Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Üretici değil, aracılar kazanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar tarım ürünlerindeki fiyat artışlarında spekülasyonların da etkili olduğunu belirterek, “Pirinç fiyatları son üç ayda yüzde 100'ü aşan oranlarda artış göstermiş bulunmaktadır. Üreten kazanamazken, aracılar nasıl bu kadar kazançlar elde edebiliyor? Çeltik üreten çiftçilerimiz, bu durumu şaşkınlıkla izliyor” dedi. Pirinç fiyatlarındaki artışın spekülatörlerin işi olduğunu belirten Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Bazı firmalar kendilerince fırsatçılık yapıyor, fiyatın daha da yükselmesini bekliyor. Bu mesele, silâh olarak kullananın elinde patlar” şeklinde konuştu

Türkiye'nin gıda ürünlerinde yaşanan küresel olumsuzluğu, küresel fırsat haline getirebileceğini vurgulayan Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Genel Başkanı Tevfik Dinçer, Türkiye’nin yeteri kadar stok sahibi olduğunu belirtti. Son günlerdeki pirinç miktarı ve fiyatlarındaki tartışmalarla ilgili yazılı açıklama yapan PAKDER Başkanı Tevfik Dinçer, bu fiyat yükselmesinin dünya fiyatlarıyla alâkası olduğunu Türkiye’nin yeteri kadar stok sahibi olduğunu belirtti. PAKDER Başkanı Dinçer, fiyatların artma sebeplerinin başında dünya ülkelerinin tarımsal ürün ithalat ve ihracat politikalarındaki değişmenin sonucu olduğunu vurgulayarak, ülkemizin kaynaklarını kullanarak bu küresel olumsuzluğu küresel bir fırsat haline çevirebileceğini ve Türkiye’nin dünya ambarı haline gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Dinçer, bunun için tarımsal ürünlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Eker: “TMO hakkında inceleme başlattık”

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, pirinç fiyatlarındaki artış ve Toprak Mahsulleri Ofisi’yle ilgili iddiaların incelenmesi için müfettiş görevlendirdiğini açıkladı. Hububat ve bakliyatta yaşanan son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, pirinç fiyatlarındaki artış ve Toprak Mahsulleri Ofisi’yle ilgili iddiaların incelenmesi için müfettiş görevlendirdiğini söyledi. Fiyat artışının spekülatör firmalardan kaynaklandığını belirten Eker, fiyatları düşürmek için Bakanlar Kurulu’nun, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ‘’sıfır gümrük vergisiyle’’ 100 bin ton pirinç ithalat izni verdiğini de açıkladı. “Türkiye’nin yeteri kadar pirinci var” diyen Bakan Eker, “Fiyatları yükselten veya malı piyasaya sürmeyen spekülatörlerin kullandıkları silâh onlara dönmüş olacak” dedi. Piyasada gerçek anlamda bir sorunun olmadığını kaydeden Eker, “Dünyadaki gelişmeleri dikkate alan bazı uyanık firmalar maliyetin üzerinde bir fiyatla satmaya çalışıyor. Gerekirse birkaç gün bulgur yiyelim. Birisinin 1,3 YTL’ye malettiği pirinci 3-5 YTL’ye satmasına imkân vermeyelim” diye konuştu.

/ İSTANBUL, ANKARA

18.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Para üreticiye değil aracının cebine gidiyor

  Üretici değil, aracılar kazanıyor

  MÜSİAD’da yeni dönem heyecanı

  Tarıma çekidüzen şartı

  Marathon, İstanbul ofisini açtı

  Şölen, unlu mamül pazarına da giriyor

  El Maktum parayı ödemeyince İBB’nin bütçesi tutmadı

  Noksel, İspanya'da fabrika kuruyor


 Son Dakika Haberleri