Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kosova’da sona doğru

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB’nin BM Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu söyledi. Bildt, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’ne girişinde yaptığı açıklamada, bu konuda AB’de “fiili görüş birliği” bulunduğunu belirterek, 27 üyeden sadece birinin çekincesi olduğunu bildirdi.

Bildt, ısrarlı sorulara rağmen Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya hazır olmayan AB üyesini söylemekten kaçındı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise üye adı vererek Kıbrıs Rum kesiminin Kosova’nın bağımsızlığını desteklemede “büyük sorun yaşadığını” ve konunun BM Güvenlik Konseyi tarafından çözülmesini beklediğini ifade etti.

Kıbrıs Rum kesimi, Kosova’nın bağımsızlığının KKTC için model oluşturmasından endişe ediyor. Öte yandan, Kosova Başbakanı Agim Çeku, AB’nin Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili süreçte “acil ve daimi çözüm ihtiyacını” kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Çeku, Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, AB’den Kosova’nın bağımsızlık isteğini hemen onaylamasını istedi.Başbakanlık görevini geçen ay yapılan seçimleri kazanan Haşim Taçi’ye devretmeye hazırlanan Çeku, çok etnili olma, demokrasiye bağlı kalma, bağımsızlıklarının uluslararası gözetim altında olması, uluslararası ortaklık ve bir Avrupa geleceğine ilişkin taahhütlerine bağlı kalacaklarını belirtti. Sırbistan’ın “Kosova ile geleceğe gitmek veya geçmişe tek başına geri dönmek” gibi bir seçeneği bulunduğunu belirten Çeku, Sırbistan’ın doğru seçimi yapmasını ümit ettiklerini söyledi.

Rusya’dan Kosova uyarısı

Bu arada, Rusya, Kosova’nın tek yanlı olarak bağımsızlık ilan etmesinin “ağır sonuçlar” doğurabileceğini savundu.

Kıbrıs Rum kesimini ziyaret etmekte olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilerle konuşurken, “Bağımsızlık ilanı, Balkanlar ve başka yerlerde zincirleme tepkilere yol açabilir. Bu da ağır sonuçlar doğurabilir” dedi.

İngiltere ise Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu Dışişleri Bakanı David Miliband’ın ağzından açıklamıştı. Kosova’nın nihai statüsü konusunda Sırplarla Arnavutlar anlaşamıyor. Arnavut yetkililer, müzakerelerden sonuç çıkmaması halinde bağımsızlık ilan edebileceklerini söylüyor.

/ BRÜKSEL

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosova’da sona doğru

  Fransa’da Kaddafi krizi

  ABD ırk ayrımcılığından sabıkalı

  Maliki hükümetinden işgalcilere uzatma

  Musa Kale, Taliban’ın elinden çıktı

  Türkiye, Ofek’i nasıl ihaleden çıkardı?

  İran-ABD yeniden masada

  BM'den yardım çağrısı

  Hacılar için raylı sistem

  28 hacı adayı vefat etti

  Liseli Rumlar Türkçe öğreniyor

  Özgür toplum için özgür basın şart

  Kâbe'de 1 milyon Kur'ân dağıtıldı

  Açlığı kitap yiyerek gidermişler

  Suriye Facebook'u yasakladı


 Son Dakika Haberleri