Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Umut bahar yağmurunda

Küresel ısınma sebebiyle bütün dünyada buğday rekoltesinin azalması sonucu buğday fiyatları artınca, Türk çiftçisi, şimdiden rekolteyi doğrudan etkileyecek Nisan-Mayıs yağışlarını düşünmeye başladı.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, tüm dünyada kuraklık sebebiyle buğday fiyatlarında artış gözlendiğini, bunun ülkede de buğday üretiminin önemini artırdığını söyledi. Türkiye’nin hem kendi ihtiyacını karşılamak hem de ihraç etmek için kaliteli buğdaya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Mülayim, 2007 yılı güz ekim dönemiyle ilgili önemli sorun görünmediğini, ancak sertifikalı tohumluk satışlarının, fiyatların yüksek oluşu ve tohumluk desteğinin zamanında ödenmemesi sebebiyle bir önceki yıla göre biraz düşük olduğu duyumunu aldıklarını belirtti.

Prof. Dr. Mülayim, toprağa atılan tohumun yeşermesi için gerekli olan sonbahar yağışlarının yeterli düzeyde olduğunu, kış döneminde şiddetli donlardan bitkinin zarar görme riskinin de kar yağışı sebebiyle azaldığını ancak, don zararı konusunda şimdiden bir şey söylemenin zor olduğunu anlattı. Asıl verimi düşüren etkenin, Nisan-Mayıs yağışları olduğunu belirten Mülayim, ‘’Ekinler başağa durduğu zaman yağacak bahar yağışlarının, ne oranda olacağını şimdiden tahmin etmemiz zor. Dünyada geçen yıl hububat üretiminde genel bir azalma görülmüştü. Geçen yılki kuraklık sebebiyle buğdayda rekoltenin ülke genelinde yüzde 14.4 oranında azaldığı açıklandı. Rekolteyi yine Nisan-Mayıs yağışları belirleyecek. Umarız bu bahar beklenen yağış zamanında düşer, hem çiftçi kazanır, hem ülke ekonomisine ek yük gelmez’’ diye konuştu.

“BAHARDA YAĞMAZSA ÇİFTÇİ

İÇİN FELÂKET OLUR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur ise bugünlerde Türkiye genelinde istenilen oranda yağış düştüğünü, bunun çiftçiyi bereketli bir hasat dönemi için umutlandırdığını söyledi. ‘’Eskiden çiftçimiz için fiyat önemliydi, küresel ısınma nedeniyle artık yağış miktarı daha önemli’’ diyen Hepokur, “Bahar ayındaki yağışlar iyi olursa, Türkiye’nin açığını kapattığımız gibi dünyadaki buğday üretim açığının kapatılmasına bile katkı sağlayabiliriz. Baharda istenen yağış düşmezse, işte o zaman çiftçi için felâket olur’’ diye konuştu.

/ KONYA

05.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Umut bahar yağmurunda

  Ekonomik kırılganlık devam ediyor

  İthalatın yarısı 5 ülkeden

  İhracatta rekor artış

  Emekli aylığınızı ücretsiz hesaplayın

  Yüksek vergi kayıtdışına itiyor

  Makine, ihracatta liderliğe oynuyor

  Otomotiv, 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi

  Ücretsiz turizm sertifikası programı


 Son Dakika Haberleri