Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Enka’dan Çeçen yardımı iddialarına yalanlama

RUSYA'DAKİ büyük Türk inşaat firmalarından ENKA, 1990’lı yıllarda Çeçen militanlara maddî yardımda bulunduğu iddialarının “tamamen asılsız” olduğunu açıkladı.

ENKA tarafından Rus haber ajansı RİA Novosti’ye gönderilen açıklamada, Rus devlet televizyonunda yayımlanan programın ‘’tamamen yanlış, temelsiz ve gerçeğe uygun olmadığı’’, bu tip iddiaların ‘’kesinlikle yalan’’ olduğu ifade edildi. Rus devlet televizyonu ‘’Perviy Kanal’’da (Birinci Kanal) salı akşamı yayınlanan ‘’Plan Kafkas’’ adlı belgesel programda, batı devletlerinin Çeçenistan’ı Rusya’dan ayırma planları olduğu belirtilmiş, bu çerçevede ENKA’nın da 1990’lı yıllarda Çeçen militanlara mali destekte bulunduğu iddia edilmişti. Belgeselde, 1990’lı yılların ortasında ABD’nin liderlik ettiği,

Fransa, Almanya ve Türkiye tarafından düzenlenen gizli operasyonla bu ülkelere ait çok sayıda şirketin Çeçen militanları silâhlandırmak için malî yardımda bulunduğu öne sürülmüştü. Söz konusu şirketler arasında özellikle ENKA’nın bulunduğu vurgulanan belgeselde, bu bilginin kaynağı olarak İstanbul’da yaşayan Sultan Kehursayev gösterilmişti. Kehursayev, programın yönetmenine yaptığı açıklamada, o dönemde Cahar Dudayev ordusunda general olduğunu belirtmiş ve şu iddialarda bulunmuştu:

‘’O dönemde ENKA’nın yardımları olmasaydı savaşçılar için durum çok kötü olurdu. Onlar bizim için çok şey yaptı. İlâç ve diğer tıbbî malzemeleri satın aldılar. Cahar Dudayev için ‘Halkın Şerefi’ madalyalarını ENKA yaptırdı. Savaşçılar için en önemli silâhlardan biri de hava saldırısından korunma malzemeleriydi. Eğer bu malzemeler olmasaydı hepimiz ölürdük. Bu cihazları da bize onlar (ENKA) temin ettiler.’’ Rusya’da faaliyet gösteren en büyük inşaat şirketlerinden olan ENKA’nın ülke genelinde 52 iş merkezi bulunuyor. Belgeselde, Çeçen militanlara GAMA şirketinin de yardımda bulunduğu ileri sürülmüştü.

/ MOSKOVA

25.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Esad: Erdoğan İsrail’den mesaj iletti

  Enka’dan Çeçen yardımı iddialarına yalanlama

  Etiyopya’ya “camide katliam” suçlaması

  Efsanevî Gurka askerleri tarihe mi karışıyor?

  Çin-CNN kavgası büyüyor

  2 Amerikan askeri daha öldü

  İran, Malezya silâh fuarından kovuldu

  Ermeniler soykırımcı büyükelçi istiyorlar

  Gazze’ye BM yardımına İsrail engeli


 Son Dakika Haberleri