkale, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Muhittin Işıka, 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Rahman, hakimler, savcılar, avukatlar ve yargı personeli katıldı. Başsavcı İsmail Alkan, burada yaptığı konuşmada, yeni adli yılda tüm yargı mensuplarına görevlerinde başarılar diledi.

Baro Başkanı Coşkun da yaptığı açıklamada, adli yılda en önemli gündem maddesinin yeni anayasa çalışmaları olduğunu belirtti.

Çoşkun, ‘’Yeni anayasa çalışmaları sonucunda katılımcı, millet iradesine dayalı, demokratik bir anayasa hazırlanacaktır’’ dedi.

ADLİ TATİL KALDIRILMALI

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Siyami Başok, ‘’İnsanlarımızın hizmete ihtiyaçlarının olduğu bir dönemde adli tatil kaldırılmalı’’ dedi.

Adli tatilin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Başok, şöyle konuştu: ‘’Bizim ve kürsülerdeki meslektaşlarımızın arzusu, insanlarımızın hizmete ihtiyaçlarının olduğu bir dönemde bu adli tatilin kaldırılması. Tatil süresi kısaltıldı, ancak hakim ve savcılar olarak düşüncemiz tamamen kaldırılması.’’

YARGI ORGANLARI BAĞIMSIZ OLMALI

Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kenan Sağlam, hukukun üstünlüğünü esas alan adaletin gerçekleşmesini geç kalmadan sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol ise yargının mutlak olarak bağımsız olması gerektiğini belirterek, şöyle dedi: ‘’Mutlak bağımsızlık hukuk devleti için ön koşuldur. Kararları veren savcı, kamu adına takibat yapan yargıç ve tüm bu örgütlü güçler karşısında bireyi savunan avukat, tamamen bağımsız olmalıdır. Yargı organı, yürütme ve yasama organlarından ve kamuoyu kanaatinden bağımsız olmalıdır. Ancak elbette ki bağımsızlık bilinci öncelikle o görevi yapanın kendi şuurunda yer almalıdır.’’

/ ANKARA

07.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hukuk üstünlüğü sağlanmalı

  Atatürkçülük çağdaşlık mı demek?

  ‘Hukuk’ ve ‘adalet’ özlemi çekiyoruz

  Yeni anayasa şart

  Türkiye kilit rolde

  ‘İşkence yok’ diyemiyoruz

  Ortaöğretim kayıtları başladı

  İmamlar da ikna turunda

  Doğu’nun en büyük camii açılıyor

  Cep telefonları Meclis’te sussun mu?

  Babacan Portekiz'e gidiyor

  Kaçaklar açlık grevinde

  İşçi kamyonu trafikten men edildi

  Eczacılar iflasın eşiğinde

  İzmir müftüsünden davul fetvası

  Hızlı tren 226 km hıza ulaştı

  İyi duymayan çocuklar okulda başarılı olamıyor

  104 yaşında nüfus cüzdanını yeniledi

  Karadeniz, kıymete bindi

  Kuyudan su yerine gaz fışkırdı


 Son Dakika Haberleri