Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sosyal güvenlik kanunu tamam

TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek, kanunlaştı. Kanun, prim ödeme sayısını 7200 güne çıkarırken, emeklilik yaşını da kademeli olarak, 2048’e kadar 65’e yükseltiyor.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa’sının Meclis’ten geçmesiyle çalışma yaşamında yeni bir dönem başladı. TBMM Genel Kurulu’nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek yasalaştı. İlk düzenlemede 9 bin olarak belirlenen prim gün sayısı sosyal taraflarla yapılan görüşmenin ardından 7 bin 200 güne indirildi. Sosyal taraflar emeklilik yaşının mevcut haliyle kalmasını isterken, hükümet 65 yaşta geri adım atmadı. Kademeli olarak yükseltilecek emeklilik yaşı 2048’de eşitlenecek. Kanuna göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 2

Emeklilikte aylık bağlama oranının ilk 10 yıl yüzde 3, sonraki yıllarda ise yüzde 2 olmasına kararlaştırıldı. İlk defa işe başlayan sigortalılar için ise aylık bağlama oranı yüzde 2 olacak. 30 Nisan 2008’den itibaren sisteme giren sigortalılarda is aylık bağlama oranı ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

EMZİRME ÖDENEĞİNİ SGK BELİRLEYECEK

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının doğum yapması halinde verilecek iş göremezlik ödeneği; yataklı tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi tutarında olacak. Sigortalı kadın, Bağ-Kur’lular ve sigortalı erkeğin çalışmayan eşi de emzirme ödeneğinden faydalanabilecek. Ödenekte, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün prim yatırılmış olması şartı aranacak. Emzirme ödeneğini miktarını Sosyal Güvenlik Kurulu karar verdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı onaylayacak.

ÖLÜM VE MALULLÜK AYLIĞINDA

1800 PRİM GÜNÜ ŞARTI

Bağ-Kur ve SSK’lılar ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını yitirmeleri durumunda malul sayılacak. Malullük aylığı alınabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olunması ve toplam bin 800 gün prim ödenmesi gerekecek. Ölüm aylığından yararlanabilmek için devlet memurları ve Bağ-Kur’lular da, en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme koşulu aranacak. Dul eşlere ise ölen sigortalının aylığının yüzde 50’si verilecek. Eşinin çocuğu ve geliri olmaması durumunda aylığın yüzde 75’i bağlanacak. Cenaze yardımı tutarını, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu belirleyecek. Bu oran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının onayından sonra belirlenecek.. Kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alabilecek.

FİİLİ HİZMET ZAMMI KALKTI

Gazeteciler, PTT dağıtıcıları, milletvekilleri, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatı’nda görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu sanatçıları, pilot ve hostesler, lokomotif makinistleri, infaz koruma memurları, gemi adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri için fiili hizmet zammı uygulamadan kaldırıldı. Hem eşinden hem de anne veya babasından ölüm aylığı hak edenler sadece birini tercih edecek. Gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı kasten öldürdüğü veya iş göremez ve malul hale getirdiği mahkeme kararıyla belgelenen kişiye, gelir ve aylık bağlanmayacak.

YENİ MEMURLAR GENEL

SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA

SSK ve Bağ-Kur’lularla birlikte yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ilk defa devlet memuru olanlar genel sağlık sigortası kapsamına girecek. Vatansızlar ve sığınmacılar ile 65 yaşını doldurmuş muhtaçlar, İstiklal Madalyası alanlar, gaziler de genel sağlık sigortasına dahil edildi. Ayakta tedavide 2 YTL katılım payı alınacak. Katılım payı, prime esas kazanç, gelir ve aylıkların tutarı gibi ölçütler dikkate alınarak, yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişecek. Sigortalılar Türkiye’de yapılamayan tetkikleri, yurtdışında yaptırabilecek. Doku ve kök hücre tedavilerinde, sigortalıdan katılım payı alınmayacak.

HASTANELERE YENİ DÜZEN

Özel hastaneler tarafından tepki gösterilen yüzde 20’lik katkı payı ise yapılan değişiklik sonrasında Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Kamu hastanelerinden sevk edilen gazi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden katkı payı alınmayacak. Öte yandan kayıt dışının önüne geçmek için işçinin maaş, prim ve ikramiye ödemeleri bankaya yapılacak. Hiçbir sosyal güvenlik güvencesi olmayan kişilere verilen yeşil kart, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

YÜRÜRLÜK TARİHİ EKİME ERTELENDİ

Hükümet, reformu ağustos ayından itibaren kademeli olarak yürürlüğe sokmayı öngörüyordu. Ancak Meclis’teki görüşmelerin uzaması yürürlük tarihinin ekime ertelenmesine neden oldu. Kanunun bazı maddeleri ise yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

/ ANKARA

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal güvenlik kanunu tamam

  Sendikalar takipte

  Çeltik üreticisi borç batağında

  Merkez’in faiz hesabı değişti

  Benzine yine zam

  Yağışla gelen bereketle tüketicinin yüzü gülecek

  Pirince alternatif ürün bulgur ve makarna

  Kahn: Gıda kıtlığı yüzünden hükümetler yıkılabilir

  Otokar: 2008 yılı en iyi yılımız olacak

  Türkiye Finans Kredi Kartı’na Nakit Avans Ayrıcalığı

  Sütçüler eyleme gidiyor


 Son Dakika Haberleri