Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

ATO'dan "çekten cayma" uyarısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Ticaret Kanunu'nun, çekin kaybedilmesi, çalınması ya da gasp edilmesi durumunda çek sahiplerini koruyan ''çekten cayma'' hükümlerinin kötüye kullanıldığını, çok sayıda esnaf ve tüccardan bu yolla dolandırıldıklarına ilişkin şikayetler aldıklarını söyledi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve tüccarı tedbirli olmaları konusunda uyarırken, bazı kişilerin, Türk Ticaret Kanunu'nun 711. maddesinin 3. fıkrasına dayanarak, çek defteri çalınmış, gasp edilmiş ya da kaybolmuş gibi davranıp, ilgili bankaya (ödemeden men) talimatı vermek suretiyle kestiği çekin ödemesini durdurduğunu kaydetti. Çek keşidecilerinin bu hükme dayanarak ''rızam hilafına kesilmiştir'' gerekçesiyle verdiği yazılı talimat üzerine bankaların da ödemeyi durdurduğunu kaydeden Aygün, bu konuda yasada bir boşluk olduğunun açık olduğunu ifade etti.

Esnaf ve tüccara, müşteriden çek alırken, borçlu tarafından verildiğinin ispatlanması ve belgelenmesi için ''çek alım bordrosu'' düzenlemeleri ve çeki teslim edenin imzasını almaları önerisinde bulunan Aygün, bankaların da ödemeden men edilen çekin arkasına ödememe nedeni ve çek sahibinin hesabında para bulunup bulunmadığı ile ilgili bir açıklama yazmasını istedi.

/ ANKARA

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2008 enerjide verimlilik yılı olacak

  Enerji özelleştirmesine ABD ilgisi

  İran, gaz akışını kademeli artıracak

  Ankara'nın gazına devler talip

  Yoksulluk sınırı 1810 YTL

  Çiftçinin borcu ertelenmeyecek

  Karşılıksız çek sayısı arttı

  Otomotiv satışları 2007'de düştü

  ATO'dan "çekten cayma" uyarısı

  Gıda güvenliğinde AB uyumu


 Son Dakika Haberleri