Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AP: Türk yargısı endişe veriyor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde AKP hakkında Anayasa Mahkemesinde açılan dâvâya ilişkin imzaya açılan bildiri resmen yayınlandı. Bildiri metninde, kapatılma dâvâsından ve Anayasa Mahkemesinin açılan dâvâyı incelemeye alma kararından “endişe duyulduğu” bildirildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (AKPM), AKP hakkında Anayasa Mahkemesinde açılan dâvâya ilişkin bildiri yayınladı. Bildiriyi imzalayan AKPM üyesi 21 parlamenter arasında Hristiyan Demokrat, Sosyalist, Liberal ve Birleşik Sol grup başkanları da bulunuyor. Bildiri metninde, kapatılma dâvâsından ve Anayasa Mahkemesinin, açılan dâvâyı incelemeye alma kararından “endişe duyulduğu” bildirildi. “Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine” vurgu yapılan bildiride, “bununla birlikte, çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine” atıfta bulunuldu. Bu özgürlüklerin siyasî hayat için önemli olduğu kaydedilen bildiride, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi. Bildiride, Türk yargısının, parti kapatma ve siyasî yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuldu. Bildiride, AİHM’nin daha önce Türkiye’de parti kapatma dâvâlarına ilişkin verdiği aleyhte kararlara da atıfta bulunuldu ve Türkiye’de 1995, 2001 ve 2003 yıllarında siyasî partilerle ilgili yapılan anayasal değişikliklere rağmen, parti kapatma dâvâlarının devam ettiği ve bunun da bu konuda daha fazla reform yapılması ihtiyacını ortaya koyduğu ifade edildi.

Bildirinin sonunda, Türkiye’ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısında bulunuldu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun bir biçimde siyasî partilerle ilgili yasada anayasal reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.

/ STRASBOURG

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AP: Türk yargısı endişe veriyor

  Devleti halka karşı koruyan maddeler

  Kutlu Doğum'da dinler buluşması

  Soylu: Türkiye, son 40 yılın en büyük tarım düşüşüyle karşı karşıya

  Şimşek: Bize düşen daha fazla reform yapmak

  Toptan: Davete icabet bekliyoruz

  Gül’den Baykal’a: “Kendi bileceği iş”

  Rektörlük yarışı başladı

  Kıbrıs’ta çalışma grupları Pazartesi işbaşı yapıyor

  Anayasa Mahkemesi ‘mektupla’ oyu esastan görüşecek

  Tuzla Tersaneleri Komisyonu Mayısta çalışmalara başlıyor

  Kimsesiz çocuklara 23 Nisan sürprizi

  Hızlı Tren Hattı ‘temiz’ çıktı

  UNESCO Heyeti İstanbul’da incelemelerde bulunacak

  Yörüklerin zorlu yolculuğu başladı

  Dalgıçlar, Karadeniz’de batık Rus gemisini arıyor

  Beyin cerrahından hava kirliliği protestosu

  Kemik erimesine karşı, günde bir kâse yoğurt

  Çöp kamyonları mis gibi kokacak


 Son Dakika Haberleri