Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TÜBİTAK Başkan Danışmanı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in görev süresinin 8 Aralık’ta dolmasıyla boşalan YÖK üyeliği ve Başkanlığına ODTÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı ve TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı seçti. Kararın açıklanmasından sonra, yeni Başkana yakın çalışma arkadaşını seçme serbestliği tanımak için görevinden istifa ettiğini bildiren YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, YÖK üyeliğinden istifa dilekçesini de yazdığını ve Cumhurbaşkanlığı makamına sunacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in görev süresinin 8 Aralık’ta dolmasıyla boşalan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyeliği ve YÖK Başkanlığı’na, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı seçti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, ‘’Sayın Cumhurbaşkanımız, Yükseköğretim Kurulu Üyeliği’ne ve Başkanlığı’na Orta

Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı seçmişlerdir’’ denildi.

Gül’ün bu ataması akademik çevrelerde “sürpriz” olarak değerlendirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in görev süresinin dolmasına az bir süre kala YÖK Başkanlığı için bir çok isim ortaya atıldı. YÖK Başkanlığı için Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, AKP tarafından YÖK üyeliklerine atanan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Halis Ayhan ve Prof. Dr. Enver Hasanoğlu’nun isimleri geçiyor geçiyordu. Bu isimlerin yanısıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu ile YÖK üyesi Bülent Zülfikar da başkanlık için adaylar arasında gösteriliyordu. Ancak, bu isimlerden herhangi birinin üzerinde karar kılınamaması Gül’ün sürpriz bir atama yapacağı beklentisini yaratmıştı. Gül’ün, adı kulislerde geçmeyen Prof. Dr. Özcan’ı ataması akademik çevreler için de tam bir sürpriz oldu.

“BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYANLARIN

GEREKSİZ KORKULARI VAR”

Yeni Başkan Özcan, 10 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Türban yasağı kalkarsa üniversitede başı açık kimse kalmaz” iddiasına karşı çıkarak şunları söylemişti:

“Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bunla uğraşmak zorunda kalmayız.”

PROF. DR. ÖZCAN KİMDİR?

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 5 Mart 1951’de doğdu. Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden 1973 yılında mezun olan Prof. Dr. Özcan, 1973-1975 yılları arasında aynı bölümde asistan olarak görev yaptı. Daha sonra sosyoloji eğitimine ABD’deki Chicago Üniversitesi’nde devam eden Prof. Dr. Özcan, yüksek lisansını 1978 yılında, doktorasını da 1981 yılında tamamladı. ABD’den dönüşünün ardından 1981 yılında ODTÜ’de öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Özcan, aynı yıl yardımcı doçent, 1989 yılında da doçentliğe yükseldi. Özcan, 2003 yılında profesör oldu. Bir süre ODTÜ Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Özcan, TÜBİTAK’ta başkan danışmanlığı görevinde bulunuyor. Prof. Dr. Özcan, sosyoloji, araştırma metotları, oy verme davranışı, polis, sosyal istatistik, istatistik, sosyal kontrol ve sapma, sosyal tabakalaşma ve hareketlilik konularında uluslararası ve ulusal düzeyde çok sayıda kitap, makale ve çalışma yayınladı.

SAĞLAM: SOSYOLOG OLMASI BİR ŞANS

AKP Milletvekili ve eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam, Özcan’ın YÖK Başkanlığına atananmasına değerlendirirken, Özcan’ı çok yakından tanımadığını ifade ederek, “Yeni YÖK Başkanının sosyolog olması Türkiye yüksek öğrenimi için artı bir avantaj olarak görülebilir” dedi. Yeni YÖK Başkanı için “Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” temennisinde bulunan Sağlam, sürpriz isim değerlendirmelerine de katılmadığını belirtti.

“Yeni YÖK Başkanımız geçmişi ve tecrübesi itibariyle bu işin üstesinden gelecek birisi. Atama, anayasal olarak hakları elinde olan Cumhurbaşkanımız tarafından yapıldı” diyen Sağlam, Cumhurbaşkanı Gül’ün tamamen kendi inisiyatifini kullanarak bu atamayı yaptığını ve kesinlikle tartışılamaz olduğunu ifade etti.

/ ANKARA

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Prof. Zaim duâlarla

  TÜBİTAK Başkan Danışmanı

  YÖK Başkanvekili Ertepınar istifa etti

  İzmir'de tekne faciası

  Cilvegözü kapısı yenilendi

  Ankara’da 1 terörist ölü ele geçirildi

  Türkiye, 12 Eylül zihniyetinden kurtulamadı

  Devlet kurumları özgürlüğe direniyor

  Türk-İş’in yeni Başkanı Kumlu

  Çelik: Reform çalışmaları geleceği kurtarma mücadelesi

  Eğitim sorununu çözmeden problemler çözülmez

  Zehir tacirlerine darbe

  Gülnar’da 35 kaçak yakalandı

  Reklâmlar çocukları olumsuz etkiliyor

  Çevre bilinci için pilot proje

  Anneler kursta okumayı öğrendi


 Son Dakika Haberleri