Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

“Büyük tezgâh”



Ankara son dönemde bir dizi oynuna teşne hale getiriliyor. Türkiye göz göre göre başkalarının çıkar savaşının içine sürükleniyor.

Amerikalı generallerin “Türkiye’nin terör örgütü ile diyalog kurması”nı önermeleri, tesâdüf değil. İşgalin başından beri beş yıl Kuzey Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı olan ve Süleymaniye’de Türk özel kuvvetlerine baskın yapılıp başlarına çuval geçirilmesinin birinci derecede sorumlu olan Korgeneral Raymond Odiermo’un, “Türkiye PKK işbirliği” önerisi, dil sürçmesiyle ortaya çıkmış fevrî bir şey olamaz.

Pentagon’da önemli görevlerde bulunan ve Irak’taki işgal başarısından dolayı Amerikan Kara Kuvvetleri Komutan yardımcılığı göreviyle ödüllendirecek olan üst düzey bir generalin Pentagon ve Amerikan yönetiminden habersiz konuşmaz.

Bu durum, ABD’nin sınırötesi kara harekâtına verilen iznin arkasındaki “büyük tezgâh”ın bir defa daha doğruluyor. Sözkonusu “askerî harekât”ın ABD’nin Türkiye ve bölge üzerindeki senayoya âlet edildiği iddiasına kuvvet veriyor.

Amerikan genel siyaset konseptinin bölgeye yönelik ana stratejisi, Türkiye’nin 40 bin insanın katline sebebiyet veren cani terör örgütüyle masaya oturmasıyla kalmıyor ve Kuzey Irak’ta kukla bir devletle de kalmıyor. Türkiye’nin Güneydoğu’sunu binbir desîse ve fitne ile koparma oyunu da oynanıyor.

* * *

“Kürt sorunu”na “siyasî çözüm” bahanesiyle “özerklik”le başlayan ve “ferderatif sistem”e vardırılan Anadolu’nun Güneydoğusunu koparma oyunu, sinsî taktiklerle sürdürülüyor. Talabani’nin Ankara ziyaretinin de, sözkonusu “büyük tezgâh”ı Türkiye’ye kabul ettirme amacını taşıdığı anlaşılıyor. Çankaya’da Gül’ün yanında söylediklerinin satır aralarında, Türkiye’ye bu “büyük tezgâh”a teşne etme taktiği açıkça sırıtıyor.

“Türkiye’ye bir Kürt kedisi vermem’ demedim, ‘bir Irak kedisi vermem’ dedim; buna Irak anayasası müsaade etmez” tashihi, gizlenen “büyük tezgâh”ı ele veriyor. Çeyrek asırdır Türkiye’ye yönelik maddî ve mânevî tahribatta bulunan terör örgütü elebaşlarını “Irak anayasası”na göre teslim etmeyen Talabani, tıpkı ağababası Bush gibi konuşuyor. Sıkıştığında, hukuka, insan haklarına ve hürriyetlerine saygısı varmış gibi, istediği zaman rahatlıkla çiğneyip altüst ettiği yasaları öne sürüyor…

Irak anayasası, okyanuslar ötesinden gelenlerin yüzbinlerce askerle Irak’taki hükûmeti devirip ilk hafta içinde sekiz bin Iraklının katledilmesine müsaade ediyor mu? Irak halkının malı olan devletin elindeki petrol tesislerini ve rezervlerini 30 yıllık uyduruk anlaşmalarla Bush’un yardımcısı Cheney ve Dışişleri Bakanı Rice’in ortak olduğu uluslararası petrol şirketlerine peşkeş çekilmesi, Irak anayasasının hangi maddesine göredir?

Irak anayasası, hergün onlarca, yüzlerce Iraklının öldürülmesine müsaade ediyor mu? Savaş uçaklarının kentleri, köyleri, mahalleleri, pazarları bombalaması, şımarık conilerin küstahça gün ortasında, sahur ve iftar vakitlerinde evlere baskın yapılıp binlerce, onbinlerce Iraklının tutuklanıp cezaevlerine gönderilmesi, işkence edilip kurşuna dizilmesi, Irak anayasasına göre mi?

* * *

Türkiye’nin bir demokrasi sorunu olduğu ortada. Demokratikleşmede, insan hak ve hürriyetlerinde bir yığın eksiği var. Şüphesiz yalnız bir bölge için değil, bütün vatandaşlar için, inanç hürriyetinden ifâde hürriyetine kadar demokratik değerleri hayata geçirmesi, özgürlükleri geliştirmesi gerekiyor…

Ancak tıpkı Bediüzzaman’ın Osmanlının son yıllarında yine “muhtariyet” ve “adem-i merkeziyet” talebiyle “meyl-i iftirakı (ayrılık hissini) tahrikle Fransa’da akdettikleri bir “mukavele”yle Kürtleri Ermenilerin yanına çekip Osmanlı’dan ayırmaya çalışan Ermeni Bogos Nubar Paşa ile Şerif Paşa’ya verdiği cevapta olduğu gibi…

“Kürdlük dâvâsı pek mânâsız bir iddiadır. Çünkü her şeyden evvel Müslümandırlar” diyen Bediüzzaman, İslâmiyetin herhangi bir ırkın diğer bir Müslüman halk aleyhine menfî bir surette kullanılmasını kabul etmediğini belirtir. Hakikî Kürtlerin kimseyi kendilerine “vekil-i müdafi’ (savunma avukatı)” kabul etmediklerini bildirir.

Sözde “Kürtlerin hakkı”nı savunan bir iki dernekle beş on kişinin, “büyük bir tezgâh”ın âleti olduklarını haber verir.

“Kürdistan’a verilecek muhtariyetten bahsediliyor. Kürtler ecnebî himâyesinde bir muhtariyeti kabul etmektense, ölümü tercih ediyorlar. Eğer Kürdlerin serbest-i inkişâfını (demokratik ve hürriyetlerin geliştirilmesini) düşünmek lâzım gelirse; bunu Bogos Nubar Paşa ile Şerif Paşa değil, devlet-i âliye (Osmanlı devleti) düşünür” diye plânlarını deşifre eder. (Asâr-ı Bediiye, 520-521)

“Güneydoğu meselesi”ni Türkiye’nin Meclisi düşünsün; “büyük tezgâh”ı tezgâhlayan Amerikan Kongresi ya da Bush ile bölgedeki işbirlikçi avaneleri değil…

10.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.03.2008) - “Büyük tezgâh”

  (08.03.2008) - Deşifre…

  (07.03.2008) - “Siyasî çözüm” paravanası…

  (06.03.2008) - Operasyonun arka plânı

  (05.03.2008) - Ankara “kınamak”la kalmamalı

  (04.03.2008) - Yetmiyor mu?

  (03.03.2008) - Ankara’daki tartışma

  (01.03.2008) - Millete “balans ayarı”

  (29.02.2008) - “28 Şubat”ın devamı…

  (27.02.2008) - “Büyük fotoğraf”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri