Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hacılar için raylı sistem

Suudi Arabistan hükümeti, 5 milyon hacıyı mukaddes mekânlar arasında taşıması ve yaklaşık 5 milyar 350 milyon dolara mal olması planlanan demiryolu projesi hazırladı. Suudi Arabistan Belediye ve Köy İşleri Bakan Yardımcısı Habib Zain El Abidin’in verdiği bilgiye göre, Mekke’de Mina, Arafat, Müzdelife arasında 5 “monorail” tren sistemi yapılması planlanıyor.

Suudi Arabistan Belediye ve Köy İşleri Bakan Yardımcısı Habib Zain El Abidin, Arab News gazetesine verdiği demeçte, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın projenin gecikmeden bitirilmesi için, gereken bütün çabanın gösterilmesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Bakan Yardımcısı El Abidin’in verdiği bilgiye göre, Mekke’de Mina, Arafat, Müzdelife arasında 5 “monorail” tren sistemi yapılması planlanıyor. Suudi ve yabancı uzmanlar tarafından hazırlanan projenin her bir bölümünün yaklaşık 1 milyar dolar harcanarak bitirilmesi öngörülüyor.

Projeye göre, hacıların özellikle Mekke içinde büyük sorun olan, Arafat, Mina, Müzdelife ve Mekke arasındaki gidiş gelişlerinde “monorail” sistemi büyük rahatlama sağlayacak. Bayram günlerinde yapılan Şeytan Taşlama sırasında hacıların görevlerini hızla bitirmeleri için, Kâbe ile Mina arasında kurulması planlanan “monorail” sisteminin, büyük fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Bakan Yardımcısı El Abidin, projenin ilk aşamasında, Suudi Arabistan vatandaşlarının ve ülkeye karayoluyla gelen hacı adaylarının Mekke’ye ulaşmalarında kullanılmasının planlandığını da belirtti.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tek ray üzerinde tekerlekli olarak ya da manyetik sistem üzerinde gitmesi planlanan “monorail” sistemi, özellikle hac zamanı trafik sebebiyle büyük problemlerin yaşandığı Mekke için büyük rahatlama getirecek.

Sistemin en kısa zamanda devreye girmesiyle, Mekke’de hac zamanı özellikle ülke içinden ve dışından karayoluyla gelen hacıların kullandığı 70 bin otobüsten 25 bini trafikten çekilmesi sağlanacak. Sistemin 6 ile 8 saat içinde 500 bin hacıyı taşıma kapasitesinin olacağı belirtiliyor. Suudi Arabistan’a gelen hacılardan yıllık 54 milyon dolar gelir getirmesi beklenen projeden, hacıların kişi başına 13,5 dolar ödeyerek hac dönemi bu sistemden yararlanacakları belirtiliyor.

Projeye göre, ilk “monorail” Mina’nın batısından hareket ederek, hacıları Şeytan Taşlama alanının ikinci ve dördüncü katına taşıyacak. İkinci aşamada yapılacak “monorail”in, birinci faz bittikten iki ya da üç yıl sonra yapılması planlanıyor. Bu “monorail” sisteminin de Mina’da genelde Arap hacıların bulunduğu yerde yapılması planlanıyor. Üçüncü sistem ise Mekke’nin kuzeyinde yapılacak.

Suudi Arabistan hükümeti ayrıca, yine Mekke ile Medine’yi birbirine bağlamak için, 5 milyar 350 milyon dolarlık bir demiryolu projesinin yapımını planlıyor. Söz konusu demiryolu bittiğinde, yılda hac ve umre için kutsal topraklara gelen 10 milyon kişinin, Mekke, Medine ve Cidde şehirleri arasında taşınması hedefleniyor.

/ MEKKE

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosova’da sona doğru

  Fransa’da Kaddafi krizi

  ABD ırk ayrımcılığından sabıkalı

  Maliki hükümetinden işgalcilere uzatma

  Musa Kale, Taliban’ın elinden çıktı

  Türkiye, Ofek’i nasıl ihaleden çıkardı?

  İran-ABD yeniden masada

  BM'den yardım çağrısı

  Hacılar için raylı sistem

  28 hacı adayı vefat etti

  Liseli Rumlar Türkçe öğreniyor

  Özgür toplum için özgür basın şart

  Kâbe'de 1 milyon Kur'ân dağıtıldı

  Açlığı kitap yiyerek gidermişler

  Suriye Facebook'u yasakladı


 Son Dakika Haberleri