Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AB'de çoğunluk tanıyor

Kosova Parlamentosunun, bağımsız bir devlet olduklarını ilân etmesinin ardından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını hemen tanıdı. AB dışişleri bakanları Kosova’nın tanınması konusunda kararın üye ülkelerin yetkisinde olduğu konusunda uzlaştı. Avrupa ülkelerinden 17’sinin hızla, çoğunun da bir aya kadar Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.

Kosova Parlamentosu’nun, dün toplanarak bağımsız bir devlet olduklarını ilan etmesinin ardından kimi ülkeler, Kosova’nın bağımsızlığını hemen tanıdı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, basına açık bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın tanınması için dünyadaki tüm hükümetlere birer resmi belge gönderdiklerini açıkladı.

Taçi’nin açıklamasının ardından, aralarında Türkiye’nin de olduğu kimi ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını tanıdıklarını bildirdi.

AB dışişleri bakanları ise Kosova’nın tanınması konusunda kararın üye ülkelerin yetkisinde olduğu konusunda uzlaştı. Avrupa ülkelerinden 17’sinin hızla, birçoğunun da 1 aya dek Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.

Sırbistan’ın, Rusya ile birlikte başından beri karşı çıktığı Kosova’nın bağımsızlığını şu ana dek tanıyan, yakında tanıyacaklarını açıklayan ve tanımayan ülkeler şimdilik şunlar:

TANIYANLAR VE

TANIYACAĞINI BİLDİRENLER

ABD: Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kosova’nın ‘’bağımsız ve egemen bir devlet’’ olarak tanındığını açıkladı.

Afganistan: Kabil, Kosova’yı tanıdığını ve bağımsız bir ülke olarak desteklediğini açıkladı.

Almanya: Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını açıkladı.

Arnavutluk: Başbakan Sali Berişa, Kosova’nın bağımsızlığını resmen tanıdıklarını duyurdu.

Avusturya: Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Kosova’yı tanıma prosedürünün tamamlanması için bakanlar kurulu toplantısı istedi.

Belçika: Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, ‘’Belçika, bu hafta Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacak’’ dedi.

Danimarka: Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller de AB’nin 12 ila 15 ülkesiyle birlikte kendi ülkesinin de Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.

Finlandiya: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kosova’nın tanınması için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Fransa: Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.

İngiltere: Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.

İtalya: Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, ülkesi adına Kosova’yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi

KKTC: Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kosova’nın bağımsızlığını selamladığını, Kosova’nın bağımsızlığının, dünya istikrarı için büyük önem taşıyan Balkanlar’daki güvenlik ve işbirliğini olumlu yönde etkilemesini umut ettiğini bildirdi.

Polonya: Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, AB ülkelerinin çoğu gibi ülkesinin de Kosova’yı tanımaya hazırlandığını belirterek, ‘’Hükümete, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması için bir önerge verdim’’ dedi.

Türkiye: Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yazılı açıklamasında ‘’Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi’nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti’ni tanıma kararı almıştır’’ dedi.

Macaristan, İrlanda Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovenya ve İsveç’in de Kosova’yı tanımaya hazır olduğu bildirildi.

İslam Konferansı Teşkilatı da Kosova’nın bağımsızlığını desteklediklerini açıkladı.

TANIMAYANLAR YA DA KARŞI ÇIKANLAR

Azerbaycan: Dışişleri Bakanlığı ‘’Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasadışıdır’’ dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Kosova’nın bağımsızlığının ‘’hukuken geçersiz’’ olduğunu açıkladı ve ‘’Kosova’yı asla tanımayacağız” dedi.

Romanya: Devlet Başkanı Traian Basescu, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanını, ülkesinin ‘’hukuk dışı bir eylem’’ olarak nitelediğini bildirdi.

İspanya: Kosova’yı yeni devlet olarak tanımayacağını söyledi.

Vietnam: BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyelerinden Vietnam, Kosova’nın Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine karşı olduğunu açıkladı.

Moldova: Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlık ilanının ‘’Avrupa’da istikrarı bozucu bir etken’’ olacağını ve tanımayacağını açıkladı.

Slovakya: Dışişleri Bakanı Jan Kubis, ülkesinin Kosova’yı tanıma niyetinde olmadığını söyledi.

Rusya: Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma ve üst kanadı federasyon konseyi, Kosova’nın bağımsızlık ilanını kınadı.

BEKLEYENLER

Hollanda: Hükümet, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımakta acele etmeyeceğini duyurdu.

Malta: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunması eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Portekiz: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

Bulgaristan: Dışişleri Bakanı Ivalyo Kalfin, hükümete, Kosovalı yetkililerle diplomatik ilişki kurulmasını önereceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov ise, ‘’Kosova ile ilgili tavrımızı Kosova yönetiminin Marti Ahtisaari planını uygulayıp uygulamaması belirleyecek’’ dedi.

/ ANKARA

20.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Castro zirvede bıraktı

  AB'de çoğunluk tanıyor

  Sırplar Kosova sınırını yaktı

  Yeni Meclis Müşerref karşıtı

  Nazi Philip’ten Diana komplosu

  Albright: Irak laneti peşimizde

  Savaş raporu acemi taslak çıktı

  Çad’da gazetelere yasaklama

  ABD’liler Kennedy ve Clinton’u unutamadı

  Küresel ısınmaya karşı bir saat karanlık


 Son Dakika Haberleri