Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Âyetler melodi yapılamaz’

Suudi uleması, Kur’ân ayetlerinin cep telefonlarında zil sesi yerine kullanılamayacağına hükmetti.

Mekke toplantısını tamamlayan Ulema Heyeti, âyetlerin telefonda kullanılmasının caiz olmadığına karar verdi. Başmüftü Şeyh Abdülaziz Eş Şeyh başkanlığında yapılan toplantı sonunda yayınlanan fetvada, “Böyle bir şey dinen caiz değildir, çünkü uygunsuz yer veya zamanda çalan telefon, Kur’ân’ın kutsiyetine zarar verecektir” denildi. Âyetlerin cep telefonu melodisi yerine kullanılması meselesi, son zamanlarda İslam dünyasında sık sık tartışma konusu oluyor.

Bu arada, Suudi Arabistan’da, reform faaliyetleri içinde bulunan bir kişi ile kardeşi, kadınları gözaltındaki eşleri için gösteri düzenlemeye teşvikten hapis cezasına çarptırıldı.Avukatlarının açıklamasına göre, başkent Riyad’ın kuzeyindeki Bureyda şehrinde görülen davada, kadınlar tarafından kentte güvenlik güçleri merkezlerinin önünde iki protesto gösterisi düzenlenmesi sebebiyle Abdullah El Hamid 6 ay, kardeşi İsa El Hamid 4 ay hapis cezası aldı.

Mahkemenin önceki gün verdiği karar uyarınca El Hamid kardeşler, söz konusu kadınlardan birinin evinin çevresindeki güvenlik kordonunu yarmaya çalışmak ve güvenlik muhafızlarıyla tartışmaktan da suçlu bulundu. Gösteri düzenleyen kadınların, Suudi Arabistan’da 2003’te başlayan İslami şiddeti sebebiyle gözaltında bulunan 3 bin kişi arasında eşlerinin bulunduğu ve süresiz gözaltılara tepki gösterdikleri belirtiliyor. Avukat Matruk El Falih, dâvânın amacının aslında El Hamid’in reform talebiyle yürüttüğü faaliyetler olduğunu savundu. Hamid’in, bu yıl içinde Kral Abdullah’a hitaben parlamenter demokrasi talebiyle hazırlanan dilekçenin imzacıları arasında yer aldığı kaydedildi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve ABD’nin yakın müttefiki Suudi Arabistan’da, siyasî partiler ve seçilmiş bir parlamento bulunmuyor. Ülkede gösteri düzenlenmesi yasak.

/ RİYAD

09.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Saakaşvili’nin tahtı sallanıyor

  ‘Âyetler melodi yapılamaz’

  Pakistan’da muhalifler ihanetten yargılanacak

  Filistin’de insanlık dramı

  Yemen’de aşiret saldırısı: 12 ölü

  Çin’den Nejad’a uyarı

  ‘HAMAS düzenli ordu gibi’

  Discovery geri döndü

  İşin sırrı gözlerde

  Fareleri küçümsemeyin


 Son Dakika Haberleri