Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Özgür toplum için özgür basın şart

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin 14 ülkeyi kapsayan araştırmasında, katılımcıların yüzde 56'sının basın özgürlüğünün önemli olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.

75. yılını kutlayan BBC Dünya Servisi için uluslararası araştırma kuruluşu GlobeScan'in yaptığı araştırmaya göre Almanya, Güney Afrika, Brezilya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Kenya, Meksika, Nijerya, İngiltere, Rusya, Singapur ve Venezuela'da yaşayanların yüzde 56'sı, özgür toplumun korunması için basın özgürlüğünün önemli olduğu, yüzde 40'ıysa toplumsal istikrarın daha üstün olması gerektiği görüşünde.

Yaklaşık 11 bin 344 kişinin katıldığı araştırmayı yapan GlobeScan'in başkanı Doug Miller, ''genel olarak insanların medyanın özgürlüğünü savunduğunu, ancak özgür toplumu güvence altına almak için basın özgürlüğünün gerekli olduğu yönündeki Batılı görüşün evrensel olarak dünyanın bütün bölgelerinde aynı olmadığını'' söyledi.

Araştırma, basın özgürlüğünün ağır bastığı Batılı ülkelerde dürüstlük ve doğruluğun kritik olduğunu da ortaya koydu. Almanların yalnızca yüzde 28'i, İngilizlerin yüzde 29'u, Amerikalıların yüzde 29'u, doğruluk ve dürüstlük konularında basın-yayın organlarının iyi olduğunu söylerlerken, Venezuelalıların yüzde 44'ü, Güney Afrikalıların yüzde 49'u, Nijeryalıların yüzde 58'i ve Kenyalıların da yüzde 61'i basın-yayın organlarının bu konularda iyi olduğu cevabını verdi.

Toplumsal istikrarın basın özgürlüğünden daha önemli olduğu ülkeler olan Hindistan'da katılımcıların yüzde 61'i, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yüzde 52'si, Rusya'da yüzde 27'si, Meksika'da yüzde 28'i, Brezilya'da yüzde 31'i ve Singapur'da yüzde 37'si, olayların doğru aktarıldığını söyledi.

Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı, ülkelerinde basının güncel olayları çarpıtmadan aktarmada özgür olduğunu düşünürken, yalnızca yüzde 19'u ülkelerinde medyanın ya az özgür ya da hiç özgür olmadığı cevabını verdi.

/ LONDRA

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosova’da sona doğru

  Fransa’da Kaddafi krizi

  ABD ırk ayrımcılığından sabıkalı

  Maliki hükümetinden işgalcilere uzatma

  Musa Kale, Taliban’ın elinden çıktı

  Türkiye, Ofek’i nasıl ihaleden çıkardı?

  İran-ABD yeniden masada

  BM'den yardım çağrısı

  Hacılar için raylı sistem

  28 hacı adayı vefat etti

  Liseli Rumlar Türkçe öğreniyor

  Özgür toplum için özgür basın şart

  Kâbe'de 1 milyon Kur'ân dağıtıldı

  Açlığı kitap yiyerek gidermişler

  Suriye Facebook'u yasakladı


 Son Dakika Haberleri