Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Pirince alternatif ürün bulgur ve makarna

Küresel ısınma sebebiyle dünyada pirinç üretiminde yaşanan daralmanın ardından Türkiye’de de pirinç fiyatları yükselirken, pirince alternatif olarak bulgur ve makarna tüketiminin arttırılabileceği ifade edildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlbilge Saldamlı, küresel ısınmanın dünyada ve Türkiye’de en çok tarım alanlarında etkili olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Saldamlı, ‘’Bugün kıtlığı çekilen ilk ürün pirinç oldu. Halbuki ben olayı öyle görmüyorum. Bütün hububat endüstrisinde ciddî bir verim düşüşü var. Buna hem küresel ısınmanın iklimlere yansıttığı kötü klimatik olaylar ve buna bağlı verim düşüklüğü hem de ürünlerde kalite açısından olumsuzluklar yaşıyor Türkiye’’ dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Erkan Yalçın, özellikle pirinçte pahalılaşmanın söz konusu olduğunu kayde-derek, ‘’Pirince alternatif olarak mutfaklarımızda bulgur tüketimini arttırabiliriz. Bulgur da besinsellik olarak zengin bir ürünümüz. Beslenmeyi sadece pirince dayalı olarak yapamayız. Bulgur da oldukça ucuz ve kolayca elde edilen bir ürün. Ayrıca Türkiye’de makarna tüketimi oldukça az. Makarna da pirince alternatif olabilir. AB ile kıyaslayacak olursak makarna tüketimimiz oldukça az’’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yalçın, küresel ısınmanın günün bir gerçeği olduğunu anlatarak, ‘’Ciddî tarım politikaları ve uygun alanlarda tahılların yetiştirilmesi de çözüm olabilir. Bu sorunun üstesinden gelinebilinir. Pirince alternatif olarak bulgur ve makarnayı öne-riyorum. Hem besleyici, hem protein acısından zengin ve enerji verici bir ürün. Makarna ve bulgur pirince alternatif bir ürün diyebiliriz’’ görüşünü dile getirdi.

/ BOLU

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal güvenlik kanunu tamam

  Sendikalar takipte

  Çeltik üreticisi borç batağında

  Merkez’in faiz hesabı değişti

  Benzine yine zam

  Yağışla gelen bereketle tüketicinin yüzü gülecek

  Pirince alternatif ürün bulgur ve makarna

  Kahn: Gıda kıtlığı yüzünden hükümetler yıkılabilir

  Otokar: 2008 yılı en iyi yılımız olacak

  Türkiye Finans Kredi Kartı’na Nakit Avans Ayrıcalığı

  Sütçüler eyleme gidiyor


 Son Dakika Haberleri