Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yazıcıoğlu: İslâm korkusu, Türk düşmanlığını körüklüyor

Almanya’nın Ludwigshafen şehrinde 9 Türkün hayatını kaybettiği yangından sonra ilk kez Alman Der Spiegel Dergisi’ne konuşan yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, 11 Eylül olaylarından sonra oluşan “İslâm korkusu”nun Almanya’da “Türk düşmanlığını körüklediğini” söyledi.

Ludwigshafen yangınının bir an önce aydınlatılmasını isteyen Yazıcıoğlu, aksi takdirde olayla ilgili spekülasyonların devam edeceği uyarısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln konuşmasında “asimilasyon insanlık suçudur” şeklindeki açıklamalarının Almanya’da büyük yankı bulması ve asimilasyon-entegrasyon konusunun tekrar alevlenmesinden sonra bu iki kavrama açıklık getiren Yazıcıoğlu, “Asimile olan, kendi kimliğini, dilini ve inancını kaybeder, kendi benliğine yabancılaşır. Buna karşılık entegrasyon ise, kendi kültürünü koruyarak, ama aynı zamanda misafir olunan ülkenin dilini ve davranış kurallarını öğrenmektir. Bu şekildeki birliktelikten topluluklar istifade eder; çeşitlilik kazanır” diye konuştu.

Almanya’daki Türklerde özellikle genç kuşaklarda her iki dili de iyi kullanamayanları gözlemlediğini kaydeden Bakan Yazıcıoğlu, bu durumda olan kişilerden her iki toplumun da istifade edemeyeceğine parmak bastı. Yazıcıoğlu, Almanya’da yaşayan Türklerin ilk önce kendi dillerini ardından Almancayı iyi öğrenmeleri gerektiğine vurgulayarak, Almanya’ya gelen ilk neslin bunu anlamakta geç davrandığını ama son dönemlerde buna önem verildiğini, fakat yine de istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Yazıcıoğlu, buna karşılık “Alman eğitim sisteminde bazı engeller görüyorum. Türk gençlerine çok az fırsat eşitliği tanınıyor” dedi.

Türk medyasının Ludwigshafen yangınından sonra “acelece olayı Neonazi ve ırkçılıkla özdeşleştirdiği” şeklindeki yorumlara katıldığını kaydeden Yazıcıoğlu, ancak diğer taraftan soruşturmanın bir an önce tamamlanıp, yangının nedeninin aydınlatılmasını istedi. “Yangının nedeni anlaşılmadığı sürece her iki taraftan da hipotez açıklamalar gelecektir, bu eşyanın tabiatında vardır” diyen Yazcıoğlu, soruşturma hızlandırılır ve olay aydınlatılırsa spekülasyonlara fazla bir hareket alanı kalmayacağını söyledi.

KUTUPLAŞMA KİMSENİN İŞİNE YARAMAZ

Ocak’ta yapılan Hessen eyalet seçimlerinde yabancı karşıtı söylemlerin kullanıldığının hatırlatılması üzerine Said Yazıcıoğlu, “Her iki hükümet de gelecekte ülkeler arasındaki iklimi yumuşatıcı tutumları desteklemelidir. Bu tutumu sadece hükümetler değil sivil toplum da benimsemelidir. Bir kez daha söylüyorum: Kutuplaşma ve güçleştirme hiçkimsenin içine yaramaz” diye konuştu.

“Ludwigshafen yangınının ırkçı bir saldırı olduğu ortaya çıkarsa neler olabilir?” şeklindeki soruya karşılık Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, arkasından başka saldırıların gelebileceğine ve toplumların birbirinden uzaklaşmaya devam edeceğine işaret ederek, “Tasavvur bile edemeyeceğim çok fazla güçlükler çıkabilir” diye konuştu.

Türk ve Alman toplumu arasında yakın zamanlarda ortaya çıkan “yanlış anlamaların nedenine” ilişkin bir soruya ise Bakan Yazcıoğlu, “11 Eylül saldırılarından sonra doğu ve batı toplumlarının kutuplaşması ve birbirine yabancılaşmasını” gerekçe gösterdi. Yazıcıoğlu, Almanların “İslam korkusu”nun Almanya’da “Türk düşmanlığını körüklediğine” parmak basan Yazıcıoğlu, önyargılardan arındırılmış bir şekilde bu sorunların araştırılması ve Türklerle Almanlar arasındaki gerilimin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Yazcıoğlu, öte yandan Almanya’daki Türklerin büyük kısmının rahat bir şekilde dinlerini yaşadığını ve ibadetlerini yerine getirebilecek mekanlara sahip olduklarını vurguladı. Yazcıoğlu, Alman hükümetinin “toplamda sorumlu davrandığını” da sözlerine ekledi.

/ FRANKFURT

19.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meclisin denetim yetkisi artırılıyor

  Kâğıt üzerinde kalmaması için...

  Yazıcıoğlu: İslâm korkusu, Türk düşmanlığını körüklüyor

  Toptan’dan yeni büyükelçilere tavsiye

  Türkiye kar altında

  Eğitime beyaz tatil

  Doğu’da 557 köye ulaşılamıyor

  Yollar kapandı

  15 yıl aradan sonra Antalya’ya kar yağdı

  İstanbul'da bir kişi donarak öldü

  İlk ‘cemre’ bugün havaya düşüyor

  Ağyüz, Cezaevlerinin doluluk oranını sordu

  DSP Başkanı Sezer: Solda birlik lâfından sıkıldım

  301 nihayet Meclise geliyor

  Bayrak indirmek yanlış

  Çalışma Bakanı: Kazanılmış haklara dokunulmuyor

  Türkiye, Silahsızlanma Konferansının Dönem Başkanı

  Valilik kararıyla okullarına döndüler

  Otobüs seferleri buzlanmaya takıldı

  Microsoft’un tekelciliğine karşı kampanya

  Greyder gelin arabası oldu

  Stres, hastalıklara dâvetiye çıkarıyor

  İnsan aklına nanorobot takviyesi

  Küresel ısınma sonunda ders oldu!

  Her şey cebinizde!


 Son Dakika Haberleri