Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bağımsızlık tamam, sırada tanıma var

AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, birçok AB üyesinin Kosova’nın bağımsızlık ilânını tanımasını beklediğini söyledi. Rupel, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi öncesinde yaptığı açıklamada, “Pek çok üyenin Kosova’yı tanıyacağını anlıyorum” dedi.

AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında ağırlıklı olarak Kosova’nın bağımsızlık ilânı ve buna şiddetle karşı çıkan Sırbistan’a yaklaşım konusunda ortak tutum belirlemeye çalışılacak. Kosova’nın AB tarafından tanınmasına ihtimal verilmediği toplantıda, bağımsızlık ilânı not edilerek, istikrarın korunması ve diyaloğun sürdürülmesi çağrısı yapılması bekleniyor.

AB içinde emsal oluşturacağı korkusuyla Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve İspanya, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilânına karşı çıkarken Malta ve Portekiz’in, BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

Büyük üyeler Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere yaklaşık 20 civarındaki AB üyesinin ise Kosova’yı tanımaya hazırlandığı belirtiliyor.

Bu arada, Sri Lanka, Kosova’nın bağımsızlık ilânının, dünya genelinde bir örnek teşkil etmesinden ve uluslara zarar vermesinden kaygı duyduğunu açıkladı. Ayrılıkçı Tamil Eelam Kaplanları’na karşı 25 yıldır mücadele veren Sri Lanka’nın Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘’Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanının’’, uluslararası barış ve güvenliğe zarar verebileceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, ‘’bu eylem, üye ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kutsal sayan BM mukavelesinin ihlâlidir’’ görüşüne yer verildi. Tamil gerillaları, azınlıktaki Tamillerin bağımsızlığı için Sri Lanka’nın doğusu ile kuzeyinde silâhlı mücadele yürütüyor. 1983’den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 binden fazla kişi öldü.

HOLLANDA TEMKİNLİ

Öte yandan, Hollanda Hükümeti, dün Sırbistan’dan bağımsızlığını ilân eden Kosova’yı tanımakta acele etmeyeceğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, bugün yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısından önce Hollanda basınına yaptığı açıklamada, Hollanda için birinci önceliğin Kosova ve Balkanlarda istikrar olduğunu söyledi.

Kosovalıların bu ülkede yaşayan Sırp azınlığın haklarını ve güvenliklerini korumada dikkatli olmaları gerektiğini belirten Verhagen, “1990’lı yıllarda yaşanan kargaşa, huzursuzluk ve göç dalgalarının yeniden ortaya çıkmasını istemiyoruz” dedi.

ÇİN KAYGI DUYUYOR

Öte yandan. Çin yönetimi Kosova’nın bağımsızlık ilânından endişe duyduklarını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Ciencçao Pekin’de yaptığı açıklamada, ‘’Kosova sorununun çözümünün Balkanlar’daki barış ve istikrarın yanı sıra, uluslararası ilişkileri düzenleyen temel ilkelerle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin otoritesini ve üstlendiği rolü yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Liu, Çin’in daima savunduğu çözüm yolunun, Sırbistan ve Kosova’nın müzakere yoluyla her iki tarafın kabul edebileceği bir plan üzerinde anlaşmaları olduğunu belirtti. Kosova’nın tek taraflı davranışının, Balkanlar’daki barış ve istikrarın korunması ve Kosova’nın birçok etnik gruba sahip bir toplum haline getirilmesi hedeflerine ulaşılmasını ciddî biçimde etkileyeceğini savunan Sözcü, bundan derin kaygı duyduklarını dile getirdi.

/ BRÜKSEL

19.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rumlar çözümsüzlüğü reddetti

  Afganistan kan gölü

  Bağımsızlık tamam, sırada tanıma var

  Güvenlik Konseyi Kosova’da anlaşamadı

  Merkel: “Kosova, emsal teşkil etmez”

  Romanya’daki Macarlar gösteri yaptı

  Müşerref’ten muhaliflerine: Uzlaşalım

  Rusya’ya emsalden kaçınma uyarısı

  Filipinler’de ABD askerleri yuhalandı


 Son Dakika Haberleri