Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Alkışlar çarşı grubuna ve Yeşilay



Eğitimle, sporla ve sağlıkla ilgili Bakanlıkların ve onların uhdesinde bulunan birimlerin, özellikle 1-7 Mart’ta Türkiye’nin umumunda kutlanan “Yeşilay Haftası” için yapması gerekeni, çarşı grubu yapıyor. Makalemin başlığı benim değil, Türkiye’de kamu oyunun ve yazılı görsel basının umumî birleşik ifadesi. Kimdir çarşı grubu? Türkiye’de binleri aşkın spor kulübünden bir tanesi olan Beşiktaş Futbol ve Jimnastik Kulübünün en büyük ve görkemli taraftar grubunun adıdır. Sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiren bu Beşiktaş taraftar grubu, Galatasaray maçı öncesinde güzel bir çalışmaya imza attı. Grubun internet sitesi “www.forzabesiktas.com”un başlangıç sayfasına alkol karşıtı bir slogan yerleştiren siyah-beyazlılar takdir topladı. Sitenin aynı sayfasına “Maç günü alkole hayır” dedi ve taraftarı maç günü alkol yerine çay içmeye çağırdı. (1 Mart 2008 - Basın)

Çok değer ve önem verdiğim için, bu makaleme onların bu çalışmasını aldım. Keşke bütün spor kulüpleriyle birlikte bütün kurum ve kuruluşlar olarak, gençliğimizi kemiren, yuvalarımızı târümâr eden, maddî ve mânevî hayatımızı rencide eden sigara, alkol ve emsâli zararlı alışkanlıklarla mücadele edebilsek. Zira elimizdeki rakamlar, tesbitler vahim ve korkunç. Yani ateş okullarımızı, sahalarımızı, çatılarımızı ve sokağımızı sarmıştır.

Geçtiğimiz yıl, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1400 kayıtlı spor ‘holigan’ olduğunu, bunlardan 180 tanesine ‘seyirden men’ cezası verildiğini açıklamıştı. Hacettepe Üniversitesi de, bu holiganların % 95’inin alkol aldığını, % 88’inin maçlara alkollü geldiğini, % 75’inin işsiz olduğunu ve bunların sloganlarının “Futbol, adam bıçaklamaktır” ve emsâli ifadeler olduğunu ifade ediyor. Bunun yanında en doğru yaklaşımı Başkent Üniversitesi yaptı: Bu gençlerin önünde 46 tane engel olduğunu, bunun başında “yetersiz eğitim ve öğretim” olduğunu açıkladı.

Türkiye’de ardı ardına yasalar çıkıyor. Çok güzel yasalar var. Elbette vücuda göre elbise lâzım, yoksa âlem çarşısında gülünç hâle düşersin. Şimdi aynı Türkiye’de çarpık ve bugünkü ifadeyle “çifte standart” uygulaması var. Karayolları trafiği İçişleri Bakanlığına bağlı ve devamlı yollarda sürücülere alkol kontrolü yapmaktadırlar. Alkollü kişilerin elinden arabaları alınıp, kişiler ya hastaneye veya evlerine postalanmaktadırlar. Yine aynı Türkiye’de bütün spor sahaları, spordan sorumlu devlet bakanlığına bağlı. Yukarıdaki mezkûr satırlarda tablo ortada. Bütün bu menfî tesbitlere rağmen, spordan sorumlu devlet bakanlığı, özellikle futbol ve basketbol sahalarına giren seyircilere ve başta protokole alkol yoklaması yaptırmamaktadır. İşte tatbikatın vahametine bakınız. Onun için çarşı grubunu alkışladım. Bu çalışmayı bakanlık yapması lâzımdı. Yoksa küfürler, bıçaklar, kamalar, hakaretler hem de koro halinde bitmeyecek. Nerede yasa? Nerede tatbikat?

Mart ayı ve bahar ayları çeşitli haftaların harmanıdır. Aslında bu güzel günler keşke 52 haftaya yayılsa, ne kadar verimli olur. Aslında “Yeşilay Haftası” bütün haftalara intikal ettirilmelidir. Çünkü Kâinatın Serveri Sevgililer Sevgilisi Efendimiz (asm) “İçki, bütün kötülüklerin anasıdır” buyurmuş. Bu itibarla Türkiye’de ve dış dünyada hangi suçları tahlil yapsan altında alkol ve emsâli uyuşturucu çıkmaktadır. Bilhassa “delikanlı” tâbir edilen gençler tutulmaz ve idaresi müşkül hale gelmektedir. Asayiş kuvvetleri onun sıkıntısını çekmektedirler. Karakollar böyle, mahkemeler böyle...

Türkiye’nin yüzde 40’ı genç. Özellikle 92 üniversitemizde ve 70 bin lise dengi okulda, ilköğretim ve açık öğretime kadar takriben 20 milyon genç okumaktadır. Dağlara çıkanların yüzde 90’ı ve cezaevlerine düşenlerin yüzde 80’i genç ve spor sahalarına gidenlerin kısm-ı azamı genç. İşte böyle bir mahsul başı boş bırakılamaz. Çıkış yolu iman vitamini, kalplere, ruhlara hitap ve çifte standardın ortadan kalkmasıdır ve her cihetle gerçek ıslaha, gerçek eğitime çalışılmalı ve bire bir uğraşılmalıdır. “Yeşilay”ı kuranları rahmetle anıyoruz.

07.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.02.2008) - Balkan devletlerinin çıkış yolu

  (22.02.2008) - Kosova ve mazimiz

  (15.02.2008) - Tûtî kuşları

  (08.02.2008) - Deve güreşleri ve Kumluca

  (01.02.2008) - Denizli’nin sıcaklığı

  (25.01.2008) - Kardeş Pakistan

  (18.01.2008) - İki hükümdarın diyarı

  (11.01.2008) - Ürgüp, Nevşehir, Kayseri

  (04.01.2008) - İntibalar, akisler

  (28.12.2007) - Büyü ve sosyal hayat

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri