Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Semazenlerin yoğun yılı

Yarım asra yakın bir süredir sema yapan, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema grubunda postnişin (Mevlevîlikte dergâhtaki en yetkili kişi) olan Mustafa Holat, 2007 Mevlânâ Yılı’nda 17 ülkede birçok gösteri sunduklarını bildirdi.

Mustafa Holat (62), semanın Mevlevîlik’te Allah’a daha yakın olmak için yapılan bir yakarış anlamına geldiğini, ancak birçok kişinin bunun sadece şekilden, gösteriden ibaret olduğunu sandığını söyledi.

Semaya Konya’da Mevlevî olan babası sayesinde 14 yaşında başladığını ifade eden Holat, ‘’48 yıldır sema yapıyorum. Yarım asra 2 yıl kaldı. Bir aksilik olmazsa yarım asrı tamamlamayı hatta daha fazla sema yapmayı istiyorum’’ dedi.

1976 yılında semazenbaşı olduğunu ve 1990 yılından bu yana da postnişin olarak görev yaptığını ifade eden Holat, şunları kaydetti:

‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî, kadrolu tek postnişini benim. Yıllardır sema programlarına çıkıyorum, ancak bu yıl kadar yoğununu yaşamadım. Bunu şikâyet için değil mutlu olduğum için söylüyorum. UNESCO’nun Mevlana Yılı ilân ettiği 2007’de ABD’den Belçika’ya, Hindistan’dan Japonya’ya kadar 17 ülkede birçok sema gösterisi sunduk. Japonya, ABD, Şili, Avustralya, İsviçre ve Almanya gibi bütün gittiğimiz ülkelerde yoğun ilgiyle karşılaştık. Kültür faaliyetlerinin en üst seviyesini icra ettik.’’

Yurt dışında Mevlânâ’nın, felsefelerinin çok yakından bilindiğini dile getiren Holat, ‘’Mevlânâ’nın felsefesini çok iyi benimsemişler. Bazı ülkelerdeki programlarımız gözyaşları ile izlendi. Boynumuza sarılarak (iyi ki geldiniz) diyenler oldu. Adeta, hatıra fotoğrafı çektirmekten, röportaj vermekten yorulduk. Bu bizi çok mutlu etti’’ dedi.

Yurt içi ve dışında yaptıkları sema programlarının kendilerini hiç yormadığını, aksine gönül işi olması dolayısıyla ayrı bir keyif aldıklarını belirten Holat, özellikle bu yıl 1-17 Aralık arasında Konya’da 33 sema programı sunacaklarını ve 80 binden fazla insanla buluşacaklarını bildirdi.

Geçen yılki faaliyetlerde sundukları 23 sema gösterisinin bu yıl 33’e çıktığını vurgulayan Holat, özellikle bu yıl yaptıkları gösterilerin Konya ve ülke turizmi açısından büyük yarar sağlayacağını vurguladı.

04.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nurun ve bilginin peşinden gitti

  Semazenlerin yoğun yılı

  “En gözde mekânlar” yarışması


 Son Dakika Haberleri