Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Afet arşivi kuruluyor

Türkiye’de meydana gelen afetler hakkında verilerin elektronik ortamda hizmete sunulmasını öngören Ulusal Afet Arşiv Sistemi, 2008 yılı başında uygulamaya konulacak.

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, yaptığı açıklamada, proje çerçevesinde Türkiye’nin deprem, sel, heyelan, çığ düşmesi gibi sık görülen doğal afetler konusundaki deneyimleri, sonuçları, ulaşılabilen belgeleri, görüntüleri ve analiz yapmaya yönelik istatistiksel bilgileri web ortamına aktardıklarını belirtti. Veri girişinin yüzde 80 oranında tamamlandığını bildiren Taymaz, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 3 dilde hizmet verecek sistemin, yerli ve yabancı bütün araştırmacılara ve vatandaşlara açık olacağını söyledi. Afete hazırlık ve zarar azaltma çalışmalarında, yaşanmış afetlere ilişkin bilgi birikiminin büyük önem taşıdığını vurgulayan Taymaz, Türkiye’de, bu alandaki verilerin kâğıt ortamında, dağınık bir şekilde saklandığını bu yüzden ‘’sınırlı imkanlar ve güçlüklerle’’ bazı analizlerin yapılabildiğini anlattı.

Sistemin bu açığı kapatarak, çalışmalara büyük katkı sağlayacağını belirten Taymaz, vatandaşların afet risklerine karşı bilinçlenmesine de yardımcı olacağını kaydetti.

Taymaz, herhangi bir bölgeden ev almak veya kiralamak isteyen vatandaşın, sistemden o bölgeye ilişkin arama yapıp, yerleşim bölgesini tehdit eden afet risklerini görebileceğini kaydetti. Mustafa Taymaz, varsa etüd raporlarından da zemin hakkında bilgi sahibi olunabileceğini ifade ederek, mevcut etüd raporlarını sisteme yüklediklerini ancak bu alanda eksiklikler bulunduğunu belirtti. Taymaz, ‘’Bilgi, elimizdeki verilerle sınırlı. Etüd raporlarını, verileri, artırmaya çalışacağız. Bunlar, Afet Tehlike Haritaları için de bilgi bankası oluşturacak’’ dedi.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Merkezi çalışanlarından Jeofizik Mühendisi Gülşah Hamzaçebi, Dr. Jeoloji Yüksek Mühendisi Murat Nurlu, Jeofizik Yüksek Mühendisi Demir Akın ve Jeofizik Mühendisi Nurcan Koç’un hazırladığı bildiriye göre, sistemde, ülkeyi en fazla etkileyen deprem, heyelan, kaya düşmesi, çığ, su baskını ve orman yangınları öncelikli olarak ele alındı. Bu kapsamda Afet İşleri Genel Müdürlüğü arşivinde bulunan veriler taranarak, bilgisayar ortamına aktarıldı. Sistemin temelinde sorgulanabilir veri tabanı baz alındı. Kullanıcıların harita üzerinden de veri tabanını sorgulayabilmesine zemin meydana getirildi. Bundan sonraki aşamada diğer kurumlarla ilişkiye geçilerek onların arşivinde bulunan afet bilgileri sisteme girilecek.

Türkiye’de özellikle son yüzyılda gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan büyük zararlara yol açan afetlerin meydana geldiği kaydedildi.

Web sayfasında genel bilgiler, arama motoru ve yayınlar temel konular olacak, kullanıcı afet türüne, afet yerine, afet tarihine göre sorgulama yöntemiyle ve harita üzerinden seçeceği bölgeye göre istediği veriye ulaşacak. Mevcut olması halinde o afet olayıyla ilgili fotoğraf, film ve benzeri belgeleri de kullanabilecek.

/ ANKARA

22.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye sandığa gitti

  23 terörist öldürüldü

  Saygısızlık, sorumsuzluk

  Cumhur, başkanını seçmek için sandıktaydı

  DP’nin toparlanması Türkiye için önemli

  Çözüm Ankara’da

  Erdoğan’dan medyaya: Ajite etmeyin

  Teröre halktan öfke

  Talabani ve Barzani’den ortak açıklama

  Ankara’da sıcak saatler

  Boğaz'a alternatif aranıyor

  Yağışlar sürecek

  Kalbin üç düşmanı: Sigara, şişmanlık ve hipertansiyon

  Afet arşivi kuruluyor

  Sünnete uy, şişmanlama!

  Kolesterolün ilâcı kuru fasulye

  Şehirlerin altyapıları acilen yenilenmeli


 Son Dakika Haberleri