Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İran, gaz akışını kademeli artıracak

İran, sert kış şartları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek geçen hafta Türkiye'ye ihraç ettiği gaz miktarını önemli miktarda kısmış, Pazartesi günü sabah itibarıyla akış tamamen durmuştu. İranlı yetkili yaptığı açıklamada, "Gaz akışı artacak" dedi.

Ancak bununla ilgili herhangi bir takvim vermedi. Aynı yetkili ayrıca, akışın kademeli olarak artırılacağını da sözlerine ekledi.

İRAN GAZI ABD GEZİSİ YÜZÜNDEN Mİ KESTİ?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurucu Başkanı Yusuf Günay, İran'ın doğalgazı kesmesinin ardında, bir türlü imzalanamayan Güney Pars Bölgesi Anlaşması olduğunu ileri sürdü. ABD ziyareti öncesinde gazın kesilmesinin tesadüf olmadığını düşünen Günay, Türkiye'nin İran ile anlaşma imzalamamasının arkasında ise ABD olduğu tezini savundu. Güney Pras Bölgesi Anlaşması, Türkiye'nin İran'la termik santral, boru hatları, elektrik alımı ve doğalgaz çıkarılmasını kapsayan geniş bir 'iyi niyet' anlaşması olarak açıklanmıştı.

YUNANİSTAN'A GAZ İHRACI DURDURULDU

Öte yandan, Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, İran'dan gelen doğalgazın iki gün önce tamamen kesilmesinin ardından, Yunanistan'a verilen Azeri gazı akışının durdurulduğunu söyledi. Yunanistan ile yapılan görüşme çerçevesinde gaz kesintisinin yapıldığını ve günlük 1.5 milyon metreküplük ihracın önümüzdeki günlerde telafi edilmesi konusunda mutabakat sağlandığını bildirdi.

'ELEKTRİK ÜRETİMİNDE SORUN YOK'

Doğalgazda tedbirlerin hayata geçirildiğini 142 milyon metreküp olan gaz tüketiminin 124 milyon metreküpe çekildiğini belirten, "Dün itibarıyla doğalgazla elektrik üretenlerden yakıtı olanlar alternatif yakıta geçtiler, diğerlerinde de belli bir kısıntıya gidildi. Bu çerçevede elektrik üretiminde herhangi bir sorun bulunmuyor" dedi.

Spot piyasadan ilk LNG'nin alındığını ve 14 Ocak'ta ilk kargonun Aliağa'ya geleceğini ifade eden yetkili, "Yeni LNG alımı için spot piyasada görüşmeler sürüyor. Ancak LNG'de kara dolumları da durduruldu" şeklinde konuştu.

/ TAHRAN/ANKARA

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2008 enerjide verimlilik yılı olacak

  Enerji özelleştirmesine ABD ilgisi

  İran, gaz akışını kademeli artıracak

  Ankara'nın gazına devler talip

  Yoksulluk sınırı 1810 YTL

  Çiftçinin borcu ertelenmeyecek

  Karşılıksız çek sayısı arttı

  Otomotiv satışları 2007'de düştü

  ATO'dan "çekten cayma" uyarısı

  Gıda güvenliğinde AB uyumu


 Son Dakika Haberleri