Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Nurun ve bilginin peşinden gitti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü ve Kültür A.Ş. tarafından Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde “Vefatının 20. Yılında İdris Küçükömer” anıldı. Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, onun aydın gibi sadece maddiyatın peşinde değil, münevver gibi nurun/bilginin peşinde olduğunu belirtti.

Anma programı Küçükömer’in özel resimlerinin sergilendiği sergi açılışıyla başladı. Sergi açılışının akabinde Küçükömer hakkında hazırlanan özel bir belgesel gösterime sokuldu. Belgeselin ardından Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın yönettiği Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ve Yücel Yalman’ın birer konuşmacı olarak katıldığı açık oturma geçildi.

Açık oturumda ilk sözü Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar aldı. Sayar konuşmasında hocası Küçükömer ile yaşadığı ilginç anıları anlattı. Münevver ve aydın arasındaki ayırıma dayanarak onun aydın gibi sadece maddiyatın peşinde değil, münevver gibi nurun/bilginin peşinde olduğunu belirtti. Sayar konuşmasını Küçükömer ile ilgili hazırlamakta oldukları bir hatıra kitabının yakında çıkacağı müjdesini vermekle bitirdi.

Sayar’dan sonra sözü alan Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı daha çok Küçükömer’in iktisadi düşüncesi üzerinde durdu. Özellikle Yön ve Ant dergilerindeki yazılarına dikkat çekti. Osmanlı Devleti’nin neden kapitalistleşemediği ve Asya Tipi Üretim Tarzı (ATÜT) gibi düşüncelerinin fazla dile getirilmeyip, daha çok Düzenin Yabancılaşması adlı kitabında üzerinde durduğu ve son zamanlarda Türkiye’deki gündemi meşgul eden “Sağ soldur, sol sağdır” anlamına gelebilecek fikriyatının ön plana çıkarılmasının bir eksiklik olduğunu vurguladı. Küçükömer gibi değerli bir Türk düşünürün belirli bir kesim tarafından uzun bir süre görmezden gelinmesine bir türlü anlam veremediğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Son konuşmacı Yücel Yaman ise Küçükömer’in toplumun yapı taşı olan sivil insanı oluşturma peşinde olduğunu ama maalesef bunun bugüne kadar gerçekleşmediğini söyledi. Bu sebeple bilgi çağına girmek noktasında sıkıntılar yaşandığını belirtti. Küçükömer’in üretime ve verimliliğe çok önem verdiğini ancak bizim bu noktada ev ödevimizi yapamadığımıza üzüldüğünü söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Soru cevap faslının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Öztürk’ün bütün katılımcıları kutlamasıyla birlikte program son buldu.

04.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nurun ve bilginin peşinden gitti

  Semazenlerin yoğun yılı

  “En gözde mekânlar” yarışması


 Son Dakika Haberleri