Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Savcısını koruyamayan yargı bağımsız olur mu?

Yargı bağımsızlığının konuşulduğu TBMM’de Şemdinli Savcısının görevden alınması damgasını vurdu. DTP’li Hasip Kaplan, Şemdinli savcısı için isyanlarda olduğunu ifade ederek, “Bir savcısını koruyamayan yargıya bağımsız demek mümkün değildir” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay ve Danıştay başkanlıklarının 2008 yılı bütçeleri ele alındı.

Bütçeyi sunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı bağımsızlığının önemine değindi. Şahin, “Yargının görevlerini gereği gibi yerine getirmesini sağlamak için diğer devlet organlarının müdahalesini önlenmesi ve her türlü dış etkilere karşı bağımsızlığa kavuşturulması zorunludur” dedi. Bağımsızlık ilkesinin tam anlamıyla niteliği, muhtevası ve sınırlarının ne olduğu, üzerinde tartışılan konu olarak süre geldiğine dikkat çeken Şahin, “Yargı bağımsızlığı Adalet Bakanı ile müsteşarının Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda bulunmasına indirgenmiştir” şeklinde konuştu.

Yargının bağımsızlığı konusunda endişeleri olduğunu belirten DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şemdinli İddianamesi sebebiyle görevden alınan Ferhat Sarıkaya’yı gündeme getirdi. “Şemdinli savcısı için hâlâ isyanlardayım” diyen Kaplan, “Savcıyı niçin kurban ettik? Bir savcısını bile koruyamayan yargıya bağımsız demek mümkün değildir. O savcı bugün nasıl geçiniyor doğrusu merak ediyorum” şeklinde konuştu.

HSYK’dan Adalet Bakanı ve Müsteşarının ayrılmasının yetmeyeceğini vurgulayan DSP’li Harun Öztürk “hakim ve savcıların nicelik ve niteliğinin arttırılması gerektiğini” hatırlatırken, CHP’li Mustafa Özyürek de demokratik ülkelerde HSYK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesine karşılık “Türkiye’deki partizanca tutumdan dolayı” aynı uygulamanın gerçekleşmemesi gerektiğini iddia etti.

Kemal BENEK / ANKARA

09.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Habur’un kapanması bölgeyi vurur

  SEÇİME BAĞLADI

  DTP de mi kapanacak?

  Çıkmazın sebebi YÖK

  Hükümet, zamlarla halkın cebine operasyon yapıyor

  Savcısını koruyamayan yargı bağımsız olur mu?

  Hastanelerde din hizmetleri verilmeli

  Kocaeli’nde memurlara ev

  Rize parkometreye geçiyor

  Din görevlisi özürlüyü tanıyacak

  Biraz kilonun zararı yok

  3 milyon kişi hepatit taşıdığını bilmiyor

  Her çocuğa laptop geliyor

  Yıldızların yüzde 5’ini görebiliyoruz


 Son Dakika Haberleri