Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

Hayali transferler

Süper Ligde sezon bitmeden, spor medyasında yine birçok Türk futbolcunun Avrupa'ya transfer olacağı yolundaki haberler manşetlerden geniş bir şekilde veriliyor. Haberlere göre Beşiktaş'tan İbrahim Kaş İspanya'nın Getafe, Arjantinli Delgado İngiltere'nin Arsenal, Galatasaray'da Sabri Sarıoğlu İtalya'nın Fiorentina ve Almanya'dan Hollanda'ya transfer olan genç yetenek Nuri Şahin'in Arsenal'dan ciddi teklifler aldığı ileri sürülüyor. Bu oyuncuların kulüplerine şimdiye kadar resmi bir teklif gelmediği için bu haberleri doğruluk derecesine herkes şüphe ile bakıyor.

Zaten Türk spor medyasının kötü bir alışkanlığı var. Haberi doğrulatmak yerine, dedikodu şeklinde gelen bilgiler resmi haber gibi değerlendiriliyor ve gazete sütunlarına yerleştiriliyor. Bu yüzden bilhassa transfer sezonunda yüzlerce hayali isim birçok takıma transfer ediliyor ama bunların yüzde 1-2'si ancak doğru çıkabiliyor.

Bu haberlerden en çok sıkıntı gören takımların başında Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş geliyor. Özellikle Fenerbahçe yönetimi bu tip haberleri kendi internet sitelerinde gazetelerin adını da vererek sert bir biçimde yalanlıyor. Galatasaray da bu haberlerden dertli Başkan Adnan Polat, "Ortaya atılan 100 isimden ancak 1-2'sini tuttaribiliyorlar. Doğru olmayan transfer haberlerinin önüne bir türlü geçemiyoruz" diye tepki gösteriyor.

Madem bu haberler doğrulanmıyor, peki neden hergün hayali bir transfer haberi spor gazetelerine manşet oluyor. Sebebi basit. Gazetelerin spor sayfaları diğer sayfalara göre daha çok ilgi görüp, okunuyor. Bu yüzden birçok büyük gazete 3 büyük takım için ayrı ayrı sayfalar düzenliyorlar. Ancak hergün arzu edilen ilgi çekici haberler gelmeyince, mecburen hem sayfalar dolsun, hem de dikkat çeksin diye masa üstünde cazip hayali haberler üretmeye çalışıyorlar.

Tabi, bu zararı bütün gazeteler çekmek zorunda kalıyor. Bir-iki gazetenin yaptığı yanlışa herkes ortak oluyor. "Asparagas" denilen bu tip haberler gazetelere inananları azattığı gibi, gazeteciye olan güveni de sarsıyor. Özellikle genç foto-muhabirleri antrenmanlarda çok zorluklarla karşılaşıyor. Kendisinin bilgisi dışında masa başında yazılan haberlerde imzası çıkan bu arkadaşlar görev yaptığı kulübün yöneticilerin sözlü tacizlerine maruz kalalarak, görev yapmaları engelleniyor.

Doğru bir haberi yakalayarak, diğer gazeteleri atlatmak gazetecilikte hünerdir. Böyleleri her zaman alkışlanır. Ama olmayan bir haberi büyük puntolarla gazete sayfalarına koymak ekmeğini kazandığı okuyucusuna en büyük hakarettir.

EROL DOYURAN

20.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya Türkiye'yi izledi

  Mehmet Yozgatlı ‘fos’ çıktı

  İstanbul Cup'a bürokrasi engeli

  G.Saray İstanbul Belediye karşısında 3 puan arıyor

  Çaykur Rizespor, Beşiktaş'ı evinde konuk ediyor

  Potada Telekom-Fenerbahçe Ülker bugün karşılaşıyor

  Voleybolda ‘Paidar Demir Ödülü’ verilecek

  Hayali transferler


 Son Dakika Haberleri