Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Devlet kurumları özgürlüğe direniyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, devlet kurumlarının insan haklarıyla ilgili yenilikleri uygulamakta zorlandığını belirterek, “Kurumlarımızın zihniyet devrimine ihtiyaçları vardır” dedi.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Ankara İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı, ‘’10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’’ dolayısıyla Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) bir toplantı düzenledi.

Toplantının açılışında konuşan Çiçek, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni evrensel bir anayasa olarak niteleyerek, bildirgenin, ulusal hukukun da üstünde olduğunu söyledi. Türkiye’nin, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni kabul eden bir ülke olarak bu kuralların gereğini yerine getirdiğini ifade eden Çiçek, asıl meselinin, yazılı olan kuralların hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti. Bu kuralların uygulanması için bir ‘’zihniyet devrimi’’ gerektiğini belirten Çiçek, Türkiye’nin zorlandığı noktanın da bu olduğunu vurguladı.

Çiçek, mevzuat yazmanın kolay olduğunu, ancak asıl problemin uygulamada görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“En geri kalmış ülkelerde bile insan hakları mevzuatta ve yasada vardır. Mevzuat yazmak kolay ama uygulamada ciddî zorluklarla karşı karşıyayız. Bir zihniyet değişimi ve devriminin Türkiye’nin her tarafında, devletin her kurumunda olması gerekmektedir. TCK tepeden tırnağa değişti ancak sıkıntı eski zihniyetlerin yeni kanunu uygulamakta zorlanmasıdır. Kurumlarımızın zihniyet devrimine ihtiyaçları vardır.”

Medyanın insan hakları konusunda üzerine düşen görevleri olduğunu hatırlatan Çiçek, TV’lerde her gün beşer dakikalık dahi olsa insan haklarıyla ilgili yayın yapılmasıyla önemli bir mesafe kat edileceğini ifade etti.

Konuşmasında teröre de değinen Çiçek, “Dünya insan haklarında samimiyse terör konusunda adam gibi tavır sergilemelidir. Kırmızı bültenle arananlar uluslar arası toplantılara katılıyorsa bu ikiyüzlülüğün daniskasıdır” dedi.

Çiçek, Irak’ta 1 milyon insanın öldüğünü, Karabağ’da da 1 milyon insanın mağdur olduğunu ama kimsenin bir şey yapmadığını dile getirdi.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Fendoğlu da devletin temel haklara karışmaması gerektiğine dikkat çekerek, “İnsan hakları kalkınmanın olmazsa olmaz koşuludur. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğünü tanımayan rejimler çöküşe mahkûmdur” dedi.

Filistin, Irak ve dünyanın birçok bölgesinde sistemli olarak insan hakları ihlâllerin devam ettiğini belirten Fendoğlu, “Gücün her şeyi kendine göre nasıl şekillendirdiğini ibretle izlemekteyiz” diye konuştu.

Fendoğlu, 2008 yılının insan haklarında hamle ile olmasını da temenni ettiğini dile getirdi.

Kemal BENEK / ANKARA

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Prof. Zaim duâlarla

  TÜBİTAK Başkan Danışmanı

  YÖK Başkanvekili Ertepınar istifa etti

  İzmir'de tekne faciası

  Cilvegözü kapısı yenilendi

  Ankara’da 1 terörist ölü ele geçirildi

  Türkiye, 12 Eylül zihniyetinden kurtulamadı

  Devlet kurumları özgürlüğe direniyor

  Türk-İş’in yeni Başkanı Kumlu

  Çelik: Reform çalışmaları geleceği kurtarma mücadelesi

  Eğitim sorununu çözmeden problemler çözülmez

  Zehir tacirlerine darbe

  Gülnar’da 35 kaçak yakalandı

  Reklâmlar çocukları olumsuz etkiliyor

  Çevre bilinci için pilot proje

  Anneler kursta okumayı öğrendi


 Son Dakika Haberleri