Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çıkmazın sebebi YÖK

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunamadığı gibi üniversitelerin dilekçe dahi yazamayan mezunlar vermeye başladığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Ortaş, YÖK’ün üniversitelilik bilincini ortadan kaldırdığını kaydetti. Ortaş, tek elden yürütülen ve hiyerarşik yapılanması ile YÖK’ün üniversiteleri işleyemez duruma getirdiğini aktardı. Prof. Dr. İbrahim Ortaş, “Bugün ülkemizin sosyal yaşamı, bilimi ve üniversiteleri toptan bir çıkmazın içindeyse bunun en önemli nedeni de YÖK yasası ile birlikte gelen üniversite anlayışıdır” dedi.

YÖK’ ile ülkedeki bilimsel kalitenin gerilediğini aktaran Ortaş, “YÖK’ün kurulması ile birlikte aradan geçen 25 yıllık süre içinde belki ülkemiz üniversitelerinde niceliksel gelişmeler olmuştur, ancak unutmayalım bizden geride olan ülkeler bilimde bizden ilerideler” diye konuştu.

YÖK’le muasır medeniyet seviyesinin yakalanamadığını aktaran Ortaş, “Ülkemiz insanî gelişmişlik düzeyi yönünden 96. sırada, yoksulluk ve suiistimal de 70. sırada. Halen nüfusun yüzde 10’un üzerinde okuma yazma bilmiyor. YÖK’ün ve üniversitelerin birazda ülkenin gerçeklerini dikkate almaları beklenmektedir” şeklinde konuştu. Öğrencilere yalnızca ders anlatıldığını ancak eğitim verilmediğini belirten Ortaş, öğrencilerin doğru düzgün yabancı dil öğrenmeden mezun edildiğini, dilekçe bile yazamayan öğrencilerin mezun olduklarında, kendilerini ifade etmekte zorlandığını aktardı. İbrahim Ortaş, üniversitelerin bütün birimlerinde ilgisizlik, kadrosuzluk, verimsizlik ve yılgınlık olduğuna dikkat çekerken üniversitelerin çalışamaz konuma geldiğini aktardı.

Ortaş, öğretim üyelerinin yoksulluk sınırındaki maaşla, ek ders, ikili öğretim ve dışarıda döner sermaye üzerinden veya piyasada iş arar hale getirildiğıini aktardı. Üniversite üst yönetimlerinin iktidara gelmek için verdikleri paylaşımcı, liyakate dayalı atama ve terfi vaatleri, üniversiteleri demokratikleşme anlayışı iktidara gelindikten sonra unutulduğunu kaydeden Ortaş, bütün üniversitelerin yöneticilerine benzer eleştiriler yapıldığını hatırlattı. Ortaş, liyakate dayalı kendi iç dinamikleri içinde özerk ve özgür üniversite ve ülkenin geleceği için mutlaka yeni bir yüksek öğretim yasasına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

/ ADANA

09.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Habur’un kapanması bölgeyi vurur

  SEÇİME BAĞLADI

  DTP de mi kapanacak?

  Çıkmazın sebebi YÖK

  Hükümet, zamlarla halkın cebine operasyon yapıyor

  Savcısını koruyamayan yargı bağımsız olur mu?

  Hastanelerde din hizmetleri verilmeli

  Kocaeli’nde memurlara ev

  Rize parkometreye geçiyor

  Din görevlisi özürlüyü tanıyacak

  Biraz kilonun zararı yok

  3 milyon kişi hepatit taşıdığını bilmiyor

  Her çocuğa laptop geliyor

  Yıldızların yüzde 5’ini görebiliyoruz


 Son Dakika Haberleri