Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İyi duymayan çocuklar okulda başarılı olamıyor

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, duyma bozukluğu yaşayan öğrencinin öğrenme güçlüğü yaşayabileceğini ve başarısız olabileceğini söyledi. İzmirli, duymayan çocuğun okul ve arkadaş çevresine uyumda zorlanabildiğini ve kendisini ifade edemediğine dikkat çekti.

Uzman doktor İzmirli, çocuklarda işitme kaybının eğitim ve öğretimde çok önemli sıkıntılar meydana getireceği uyarısında bulundu. İyi duymayan öğrencinin dersleri anlayamayacağını, öğrenme zorluğu çekeceğini ifade eden İzmirli, bu durumun evde ve okulda küçük dikkatle anlaşılabileceğini dile getirdi. İzmirli’ye göre, çocuk öğretmenini iyi dinlemiyor, başka şeylerle ilgileniyor ve dikkat eksikliği yaşıyorsa, bu iyi duymadığının bir işareti olabilir. Öğretmen çocuğun yanına gidip bir şeyler sorduğu takdirde, çocuk normalden daha yüksek sesle cevap veriyorsa, bu duyma kaybı yaşadığının açık bir delili sayılıyor. Evde televizyonu ve müziği yüksek sesle dinliyorsa anne-baba çocuğunun duyma bozukluğu yaşadığını anlayabilir.

Duyma kaybına üst solunum yolları enfeksiyonları sebep oluyor. Bu enfeksiyonlar orta kulakta iltihaplanma meydana getiriyor. Dr. İzmirli, orta kulakta oluşan sıvı birikintisinin (sakız kulak) ciddî duyma kayıplarına yol açabileceğini ifade ederek, zamanında tedâvi edilmediği takdirde kulak zarında sorunlara yol açtığını ve ciddi duyma kayıpları yaşandığını vurguladı. Orta kulak iltihaplarının çocuklarda daha sık görüldüğünün altını çizen İzmirli, bunun yanında dış kulak temizliğinin de önemli olduğunu belirtti. Dış kulağın kendini dış etkenlerden korumak için sıvı salgıladığını, bu sıvının zamanla kulak yoluyla atıldığını, bazı durumlarda bu sıvının kulak içinde biriktiğini anlatan İzmirli, şu bilgileri verdi: “Bu durum işitme kaybına neden olur. Bu sıvının temizlenmesinde büyük hata yapılıyor. Temizlik çubukları kullanılarak kir çıkartılmaya çalışıyor. Bu çok tehlikeli bir fiil. Temizlik çubukları kiri daha da içeri itiyor, kulağın zarı zedelenebiliyor. Kalıcı sorunlar oluşabiliyor. Mutlaka bu durumda bir hekime başvurulmalı.”

KABAKULAĞA DİKKAT

Kabakulak enfeksiyonu da tedavi edilmediği takdirde ciddî duyma kaybına sebep oluyor. Okullar gibi toplu mekânlarda sık görülebilen ve yayılan kabakulak enfeksiyonunun mutlak suretle hekim kontrolüne alınması gerekiyor.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli, kabakulak enfeksiyonun 24 saat içinde teşhis edilip tedaviye başlanmadığı takdirde ani ve kalıcı duyma kaybının oluşabileceği uyarısı yaptı. İzmirli, bulaşıcı olan kabakulak enfeksiyonunun tedavi edilinceye kadar öğrencinin okuldan uzak tutulması gerektiğini kaydetti.

/ SAKARYA

07.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hukuk üstünlüğü sağlanmalı

  Atatürkçülük çağdaşlık mı demek?

  ‘Hukuk’ ve ‘adalet’ özlemi çekiyoruz

  Yeni anayasa şart

  Türkiye kilit rolde

  ‘İşkence yok’ diyemiyoruz

  Ortaöğretim kayıtları başladı

  İmamlar da ikna turunda

  Doğu’nun en büyük camii açılıyor

  Cep telefonları Meclis’te sussun mu?

  Babacan Portekiz'e gidiyor

  Kaçaklar açlık grevinde

  İşçi kamyonu trafikten men edildi

  Eczacılar iflasın eşiğinde

  İzmir müftüsünden davul fetvası

  Hızlı tren 226 km hıza ulaştı

  İyi duymayan çocuklar okulda başarılı olamıyor

  104 yaşında nüfus cüzdanını yeniledi

  Karadeniz, kıymete bindi

  Kuyudan su yerine gaz fışkırdı


 Son Dakika Haberleri